0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánoční pavlova
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Na 12–14 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6762 kcal
Bílkoviny 123 g
Sacharidy 744 g
Tuky 343 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavý meringue, nadýchaný šlehačkový krém, čokoláda a nakonec třešnička na dortu. Tohle je dokonalý dezert pro sváteční chvíle!

Suroviny

tmavá čokoláda
hoblinky, na ozdobu
Na meringue
bílek 8 ks
z vajec velikosti L
sůl 1 špetka
krupicový cukr 500 g
kakao holandského typu 1 PL
+ navíc na poprášení
Na třešňovou náplň
třešně 500 g
čerstvé nebo mražené, vypeckované
krupicový cukr 100 g
pomerančová šťáva
z 1/2 pomeranče
třešňovice 75 ml
Na ganache
tmavá čokoláda 150 g
lze nahradit tmavými čokoládovými pecičkami (min 70%)
smetana ke šlehání 200 ml
Na šlehačkový krém
smetana ke šlehání 400 ml
mascarpone 200 g

1 Dva velké plechy vyložte pečicím papírem. Na jednom z papírů nakreslete z rubu tužkou kruhy o průměru 23 cm a 10 cm. Na druhém nakreslete kruhy o průměru 18 cm a 15 cm. Troubu nechte rozehřát na 200°C, horkovzdušnou na 180°C.

2 Připravte MERINGUE. Bílky dejte do velké mísy se špetkou soli a elektrickým mixérem vyšlehejte do pěny. Za stálého šlehání přidávejte postupně po 1 lžíci všechen cukr a vyšlehejte do tuha. Přidejte 1/3 kakaa a pomocí stěrky zlehka zapracujte. Stejně postupujte i se zbylým kakaem tak, aby bylo kakao zapracované, ale ne úplně propojené s bílkovou směsí – tak, aby se vytvořilo žíhání.

3 Hotovou směs rozdělte na plech podle kruhových šablon vytvořených na rubu pečicího papíru a pomocí stěrky nebo lžíce rozetřete tak, aby měly všechny korpusy zhruba stejnou výšku. Oba plechy vložte do předehřáté trouby a ihned snižte teplotu na 140°C/120°C. Pečte 1,5 hodiny, nebo dokud není meringue křupavý a pevný na dotek, ale (v místech bez kakaa) stále sněhově bílý. Vypněte troubu, ale meringue v ní nechte ještě alespoň 2 hodiny nebo do úplného vychladnutí.

4 Na TŘEŠŇOVOU NÁPLŇ přiveďte v rendlíku k varu třešně spolu s cukrem a pomerančovou šťávou. Vařte, až začnou třešně ztrácet tvar a pouštět šťávu. Pomocí děravé lžíce vyberte třešně do mísy, šťávu ponechte v rendlíku a svařte do sirupovité konzistence. Pak stáhněte z ohně a přilijte třešňovici. Přelijte přes třešně v míse, zakryjte a dejte stranou.

5 Na GANACHE dejte čokoládu do mísy (používáte-li tabulkovou čokoládu, nalámejte ji na kousky). Smetanu vlijte do rendlíku, přiveďte k varu a horkou jí přelijte čokoládu. Nechte pár minut stát a pak pomocí metly umíchejte dohladka. Zakryjte a nechte zchladnout do pokojové teploty, ganache získá krémovou konzistenci.

6 Připravte ŠLEHAČKOVÝ KRÉM. Smetanu ke šlehání zlehka vyšlehejte s mascarpone do měkkých špiček. Buďte opatrní, ať krém nepřešleháte, mascarpone se snadno sráží.

7 Sestavte pavlovu. Na největší korpus rozetřete 1/2 čokoládové ganache, na ni rozetřete 1/2 šlehačkového krému – roztírejte od vnitřku k okrajům. Navrch dejte pár lžic třešňové náplně. Takto pokračujte s dalšími 3 vrstvami od největšího korpusu k nejmenšímu a zakončete třešněmi. Pavlovu těsně před podáváním poprašte trochou holandského kakaa a ozdobte hoblinkami čokolády.

NĚCO NAVÍC
Třešňovou náplň a meringue můžete připravit i pár dní předem. Meringue skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Pavlovu pak sestavujte dohromady až těsně před podáváním, nejlepší je totiž čerstvá.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč