Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vánoční pavlova

Křupavý meringue, nadýchaný šlehačkový krém, čokoláda a nakonec třešnička na dortu. Tohle je dokonalý dezert pro sváteční chvíle!

Vydání: 2019/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 12–14 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu
+ chladnutí a chlazení
PT1H30M
Pečení 1:30
Dort

Ingredience

    • hoblinky tmavé čokolády na ozdobení

    NA MERINGUE

    • bílky z 8 vajec velikosti L
    • špetka soli
    • 500 g krupicového cukru
    • 1 lžíce kakaa holandského typu + navíc na poprášení

    NA TŘEŠŇOVOU NÁPLŇ

    • 500 g čerstvých nebo mražených třešní, vypeckovaných
    • 100 g krupicového cukru
    • šťáva z 1/2 pomeranče
    • 75 ml třešňovice

    NA GANACHE

    • 150 g tmavé čokolády nebo tmavých čokoládových peciček (min. 70%)
    • 200 ml smetany ke šlehání

    NA ŠLEHAČKOVÝ KRÉM

    • 400 ml smetany ke šlehání
    • 200 g mascarpone

Příprava jídla

1 Dva velké plechy vyložte pečicím papírem. Na jednom z papírů nakreslete z rubu tužkou kruhy o průměru 23 cm a 10 cm. Na druhém nakreslete kruhy o průměru 18 cm a 15 cm. Troubu nechte rozehřát na 200°C, horkovzdušnou na 180°C.

2 Připravte MERINGUE. Bílky dejte do velké mísy se špetkou soli a elektrickým mixérem vyšlehejte do pěny. Za stálého šlehání přidávejte postupně po 1 lžíci všechen cukr a vyšlehejte do tuha. Přidejte 1/3 kakaa a pomocí stěrky zlehka zapracujte. Stejně postupujte i se zbylým kakaem tak, aby bylo kakao zapracované, ale ne úplně propojené s bílkovou směsí – tak, aby se vytvořilo žíhání.

3 Hotovou směs rozdělte na plech podle kruhových šablon vytvořených na rubu pečicího papíru a pomocí stěrky nebo lžíce rozetřete tak, aby měly všechny korpusy zhruba stejnou výšku. Oba plechy vložte do předehřáté trouby a ihned snižte teplotu na 140°C/120°C. Pečte 1,5 hodiny, nebo dokud není meringue křupavý a pevný na dotek, ale (v místech bez kakaa) stále sněhově bílý. Vypněte troubu, ale meringue v ní nechte ještě alespoň 2 hodiny nebo do úplného vychladnutí.

4 Na TŘEŠŇOVOU NÁPLŇ přiveďte v rendlíku k varu třešně spolu s cukrem a pomerančovou šťávou. Vařte, až začnou třešně ztrácet tvar a pouštět šťávu. Pomocí děravé lžíce vyberte třešně do mísy, šťávu ponechte v rendlíku a svařte do sirupovité konzistence. Pak stáhněte z ohně a přilijte třešňovici. Přelijte přes třešně v míse, zakryjte a dejte stranou.

5 Na GANACHE dejte čokoládu do mísy (používáte-li tabulkovou čokoládu, nalámejte ji na kousky). Smetanu vlijte do rendlíku, přiveďte k varu a horkou jí přelijte čokoládu. Nechte pár minut stát a pak pomocí metly umíchejte dohladka. Zakryjte a nechte zchladnout do pokojové teploty, ganache získá krémovou konzistenci.

6 Připravte ŠLEHAČKOVÝ KRÉM. Smetanu ke šlehání zlehka vyšlehejte s mascarpone do měkkých špiček. Buďte opatrní, ať krém nepřešleháte, mascarpone se snadno sráží.

7 Sestavte pavlovu. Na největší korpus rozetřete 1/2 čokoládové ganache, na ni rozetřete 1/2 šlehačkového krému – roztírejte od vnitřku k okrajům. Navrch dejte pár lžic třešňové náplně. Takto pokračujte s dalšími 3 vrstvami od největšího korpusu k nejmenšímu a zakončete třešněmi. Pavlovu těsně před podáváním poprašte trochou holandského kakaa a ozdobte hoblinkami čokolády.

NĚCO NAVÍC
Třešňovou náplň a meringue můžete připravit i pár dní předem. Meringue skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Pavlovu pak sestavujte dohromady až těsně před podáváním, nejlepší je totiž čerstvá.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář