Vánoční pavlova

Vánoční pavlova

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Na 12–14 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7598 kcal
Bílkoviny 131 g
Cukr 750 g
Tuky 431 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavý meringue, nadýchaný šlehačkový krém, čokoláda a nakonec třešnička na dortu. Tohle je dokonalý dezert pro sváteční chvíle!

Suroviny

Na meringue
vejce 8 ks
bílek, velikosti L
sůl špetka
krupicový cukr 500 g
kakao 1 PL
holandského typu + na poprášení
Na třešňovou náplň
třešně 500 g
čerstvé / mražené, vypeckované
krupicový cukr 100 g
pomeranč 0.5 ks
šťáva
třešňovice 75 ml
Na ganache
tmavá čokoláda 150 ml
lze nahradit tmavými čokoládovými pecičkami (min 70%)
smetana ke šlehání 200 ml
Na šlehačkový krém
smetana ke šlehání 400 ml
mascarpone 200 g
tmavá čokoláda
hoblinky, na ozdobu

1 Dva velké plechy vyložte pečicím papírem. Na jednom z papírů nakreslete z rubu tužkou kruhy o průměru 23 cm a 10 cm. Na druhém nakreslete kruhy o průměru 18 cm a 15 cm. Troubu nechte rozehřát na 200°C, horkovzdušnou na 180°C.

2 Připravte MERINGUE. Bílky dejte do velké mísy se špetkou soli a elektrickým mixérem vyšlehejte do pěny. Za stálého šlehání přidávejte postupně po 1 lžíci všechen cukr a vyšlehejte do tuha. Přidejte 1/3 kakaa a pomocí stěrky zlehka zapracujte. Stejně postupujte i se zbylým kakaem tak, aby bylo kakao zapracované, ale ne úplně propojené s bílkovou směsí – tak, aby se vytvořilo žíhání.

3 Hotovou směs rozdělte na plech podle kruhových šablon vytvořených na rubu pečicího papíru a pomocí stěrky nebo lžíce rozetřete tak, aby měly všechny korpusy zhruba stejnou výšku. Oba plechy vložte do předehřáté trouby a ihned snižte teplotu na 140°C/120°C. Pečte 1,5 hodiny, nebo dokud není meringue křupavý a pevný na dotek, ale (v místech bez kakaa) stále sněhově bílý. Vypněte troubu, ale meringue v ní nechte ještě alespoň 2 hodiny nebo do úplného vychladnutí.

4 Na TŘEŠŇOVOU NÁPLŇ přiveďte v rendlíku k varu třešně spolu s cukrem a pomerančovou šťávou. Vařte, až začnou třešně ztrácet tvar a pouštět šťávu. Pomocí děravé lžíce vyberte třešně do mísy, šťávu ponechte v rendlíku a svařte do sirupovité konzistence. Pak stáhněte z ohně a přilijte třešňovici. Přelijte přes třešně v míse, zakryjte a dejte stranou.

5 Na GANACHE dejte čokoládu do mísy (používáte-li tabulkovou čokoládu, nalámejte ji na kousky). Smetanu vlijte do rendlíku, přiveďte k varu a horkou jí přelijte čokoládu. Nechte pár minut stát a pak pomocí metly umíchejte dohladka. Zakryjte a nechte zchladnout do pokojové teploty, ganache získá krémovou konzistenci.

6 Připravte ŠLEHAČKOVÝ KRÉM. Smetanu ke šlehání zlehka vyšlehejte s mascarpone do měkkých špiček. Buďte opatrní, ať krém nepřešleháte, mascarpone se snadno sráží.

7 Sestavte pavlovu. Na největší korpus rozetřete 1/2 čokoládové ganache, na ni rozetřete 1/2 šlehačkového krému – roztírejte od vnitřku k okrajům. Navrch dejte pár lžic třešňové náplně. Takto pokračujte s dalšími 3 vrstvami od největšího korpusu k nejmenšímu a zakončete třešněmi. Pavlovu těsně před podáváním poprašte trochou holandského kakaa a ozdobte hoblinkami čokolády.

NĚCO NAVÍC
Třešňovou náplň a meringue můžete připravit i pár dní předem. Meringue skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Pavlovu pak sestavujte dohromady až těsně před podáváním, nejlepší je totiž čerstvá.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit