Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánoční pavlova
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Na 12–14 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6762 kcal
Bílkoviny 123 g
Sacharidy 744 g
Tuky 343 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavý meringue, nadýchaný šlehačkový krém, čokoláda a nakonec třešnička na dortu. Tohle je dokonalý dezert pro sváteční chvíle!

Suroviny

tmavá čokoláda
hoblinky, na ozdobu
Na meringue
z vajec velikosti L
sůl 1 špetka
+ navíc na poprášení
Na třešňovou náplň
čerstvé nebo mražené, vypeckované
pomerančová šťáva
z 1/2 pomeranče
třešňovice 75 ml
Na ganache
tmavá čokoláda 150 g
lze nahradit tmavými čokoládovými pecičkami (min 70%)
Na šlehačkový krém

Postup

1

Dva velké plechy vyložte pečicím papírem. Na jednom z papírů nakreslete z rubu tužkou kruhy o průměru 23 cm a 10 cm. Na druhém nakreslete kruhy o průměru 18 cm a 15 cm. Troubu nechte rozehřát na 200°C, horkovzdušnou na 180°C.

2

Připravte MERINGUE. Bílky dejte do velké mísy se špetkou soli a elektrickým mixérem vyšlehejte do pěny. Za stálého šlehání přidávejte postupně po 1 lžíci všechen cukr a vyšlehejte do tuha. Přidejte 1/3 kakaa a pomocí stěrky zlehka zapracujte. Stejně postupujte i se zbylým kakaem tak, aby bylo kakao zapracované, ale ne úplně propojené s bílkovou směsí – tak, aby se vytvořilo žíhání.

3

Hotovou směs rozdělte na plech podle kruhových šablon vytvořených na rubu pečicího papíru a pomocí stěrky nebo lžíce rozetřete tak, aby měly všechny korpusy zhruba stejnou výšku. Oba plechy vložte do předehřáté trouby a ihned snižte teplotu na 140°C/120°C. Pečte 1,5 hodiny, nebo dokud není meringue křupavý a pevný na dotek, ale (v místech bez kakaa) stále sněhově bílý. Vypněte troubu, ale meringue v ní nechte ještě alespoň 2 hodiny nebo do úplného vychladnutí.

4

Na TŘEŠŇOVOU NÁPLŇ přiveďte v rendlíku k varu třešně spolu s cukrem a pomerančovou šťávou. Vařte, až začnou třešně ztrácet tvar a pouštět šťávu. Pomocí děravé lžíce vyberte třešně do mísy, šťávu ponechte v rendlíku a svařte do sirupovité konzistence. Pak stáhněte z ohně a přilijte třešňovici. Přelijte přes třešně v míse, zakryjte a dejte stranou.

5

Na GANACHE dejte čokoládu do mísy (používáte-li tabulkovou čokoládu, nalámejte ji na kousky). Smetanu vlijte do rendlíku, přiveďte k varu a horkou jí přelijte čokoládu. Nechte pár minut stát a pak pomocí metly umíchejte dohladka. Zakryjte a nechte zchladnout do pokojové teploty, ganache získá krémovou konzistenci.

6

Připravte ŠLEHAČKOVÝ KRÉM. Smetanu ke šlehání zlehka vyšlehejte s mascarpone do měkkých špiček. Buďte opatrní, ať krém nepřešleháte, mascarpone se snadno sráží.

7

Sestavte pavlovu. Na největší korpus rozetřete 1/2 čokoládové ganache, na ni rozetřete 1/2 šlehačkového krému – roztírejte od vnitřku k okrajům. Navrch dejte pár lžic třešňové náplně. Takto pokračujte s dalšími 3 vrstvami od největšího korpusu k nejmenšímu a zakončete třešněmi. Pavlovu těsně před podáváním poprašte trochou holandského kakaa a ozdobte hoblinkami čokolády.

NĚCO NAVÍC
Třešňovou náplň a meringue můžete připravit i pár dní předem. Meringue skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Pavlovu pak sestavujte dohromady až těsně před podáváním, nejlepší je totiž čerstvá.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...