Prodlužte si léto s chutěmi Středomoří! Lehká večeře v podobě těstovin uvařených al dente s opečeným lilkem, křupavým sýrem a voňavou mátou je jako stvořená k posezení na terase se sklenkou vína. Bude ale skvěle fungovat i na druhý den do krabičky do práce.
Tip: Jak správně vařit těstoviny
Těstoviny vařte vždy v dobře osolené vodě, někteří italští kuchaři tvrdí, že by měla být slaná jako moře. Těstoviny potřebují dost vody, budete-li váhat mezi dvěma hrnci, sáhněte po tom větším. A v neposlední řadě — těstoviny vařte vždy al dente, tedy na skus. A nikdy, nikdy nelijte do vody na vaření olej. Nikdy!
Znáte Gobetti ribati? Rovnou je ochutnejte!
Velikostí, tvarem i vroubkováním po celém obvodu jsou těstoviny Adriana Gobetti rigati, neboli kolena velká,
skvělé do omáček. Vynikající jsou i do pokrmů, které se zapékají v troubě. Doba vaření je 9–11 minut.
Gobetti rigati s lilkem, olivami, cizrnou a sýrem halloumi
Suroviny
Postup
Rozehřejte pánev, přidejte část slunečnicového oleje, sýr halloumi a opečte.
Opečený sýr ochuťte olivovým olejem, citronovou šťávou, mátou a nechte marinovat.
Těstoviny uvařte v dobře osolené vodě a sceďte.
Rozehřejte pánev, přidejte slunečnicový olej, neoloupaný lilek, lehce rozmáčknutý česnek a orestujte při mírné teplotě doměkka. Ochuťte solí, pepřem a oreganem.
Přidejte cizrnu, olivy, uvařené těstoviny a dobře promíchejte.
Naservírujte na talíř, přidejte sýr halloumi a přelijte zbylou citronovo-mátovou marinádou.
Dobrou chuť!