Želé z podzimního ovoce, jako je tohle nebo třeba kdoulové, tvoří ideální doprovod k sýrovým prkénkům. Trnkové želé spárujte s výrazným sýrem s modrou plísní – třeba s anglickým stiltonem či italskou gorgonzolou piccante.
Postup
1
Celé trnky a nakrájená jablka dejte do rendlíku a zalijte vodou. Přiveďte k varu a pak mírně vařte, aby ovoce změklo a zkašovatělo.
2
Propasírujte přes síto či pasírovací sáček a pyré zvažte. Pak ho vlijte do čistého rendlíku a přidejte cukr o stejné hmotnosti jako pyré a k tomu gin podle chuti. Přiveďte k varu a zvolna svařte dohusta.
3
Žáruvzdorné formičky vyložte pečicím papírem či potravinářskou fólií, vlijte do nich trnkovou hmotu a nechte tuhnout 2 hodiny, než je vyklopíte. Uchovávejte zabalené v chladničce.