Trnkové želé s ginem

Trnkové želé s ginem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Na 1–2 kusy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 143 kcal
Bílkoviny 0 g
Cukr 33 g
Tuky 0 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Želé z podzimního ovoce, jako je tohle nebo třeba kdoulové, tvoří ideální doprovod k sýrovým prkénkům. Trnkové želé spárujte s výrazným sýrem s modrou plísní – třeba s anglickým stiltonem či italskou gorgonzolou piccante.

Suroviny

trnky 300 g
jablka 250 g
nakrájených nahrubo včetně jádřinců
krupicový cukr
podle potřeby
gin
nemusí být

1 Celé trnky a nakrájená jablka dejte do rendlíku a zalijte vodou. Přiveďte k varu a pak mírně vařte, aby ovoce změklo a zkašovatělo.

2 Propasírujte přes síto či pasírovací sáček a pyré zvažte. Pak ho vlijte do čistého rendlíku a přidejte cukr o stejné hmotnosti jako pyré a k tomu gin podle chuti. Přiveďte k varu a zvolna svařte dohusta.

3 Žáruvzdorné formičky vyložte pečicím papírem či potravinářskou fólií, vlijte do nich trnkovou hmotu a nechte tuhnout 2 hodiny, než je vyklopíte. Uchovávejte zabalené v chladničce.

Foto: Alex Luck
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit