Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty s ginem

Gin je alkohol s typicky nahořklou chutí. Pije se samostatně, nebo jako součást oblíbených koktejlů. Mezi nejoblíbenější míchané nápoje patří jednoduchý gintonic, ale také koktejl Martini. Ten se proslavil i díky agentu 007 či Homeru Simpsonovi. Hlavní složkou ginu jsou bobule jalovce, které mu dodávají trpkou chuť. Další látky obsažené v ginu již závisí na konrétní receptuře – například skořice, zázvor, kardamom, mandle, či různé druhy bylinek. Gin musí obsahovat alespoň 37,5 % alkoholu.

...

 

Gin pochází z Nizozemska. Podobně jako v případě absintu, i gin byl nejprve používán výhradně jako lék. Užíval se na problémy s ledvinami. Za jeho proslavením stojí lékař Franciscus Sylvius, který jej představil světu koncem 17. století. Je však třeba uvést, že Sylvius se při výrobě ginu údajně inspiroval dávným receptem benediktinských mnichů z italského Salerma, který jej vyráběli již od 11. století.

Druhy ginu

  • London Dry gin – ačkoli se v názvu tohoto ginu objevuje město nad Temží, tento typ ginu se může vyrábět kdekoli, kde jsou dodrženy předepsané výrobní postupy. Londýn v názvu je jen poctou místu, kde byl tento suchý gin vyroben poprvé.
  • Jenever (genever) – toto označení je geograficky chráněno. Tento typ ginu se může vyrábět výhradně pouze v Nizozemsku, Belgii a několika oblastech Francie a Německa.
  • Pink gin – růžový gin – růžovou barvu získává z ovoce, koření nebo květin. Často se používá do koktejlů, a to nejen kvůli zajímavé chutě, ale zejména díky efektnímu zbarvení výsledného drinku.
  • American Dry gin – v těchto ginech je hořká chuť jalovce potlačena a překryta jinými zejména aromatickými surovinami
  • Navy strenght – gin s obsahem alkoholu minimálně 57,1%
  • Old Tom - jemnější a díky přidanému cukru i sladší druh ginu
  • Plymouth – krémovější typ ginu, který se připravuje ze směsi 7 přírodních surovin
 

Celý popis