Vepřová kotleta se smetanovým pórkem a špenátovými špeclemi

veprova kotleta
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Vepřová kotleta se smetanovým pórkem a špenátovými špeclemi

3.8 / 5. Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4109 kcal
Bílkoviny 235 g
Sacharidy 244 g
Tuky 236 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rychlé a velmi efektní jídlo, které se nemusíte bát servírovat jako romantickou večeři ani jako nedělní oběd. Zvlášť pokud vytáhnete sváteční porcelán...

Suroviny

kotleta 8 ks
vepřová, bez kosti
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej 2 PL
Na špecle
mouka pšeničná hrubá 300 g
sůl 1 špetka
mražený špenátový protlak 100 g
rozmražený
vejce 3 ks
máslo 1 PL
na promíchání
Na pórek
česnek 4 stroužky
na plátky
pórek 1 ks
menší, na kolečka nebo nudličky
máslo 1 PL
víno bílé 3 PL
suché
smetana ke šlehání 200 ml

Postup

1

Kotlety osolte, opepřete, promněte se lžící oleje a opečte na rozpálené pánvi z obou stran dozlatova.

2

Maso vyjměte, zabalte volně do alobalu a odložte stranou.

3

Do uvolněné pánve přilijte podle potřeby další olej a orestujte na něm česnek. Přidejte na kolečka nakrájený pórek, lžíci másla, podlijte vínem a zvolna duste, dokud pórek nezměkne. Když se víno odvaří, vlijte smetanu, promíchejte a dále duste. Nakonec vmíchejte šťávu, kterou pustilo maso do alobalu.

4

Mouku, špetku soli, špenátový protlak a vejce smíchejte v těsto a nechte je alespoň 5 minut odležet. Skrze sítko na špecle či halušky propasírujte hmotu do vroucí osolené vody a vařte 2–3 minuty. Uvařené špecle promíchejte v míse s máslem a podávejte ke kotletám a pórku.

NĚCO NAVÍC
Pokud vám špecle zbudou, zamrazte je! Jako příloha nebo základ rychlé večeře se neztratí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit