Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřové kotletky v cidru se šalvějí a jablky

Vepřové kotletky v cidru se šalvějí a jablky

4.6/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 654 kcal
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 35 g
Tuky 55 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vepřové kotlety jsou na dušení ideální, a protože nepotřebují tolik páry, stačí jim mělčí nádoba. Jablečný cidre můžete nahradit světlým, lehkým pivem, které není příliš hořké.

Suroviny

kotleta 4 ks
vepřová á 200 g
olivový olej 1 PL
máslo 1 ČL
cider 250 ml
nebo lehké pivo
šalvěj 1 ČL
hořčice kremžská 1 ČL
sůl
pepř

Postup

1

Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Kotlety osolte, opepřete a lehce poprašte moukou. V pánvi rozehřejte olej i máslo a maso na něm z obou stran dozlatova opečte. Pak ho naskládejte do mělčí zapékací formy.

2

Jablka na mírném plameni opečte v téže pánvi jako kotlety – ovoce má zhnědnout a začít karamelizovat. Pak je rozložte na plátky masa i mezi ně. Do pánve přilijte cidr, uveďte do varu a rozpusťte všechny výpečky. Vzniklou omáčku vlijte do formy. Překryjte ji alobalem, vložte na střední příčku v troubě a duste tři čtvrtě hodiny až hodinu, až maso i jablka dokonale zkřehnou.

3

Maso i jablka přesuňte do servírovací nádoby a udržujte v teple. Do vydušené šťávy vsypte šalvěj a nechte ji na plotně odpařit na polovinu; trvá to zhruba pět minut. Mimo plamen vmíchejte smetanu i hořčici a ještě asi pět minut povařte, aby omáčka hezky zhoustla; podle chuti ji dosolte a při podávání přelijte přes kotlety. Dobrou přílohou je rýže nebo opékané brambory.

Komentáře

01.08.2015 20:45

Vyborne, doporucuji!

04.09.2007 17:02
Recept se nachází v č.2/06, str.25
06.06.2007 13:26
Cidr jsem nahradil slabým světlým pivem, do kterého jsem kápnul jablečný ocet. Jinak je to vynikající recept, poměrně jednoduchý
02.02.2007 16:05
Je to výborné. Díky za inspiraci ;o)
23.05.2006 19:37
Tento recept mám ten pocit dělal kdysy ve svém expresu kuchař Ansley Herriot...pomatuji si, že již tenkrát mě ten recept velmi nadchl a musím uznat, že jeho varianta s hustou zakysanou smetanou mi přišel delikátnější. Váš recept jsem ale zkusila a je také výtečný, jen opravdu doporučuji šalvěj čerstvou...naštěstí jarní období nám na bilinky přeje:-).....
04.08.2006 10:26
Tento recept doporučuji všem, je opravdu jednoduchý a zároveň velmi nevšední
02.02.2007 16:07
Ať se snažím jak se snažím, bylinky za oknem me vždy uhynou ;o(((
31.07.2007 12:32
Doporučuji kupovat čerstvé bylinky v sezoně na trhu, kde lze koupit skoro všechny dostupné druhy úplně čerstvé. Já jsem takto sehnala i šalvěj
29.02.2008 17:31
Mám výbornou zkušenost s uchováním bylinek v mrazáku - do jednotlivých skleněných doziček nasypu již očištěné a posekané bylinky a mám vždy po ruce přesně takové množství, které potřebuju. Takto lze uchovávat všechny možné bylinky, horší zkušenost mám pouze s pažitkou a naťovou cibulkou, které jsou po rozmrazení rozplizlé. Tzn. v sezóně doporučuji nakoupit zásoby a uchovávat takto :o)))

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč