Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřové kotletky v cidru se šalvějí a jablky

Vepřové kotletky v cidru se šalvějí a jablky

4.6/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 654 kcal
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 35 g
Tuky 55 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vepřové kotlety jsou na dušení ideální, a protože nepotřebují tolik páry, stačí jim mělčí nádoba. Jablečný cidre můžete nahradit světlým, lehkým pivem, které není příliš hořké.

Suroviny

kotleta 4 ks
vepřová á 200 g
olivový olej 1 PL
máslo 1 ČL
cider 250 ml
nebo lehké pivo
šalvěj 1 ČL
hořčice kremžská 1 ČL
sůl
pepř

Postup

1

Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Kotlety osolte, opepřete a lehce poprašte moukou. V pánvi rozehřejte olej i máslo a maso na něm z obou stran dozlatova opečte. Pak ho naskládejte do mělčí zapékací formy.

2

Jablka na mírném plameni opečte v téže pánvi jako kotlety – ovoce má zhnědnout a začít karamelizovat. Pak je rozložte na plátky masa i mezi ně. Do pánve přilijte cidr, uveďte do varu a rozpusťte všechny výpečky. Vzniklou omáčku vlijte do formy. Překryjte ji alobalem, vložte na střední příčku v troubě a duste tři čtvrtě hodiny až hodinu, až maso i jablka dokonale zkřehnou.

3

Maso i jablka přesuňte do servírovací nádoby a udržujte v teple. Do vydušené šťávy vsypte šalvěj a nechte ji na plotně odpařit na polovinu; trvá to zhruba pět minut. Mimo plamen vmíchejte smetanu i hořčici a ještě asi pět minut povařte, aby omáčka hezky zhoustla; podle chuti ji dosolte a při podávání přelijte přes kotlety. Dobrou přílohou je rýže nebo opékané brambory.

Komentáře

01.08.2015 20:45

Vyborne, doporucuji!

04.09.2007 17:02
Recept se nachází v č.2/06, str.25
06.06.2007 13:26
Cidr jsem nahradil slabým světlým pivem, do kterého jsem kápnul jablečný ocet. Jinak je to vynikající recept, poměrně jednoduchý
02.02.2007 16:05
Je to výborné. Díky za inspiraci ;o)
23.05.2006 19:37
Tento recept mám ten pocit dělal kdysy ve svém expresu kuchař Ansley Herriot...pomatuji si, že již tenkrát mě ten recept velmi nadchl a musím uznat, že jeho varianta s hustou zakysanou smetanou mi přišel delikátnější. Váš recept jsem ale zkusila a je také výtečný, jen opravdu doporučuji šalvěj čerstvou...naštěstí jarní období nám na bilinky přeje:-).....
04.08.2006 10:26
Tento recept doporučuji všem, je opravdu jednoduchý a zároveň velmi nevšední
02.02.2007 16:07
Ať se snažím jak se snažím, bylinky za oknem me vždy uhynou ;o(((
31.07.2007 12:32
Doporučuji kupovat čerstvé bylinky v sezoně na trhu, kde lze koupit skoro všechny dostupné druhy úplně čerstvé. Já jsem takto sehnala i šalvěj
29.02.2008 17:31
Mám výbornou zkušenost s uchováním bylinek v mrazáku - do jednotlivých skleněných doziček nasypu již očištěné a posekané bylinky a mám vždy po ruce přesně takové množství, které potřebuju. Takto lze uchovávat všechny možné bylinky, horší zkušenost mám pouze s pažitkou a naťovou cibulkou, které jsou po rozmrazení rozplizlé. Tzn. v sezóně doporučuji nakoupit zásoby a uchovávat takto :o)))