Vepřové kotletky v cidru se šalvějí a jablky

Vepřové kotletky v cidru se šalvějí a jablky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 654 kcal
Bílkoviny 3 g
Cukr 35 g
Tuky 55 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Kotletky jsou na dušení ideální, a protože nepotřebují tolik páry, stačí jim mělčí nádoba. Jablečný cidre můžete nahradit světlým, lehkým pivem, které není příliš hořké.

Suroviny

4 ks
vepřová kotleta asi 200g/ks, plus lžička hladké mouky
olivový olej 1 PL
máslo 1 ČL
jablka 2 ks
na osminky
cider 250 ml
nebo lehké pivo
šalvěj 1 ČL
čerstvá nebo půl lžičky sušené
smetana ke šlehání 100 ml
hořčice kremžská 1 ČL
sůl
pepř
1. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Kotlety osolte, opepřete a lehce poprašte moukou. V pánvi rozehřejte olej i máslo a maso na něm z obou stran dozlatova opečte. Pak ho naskládejte do mělčí zapékací formy.

2. Jablka na mírném plameni opečte v téže pánvi jako kotlety – ovoce má zhnědnout a začít karamelizovat. Pak je rozložte na plátky masa i mezi ně. Do pánve přilijte cidr, uveďte do varu a rozpusťte všechny výpečky. Vzniklou omáčku vlijte do formy. Překryjte ji alobalem, vložte na střední příčku v troubě a duste tři čtvrtě hodiny až hodinu, až maso i jablka dokonale zkřehnou.

3. Maso i jablka přesuňte do servírovací nádoby a udržujte v teple. Do vydušené šťávy vsypte šalvěj a nechte ji na plotně odpařit na polovinu; trvá to zhruba pět minut. Mimo plamen vmíchejte smetanu i hořčici a ještě asi pět minut povařte, aby omáčka hezky zhoustla; podle chuti ji dosolte a při podávání přelijte přes kotlety. Dobrou přílohou je rýže nebo opékané brambory.

Obchod Apetit