Vepřové kotlety jsou na dušení ideální, a protože nepotřebují tolik páry, stačí jim mělčí nádoba. Jablečný cidre můžete nahradit světlým, lehkým pivem, které není příliš hořké.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Kotlety osolte, opepřete a lehce poprašte moukou. V pánvi rozehřejte olej i máslo a maso na něm z obou stran dozlatova opečte. Pak ho naskládejte do mělčí zapékací formy.
Jablka na mírném plameni opečte v téže pánvi jako kotlety – ovoce má zhnědnout a začít karamelizovat. Pak je rozložte na plátky masa i mezi ně. Do pánve přilijte cidr, uveďte do varu a rozpusťte všechny výpečky. Vzniklou omáčku vlijte do formy. Překryjte ji alobalem, vložte na střední příčku v troubě a duste tři čtvrtě hodiny až hodinu, až maso i jablka dokonale zkřehnou.
Maso i jablka přesuňte do servírovací nádoby a udržujte v teple. Do vydušené šťávy vsypte šalvěj a nechte ji na plotně odpařit na polovinu; trvá to zhruba pět minut. Mimo plamen vmíchejte smetanu i hořčici a ještě asi pět minut povařte, aby omáčka hezky zhoustla; podle chuti ji dosolte a při podávání přelijte přes kotlety. Dobrou přílohou je rýže nebo opékané brambory.
Komentáře
Vyborne, doporucuji!