Tato kombinace má vše, co si lze od limonády pro dospělé přát: je suchá, pikantní a decentně sladká. Vodnímu kefíru zázvor vyloženě prospívá a lze pozorovat, jak se zrna zuřivě množí, někdy se zdvojnásobí během 24 hodin! V první fázi kvašení nevymačkávejte do nádoby citronovou šťávu, narušila by balanci prostředí. V druhé fázi fermentace můžete citronovou šťávu vymačkat do lahve.
Suroviny
Postup
Pusťte se do výroby základního kefíru, přidejte však k sušenému ovoci polovinu nakrájeného zázvoru a 1 plátek citronu.
Před sléváním vyjměte z lahve sušené ovoce, zázvor a plátek citronu.
Připravte si čistou lahev s uzavíratelným víčkem o objemu 1 litr. Na hrdlo lahve umístěte trychtýř a na nálevku trychtýře posaďte sítko. Opatrně přes sítko slijte nálev do připravené lahve. Zrna vodního kefíru odložte stranou k dalšímu použití nebo k odpočinku (viz níže Co se slitými zrny).
Přilijte citronovou šťávu, přidejte zbylé plátky citronu i zázvor. Uzavřete a nechte stát při pokojové teplotě, aby se nápoj pořádně rozperlil, což může trvat půl dne až 3 dny v závislosti na okolní teplotě. Pravidelně pootočte víčkem a upusťte tlak, pak opět lahev uzavřete.
Uchovávejte v chladu, kde nápoj vydrží až čtyři měsíce.
CO SE SLITÝMI KEFÍROVÝMI ZRNY
Jakmile doběhne první fáze fermentace a zrna slijete, máte dvě možnosti, jak s nimi naložit. Buď založíte stejným způsobem další várku, nebo necháte zrna odpočinout ve sklenici v nálevu z 1 dílu cukru a 4 dílů vody. Sklenici uzavřete (víčko pevně nedotahujte) a uložte do chladu, kde takto vydrží šest týdnů. Jakmile zrna zůstanou delší čas na odpočinku, může jim několik fermentačních kol trvat, než se aktivizují, tedy porostou a budou perlit.
Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.