Ačkoli tomuto kefíru říkáme základní, je neobyčejný – proces, při kterém díky fermentaci vznikají chutné a prospěšné limonády, nás nepřestává fascinovat.
Suroviny
Postup
Do 1,5litrové sklenice se širokým hrdlem vsypte cukr. Přidejte 3 lžíce čerstvě převařené vroucí vody a promíchejte, aby se cukr rozpustil. Přilijte chladnou filtrovanou vodu, přidejte mořskou sůl, sušené ovoce a melasu a dobře promíchejte.
Vložte do sklenice kefírová zrna, zakryjte plátýnkem a zajistěte jej pomocí gumičky.
Sklenici postavte mimo přímé sluneční světlo a nechte tekutinu kvasit při pokojové teplotě. V závislosti na teplotě okolí fermentace potrvá 1–3 dny (v chladu se proces zpomalí). Tekutina bude velmi jemně perlit.
Vylovte sušené ovoce. Připravte si čistou lahev s uzavíratelným víčkem o objemu 1 litr. Na hrdlo lahve umístěte trychtýř a na nálevku trychtýře posaďte sítko. Opatrně přes sítko slijte nálev do připravené nádoby. Zrna vodního kefíru odložte stranou k přípravě další várky nebo k odpočinutí (viz níže Co se slitými zrny).
Uzavřete lahev a nechte ji stát v pokojové teplotě, aby se nápoj více rozperlil, což může trvat půl dne až 3 dny v závislosti na okolní teplotě. Pravidelně pootočte víčkem a upustěte tlak, pak opět lahev uzavřete.
Vychlaďte a můžete pít! Uchovávejte v chladu, kde nápoj vydrží až čtyři měsíce – průběž- ně se ale jeho chuť mění, stává se stále sušším a zvyšuje se také podíl alkoholu.
CO SE SLITÝMI KEFÍROVÝMI ZRNY
Jakmile doběhne první fáze fermentace a zrna slijete, máte dvě možnosti, jak s nimi naložit. Buď založíte stejným způsobem další várku, nebo necháte zrna odpočinout ve sklenici v nálevu z 1 dílu cukru a 4 dílů vody. Sklenici uzavřete (víčko pevně nedotahujte) a uložte do chladu, kde takto vydrží šest týdnů. Jakmile zrna zůstanou delší čas na odpočinku, může jim několik fermentačních kol trvat, než se aktivizují, tedy porostou a budou perlit.
Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.