0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Základní vodní kefír

Základní vodní kefír
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Základní vodní kefír

3/5 Počet hodnocení: 3
Do 10 minut Snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4061 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 928 g
Tuky 2 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ačkoli tomuto kefíru říkáme základní, je neobyčejný – proces, při kterém díky fermentaci vznikají chutné a prospěšné limonády, nás nepřestává fascinovat.

Suroviny

hnědý cukr 3 PL
voda 1 l
filtrovaná
sůl 1 špetka
sušené fíky 1 ks
sušené datle 1 ks
chemicky neošetřená
rozinky 10 ks
chemicky neošetřené
melasa ¼ ČL
3 PL
zrn vodního kefíru

Postup

1

Do 1,5litrové sklenice se širokým hrdlem vsypte cukr. Přidejte 3 lžíce čerstvě převařené vroucí vody a promíchejte, aby se cukr rozpustil. Přilijte chladnou filtrovanou vodu, přidejte mořskou sůl, sušené ovoce a melasu a dobře promíchejte.

2

Vložte do sklenice kefírová zrna, zakryjte plátýnkem a zajistěte jej pomocí gumičky.

3

Sklenici postavte mimo přímé sluneční světlo a nechte tekutinu kvasit při pokojové teplotě. V závislosti na teplotě okolí fermentace potrvá 1–3 dny (v chladu se proces zpomalí). Tekutina bude velmi jemně perlit.

4

Vylovte sušené ovoce. Připravte si čistou lahev s uzavíratelným víčkem o objemu 1 litr. Na hrdlo lahve umístěte trychtýř a na nálevku trychtýře posaďte sítko. Opatrně přes sítko slijte nálev do připravené nádoby. Zrna vodního kefíru odložte stranou k přípravě další várky nebo k odpočinutí (viz níže Co se slitými zrny).

5

Uzavřete lahev a nechte ji stát v pokojové teplotě, aby se nápoj více rozperlil, což může trvat půl dne až 3 dny v závislosti na okolní teplotě. Pravidelně pootočte víčkem a upustěte tlak, pak opět lahev uzavřete.

6

Vychlaďte a můžete pít! Uchovávejte v chladu, kde nápoj vydrží až čtyři měsíce – průběž- ně se ale jeho chuť mění, stává se stále sušším a zvyšuje se také podíl alkoholu.

CO SE SLITÝMI KEFÍROVÝMI ZRNY
Jakmile doběhne první fáze fermentace a zrna slijete, máte dvě možnosti, jak s nimi naložit. Buď založíte stejným způsobem další várku, nebo necháte zrna odpočinout ve sklenici v nálevu z 1 dílu cukru a 4 dílů vody. Sklenici uzavřete (víčko pevně nedotahujte) a uložte do chladu, kde takto vydrží šest týdnů. Jakmile zrna zůstanou delší čas na odpočinku, může jim několik fermentačních kol trvat, než se aktivizují, tedy porostou a budou perlit.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč