
Bešamel
Bešamelem se v kuchyni otevírá cesta k mnoha dalším jídlům. Nejenže máte základ pro rozličná suflé a omáčky, které proměníte podle momentálního stavu zásob, ale třeba lasagne získají takovou korunu, že už nikdy nezbudou do druhého dne.
Vydání: 2004/6
Autor: redakce Apetitu
Ingredience
- 500 ml mléka
- 2 bobkové listy
- špetka muškátového ořechu nebo květu
- sůl a bílý pepř
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
Příprava jídla
1. Ve středně velkém kastrolu rozpusťte na mírném ohni máslo. Pak ho zasypte moukou, pečlivě promíchejte vařečkou a nechte asi minutu zasmahnout.
2. Zalijte mlékem, přidejte koření a za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte, dokud směs nezíská hustotu a konzistenci omáčky (může to trvat 10 až 15 minut).
3. Nakonec stáhněte kastrol z ohně a přidejte dochucovací přísady podle vlastního výběru – sýr, bylinky a podobně.
Čtyři proměny bešamelu
s čerstvými bylinkami: Obvyklou přísadou je pažitka, ale můžete ji vyměnit za jiné své oblíbence, třeba bazalku nebo estragon.
se sýrem: Jakmile ho přidáte, můžete omáčce říkat Mornay.
s koprem: Takto ochucený bešamel vám bude chutnat s plátkem grilované ryby nebo jinak – jako základ pro koprovou omáčku.
s houbami: Nejaromatičtější ze všech!
2. Zalijte mlékem, přidejte koření a za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte, dokud směs nezíská hustotu a konzistenci omáčky (může to trvat 10 až 15 minut).
3. Nakonec stáhněte kastrol z ohně a přidejte dochucovací přísady podle vlastního výběru – sýr, bylinky a podobně.
Čtyři proměny bešamelu
s čerstvými bylinkami: Obvyklou přísadou je pažitka, ale můžete ji vyměnit za jiné své oblíbence, třeba bazalku nebo estragon.
se sýrem: Jakmile ho přidáte, můžete omáčce říkat Mornay.
s koprem: Takto ochucený bešamel vám bude chutnat s plátkem grilované ryby nebo jinak – jako základ pro koprovou omáčku.
s houbami: Nejaromatičtější ze všech!
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Borůvka (neověřeno)
21. Leden 2007 17:38
V.Kašíková (neověřeno)
29. Říjen 2008 23:16
Vladimír Chylík
16. Listopad 2009 20:02