Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bešamel

Bešamelem se v kuchyni otevírá cesta k mnoha dalším jídlům. Nejenže máte základ pro rozličná suflé a omáčky, které proměníte podle momentálního stavu zásob, ale třeba lasagne získají takovou korunu, že už nikdy nezbudou do druhého dne.

Vydání: 2004/6
Autor:
Hodnocení:
38 (hlasů)
Doba přípravy: Do 30 minut
PT10M
Vaření 0:10
Koření a dochucovadla

Ingredience

    • 500 ml mléka
    • 2 bobkové listy
    • špetka muškátového ořechu nebo květu
    • sůl a bílý pepř
    • 40 g másla
    • 40 g hladké mouky

Příprava jídla

1. Ve středně velkém kastrolu rozpusťte na mírném ohni máslo. Pak ho zasypte moukou, pečlivě promíchejte vařečkou a nechte asi minutu zasmahnout.

2. Zalijte mlékem, přidejte koření a za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte, dokud směs nezíská hustotu a konzistenci omáčky (může to trvat 10 až 15 minut).

3. Nakonec stáhněte kastrol z ohně a přidejte dochucovací přísady podle vlastního výběru – sýr, bylinky a podobně.

Čtyři proměny bešamelu
s čerstvými bylinkami: Obvyklou přísadou je pažitka, ale můžete ji vyměnit za jiné své oblíbence, třeba bazalku nebo estragon.

se sýrem: Jakmile ho přidáte, můžete omáčce říkat Mornay.

s koprem: Takto ochucený bešamel vám bude chutnat s plátkem grilované ryby nebo jinak – jako základ pro koprovou omáčku.

s houbami: Nejaromatičtější ze všech!
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Bešamel je super hlavně s Nivou, k tomu vepřové kousky a bramborový knedlík ;)
Obrazek uzivatele
Za další skvělou verzi považuji bešamel se sýrem (Niva, nebo jakýkoliv jiný oblíbený), k tomu dušená brokolice a vařené těstoviny. Vše na talíři ozdobit čerstvě mletým barevným pepřem. Luxusní záležitost.
Obrazek uzivatele
Skusal niekto pridavat do omacky křen ? Dakujem

Přidat komentář