0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tofu burger s relishem a salátem tabbouleh

Tofu burger s relishem a salátem tabbouleh

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4857 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 407 g
Tuky 270 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Relish dodá tofu chuť a šmrnc. Nabízíme vám dva druhy – jeden můžete namazat přímo do burgeru a druhý podávat zvlášť v misce.

Suroviny

Tofu burger
žampiony portobello 4 ks
lze nahradit velkými žampiony ze supermarketu
balzamikový ocet 50 ml
olivový olej 100 ml
sůl
pepř
čerstvě namletý
hamburgerová bulka 4 ks
lze nahradit ciabattami
tofu 500 g
tvrdší, lze nahradit sójovým tvarohem, prodávají supermarkety / zdravé výživy
ledový salát ½ hlavy
Tomatový relish
cibule 100 g
česnek 40 g
olivový olej 3 PL
rajče 250 g
loupaná
skořice 1 svitek
rozinky 50 g
hnědý cukr 30 g
Okurkový relish
okurky nakládané 100 g
pokrájené
cibule nakládaná 100 g
pokrájené
hořčice hrubozrnná 50 g
hořčice plnotučná 50 g
sůl
na dochucení
pepř
čerstvý, na dochucení
Lisabonský Tabbouleh
bulgur 185 g
hrubě namletá zrnka naklíčené pšenice, k dostání v obchodech se zdravou výživou
petrželka 50 g
máta 20 g
čerstvá
čerstvá
jarní cibulka 50 g
citronová šťáva 100 ml
olivový olej 100 ml
sůl a pepř
římský salát 1 hlava

1 Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Z hub odřízněte třeně a otočte je hlavičkami dolů. Potom je pokapejte směsí olivového oleje a balzamikového octa. Osolte, opepřete a dejte je zhruba na čtvrt hodiny péct.

2 Pečivo podélně rozkrojte, položte na plech a dokřupava opečte (v rozpálené troubě stačí pět minut). Mezitím nakrájejte tofu na čtyři plátky, rajčata rozkrájejte na tenké plátky a ledový salát rozdělte na listy. V misce smíchejte suroviny na okurkový relish.

3 Rozpalte pánev, tofu osolte a zprudka opečte – měly by stačit čtyři minuty po každé straně. Tofu tak získá skvělou chuť, kterou ještě podtrhne pikantní okurkový a orientální tomatový relish. Do misky nasypte bulgur a podle návodu na obalu ho zalijte vodou.

4 Najemno pokrájenou cibuli a česnek zlehka osmahněte na olivovém oleji. Přidejte lehce podrcená, oloupaná rajčata, celou skořici, rozinky a cukr. Zalijte vínem a vařte tak dlouho, až bude relish hustý jako zavařenina. Odstavte a nechte zchladnout.

5 Na rozkrojené opečené housky položte listy salátu, houbu portobello a plátek tofu. Na něj naneste buď tomatový nebo okurkový relish (druhý můžete podávat zvlášť). Ozdobte plátky rajčat i zbytkem salátu, přiklopte horní polovinou housky a přimáčkněte. Připravte přílohu.

6 Bulgur slijte, osušte a promíchejte s nasekanými bylinkami, rajčaty a jarní cibulkou. Citronovou šťávu a olivový olej vlijte do misky a prošlehejte. Směsí zalijte připravený salát; dobře promíchejte. Osolte a opepřete. Podávejte s lístky římského salátu – Libanonci mají ve zvyku nabírat jím tabbouleh.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/5

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.5/06, str.72

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...