0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tofu burger s relishem a salátem tabbouleh

Tofu burger s relishem a salátem tabbouleh

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4857 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 407 g
Tuky 270 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Relish dodá tofu chuť a šmrnc. Nabízíme vám dva druhy – jeden můžete namazat přímo do burgeru a druhý podávat zvlášť v misce.

Suroviny

Tofu burger
žampiony portobello 4 ks
lze nahradit velkými žampiony ze supermarketu
balzamikový ocet 50 ml
olivový olej 100 ml
sůl
pepř
čerstvě namletý
hamburgerová bulka 4 ks
lze nahradit ciabattami
tofu 500 g
tvrdší, lze nahradit sójovým tvarohem, prodávají supermarkety / zdravé výživy
rajče 2 ks
ledový salát 0.5 hlavy
Tomatový relish
cibule 100 g
česnek 40 g
olivový olej 3 PL
rajče 250 g
loupaná
skořice 1 svitek
rozinky 50 g
hnědý cukr 30 g
víno červené 150 ml
Okurkový relish
okurky nakládané 100 g
pokrájené
cibule nakládaná 100 g
pokrájené
hořčice hrubozrnná 50 g
hořčice plnotučná 50 g
sůl
na dochucení
pepř
čerstvý, na dochucení
Lisabonský Tabbouleh
bulgur 185 g
hrubě namletá zrnka naklíčené pšenice, k dostání v obchodech se zdravou výživou
petrželka 50 g
máta 20 g
čerstvá
rajče 4 ks
čerstvá
jarní cibulka 50 g
citronová štáva 100 ml
olivový olej 100 ml
sůl a pepř
římský salát 1 hlava

1 Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Z hub odřízněte třeně a otočte je hlavičkami dolů. Potom je pokapejte směsí olivového oleje a balzamikového octa. Osolte, opepřete a dejte je zhruba na čtvrt hodiny péct.

2 Pečivo podélně rozkrojte, položte na plech a dokřupava opečte (v rozpálené troubě stačí pět minut). Mezitím nakrájejte tofu na čtyři plátky, rajčata rozkrájejte na tenké plátky a ledový salát rozdělte na listy. V misce smíchejte suroviny na okurkový relish.

3 Rozpalte pánev, tofu osolte a zprudka opečte – měly by stačit čtyři minuty po každé straně. Tofu tak získá skvělou chuť, kterou ještě podtrhne pikantní okurkový a orientální tomatový relish. Do misky nasypte bulgur a podle návodu na obalu ho zalijte vodou.

4 Najemno pokrájenou cibuli a česnek zlehka osmahněte na olivovém oleji. Přidejte lehce podrcená, oloupaná rajčata, celou skořici, rozinky a cukr. Zalijte vínem a vařte tak dlouho, až bude relish hustý jako zavařenina. Odstavte a nechte zchladnout.

5 Na rozkrojené opečené housky položte listy salátu, houbu portobello a plátek tofu. Na něj naneste buď tomatový nebo okurkový relish (druhý můžete podávat zvlášť). Ozdobte plátky rajčat i zbytkem salátu, přiklopte horní polovinou housky a přimáčkněte. Připravte přílohu.

6 Bulgur slijte, osušte a promíchejte s nasekanými bylinkami, rajčaty a jarní cibulkou. Citronovou šťávu a olivový olej vlijte do misky a prošlehejte. Směsí zalijte připravený salát; dobře promíchejte. Osolte a opepřete. Podávejte s lístky římského salátu – Libanonci mají ve zvyku nabírat jím tabbouleh.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/5

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit