Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Topinky s tapenádou a vejcem

Tapenáda, to jsou rozdrcené olivy se sardelkami – právě ty dodají pastě obzvlášť pikantní chuť. Známá je hlavně z provensálské kuchyně, ale používá se i v Řecku a Itálii, tedy všude tam, kde jsou olivy doslova na denním chlebu. Právě na něj je totiž tahle pomazánka ideální…

Vydání: 2006/4
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
P
Pomazánka Středomořská

Ingredience

    • 250 g černých vypeckovaných oliv (výhodné je použít vážené olivy – u pultu s lahůdkami je nabízí například Billa nebo Delvita)
    • 1 plechovka sardelek (ančoviček) nebo sardelových oček
    • sůl a pepř na dochucení
    • 4 žloutky z natvrdo uvařených vajec
    • krajíce chleba
    • několik stébel pažitky na ozdobu

Příprava jídla

1.  Olivy se sardelkami vložte do nádoby robotu a rozmixujte, aby vznikla jemně zrnitá pasta. Ochutnejte a podle potřeby dotáhněte solí a pepřem. Žloutky velmi jemně nasekejte nebo nastrouhejte, případně protřete sítkem tak, abyste získali jakési žloutkové drobení.

2.  Lehce a nasucho opečte krajíce chleba – v troubě, topinkovači nebo na pánvi. Navršte na ně tapenádu, posypte žloutkovým drobením a podávejte (případně ozdobené stébly pažitky). Samotnou tapenádu je možné v plastovém sáčku zmrazit, ale chuť tím trochu utrpí.

Změňte barvu 
Stejně dobrá pomazánka vznikne pochopitelně i ze zelených oliv. Pro chuť můžete do tapenády přidat také kapary; pak ale pozor na solení.

Jiné využití 
Tapenáda (včetně vaječného drobení) se dá s úspěchem použít do slaných košíčků, koláčů nebo taštiček z listového těsta.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Italský chlebový věnec s vejci

Bazalková frittata

Vajíčka zapečená v chlebových hnízdech

Voňavý vaječný krém

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/06, str.51

Přidat komentář