0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.7 / 5. Počet hodnocení: 3
Do 20 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2717 kcal
Bílkoviny 192 g
Sacharidy 9 g
Tuky 211 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tapenáda, to jsou rozdrcené olivy se sardelkami – právě ty dodají pastě obzvlášť pikantní chuť. Známá je hlavně z provensálské kuchyně, ale používá se i v Řecku a Itálii, tedy všude tam, kde jsou olivy doslova na denním chlebu. Právě na něj je totiž tahle pomazánka ideální…

Suroviny

olivy černé 250 g
vypeckované, vhodné použít vážené, u pultu s lahůdkami v Bille/Delvitě
ančovičky (konzerva) 1 konzerva
(ančoviček), lze nahradit sardelovými očky
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
žloutek 4 ks
z natvrdo uvařených vajec
chleba
krajíce
pažitka
několik stébel na ozdobu

Postup

1

Olivy se sardelkami vložte do nádoby robotu a rozmixujte, aby vznikla jemně zrnitá pasta. Ochutnejte a podle potřeby dotáhněte solí a pepřem. Žloutky velmi jemně nasekejte nebo nastrouhejte, případně protřete sítkem tak, abyste získali jakési žloutkové drobení.

2

Lehce a nasucho opečte krajíce chleba – v troubě, topinkovači nebo na pánvi. Navršte na ně tapenádu, posypte žloutkovým drobením a podávejte (případně ozdobené stébly pažitky). Samotnou tapenádu je možné v plastovém sáčku zmrazit, ale chuť tím trochu utrpí.

Změňte barvu 
Stejně dobrá pomazánka vznikne pochopitelně i ze zelených oliv. Pro chuť můžete do tapenády přidat také kapary; pak ale pozor na solení.

Jiné využití 
Tapenáda (včetně vaječného drobení) se dá s úspěchem použít do slaných košíčků, koláčů nebo taštiček z listového těsta.

Související články

Jak připravit dokonalé topinky
  • Tipy a triky

Jak připravit dokonalé topinky

Topinky má každý rád! Nejen z nostalgie, ale také pro jejich snadnou přípravu, skvělou chuť a spoustu variant. Tady jsou naše tipy, jak usmažit božské topinky....
5× božská topinka
  • Tipy a triky

5× božská topinka

Vzpomínka na studentská léta na koleji se zhmotnila do podoby neodolatelných topinek. Co dodat víc. Topinky jsou staronový hit, kterému málokdo odolá....

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit