Hodnocení receptu
Průměr: 2.7 (3)
Do 20 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2753 kcal
Bílkoviny 184 g
Sacharidy 9 g
Tuky 219 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tapenáda, to jsou rozdrcené olivy se sardelkami – právě ty dodají pastě obzvlášť pikantní chuť. Známá je hlavně z provensálské kuchyně, ale používá se i v Řecku a Itálii, tedy všude tam, kde jsou olivy doslova na denním chlebu. Právě na něj je totiž tahle pomazánka ideální…

Suroviny

olivy černé 250 g
vypeckované, vhodné použít vážené, u pultu s lahůdkami v Bille/Delvitě
sardelky 1 konzerva
(ančoviček), lze nahradit sardelovými očky
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
žloutek 4 ks
z natvrdo uvařených vajec
chleba
krajíce
pažitka
několik stébel na ozdobu
1.  Olivy se sardelkami vložte do nádoby robotu a rozmixujte, aby vznikla jemně zrnitá pasta. Ochutnejte a podle potřeby dotáhněte solí a pepřem. Žloutky velmi jemně nasekejte nebo nastrouhejte, případně protřete sítkem tak, abyste získali jakési žloutkové drobení.

2.  Lehce a nasucho opečte krajíce chleba – v troubě, topinkovači nebo na pánvi. Navršte na ně tapenádu, posypte žloutkovým drobením a podávejte (případně ozdobené stébly pažitky). Samotnou tapenádu je možné v plastovém sáčku zmrazit, ale chuť tím trochu utrpí.

Změňte barvu 
Stejně dobrá pomazánka vznikne pochopitelně i ze zelených oliv. Pro chuť můžete do tapenády přidat také kapary; pak ale pozor na solení.

Jiné využití 
Tapenáda (včetně vaječného drobení) se dá s úspěchem použít do slaných košíčků, koláčů nebo taštiček z listového těsta.

Komentáře

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit