Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.7/5 Počet hodnocení: 3
Do 20 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2717 kcal
Bílkoviny 192 g
Sacharidy 9 g
Tuky 211 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tapenáda, to jsou rozdrcené olivy se sardelkami – právě ty dodají pastě obzvlášť pikantní chuť. Známá je hlavně z provensálské kuchyně, ale používá se i v Řecku a Itálii, tedy všude tam, kde jsou olivy doslova na denním chlebu. Právě na něj je totiž tahle pomazánka ideální…

Související recepty

Suroviny

vypeckované, vhodné použít vážené, u pultu s lahůdkami v Bille/Delvitě
ančovičky (konzerva) 1 konzerva
(ančoviček), lze nahradit sardelovými očky
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
z natvrdo uvařených vajec
krajíce
pažitka
několik stébel na ozdobu

Postup

1

Olivy se sardelkami vložte do nádoby robotu a rozmixujte, aby vznikla jemně zrnitá pasta. Ochutnejte a podle potřeby dotáhněte solí a pepřem. Žloutky velmi jemně nasekejte nebo nastrouhejte, případně protřete sítkem tak, abyste získali jakési žloutkové drobení.

2

Lehce a nasucho opečte krajíce chleba – v troubě, topinkovači nebo na pánvi. Navršte na ně tapenádu, posypte žloutkovým drobením a podávejte (případně ozdobené stébly pažitky). Samotnou tapenádu je možné v plastovém sáčku zmrazit, ale chuť tím trochu utrpí.

Změňte barvu 
Stejně dobrá pomazánka vznikne pochopitelně i ze zelených oliv. Pro chuť můžete do tapenády přidat také kapary; pak ale pozor na solení.

Jiné využití 
Tapenáda (včetně vaječného drobení) se dá s úspěchem použít do slaných košíčků, koláčů nebo taštiček z listového těsta.

Související články

Komentáře

07.07.2008 11:23
Recept se nachází v č.4/06, str.51

Apetit magazín