
Králík s ořechovou omáčkou
Lahodné masíčko
Vydání: 2004/10
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 králíka (asi 1,5 kg), naporcovaného
- 100 g másla
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 střední cibuli, nakrájenou
- 1 lžíci másla rozetřeného se lžící hladké mouky (na zahuštění)
- hrst mletých vlašských ořechů
- šťávu z půlky citronu
- 1 žloutek rozmíchaný s 200 ml smetany
- sůl a pepř na dochucení
Příprava jídla
1. Cibuli opékejte asi tři minuty v silnostěnném kastrolu na směsi másla a oleje. Přidejte kousky masa a opečte je ze všech stran. 2. Králíka mírně posolte, kastrol přikryjte pokličkou a duste maso asi půl hodiny (doba dušení ale záleží na stáří masa). Máslo rozetřené s moukou uhněťte do kuličky a dejte na chvilku do lednice.
3. Vyjměte maso z kastrolu a uchovejte v teple. Do šťávy vložte kuličku z másla a mouky a nechte ji přejít varem. Stáhněte plamen, omáčku přelijte přes cedník a zahustěte mletými vlašskými ořechy.
4. Zakápněte směs citronovou šťávou, ještě omáčku krátce povařte a nakonec ji zjemněte žloutkem rozmíchaným se smetanou. Promíchejte, dosolte, prohřejte – ale nevařte, aby se žloutek nesrazil. Ideální přílohou je rýže nebo brambory.
3. Vyjměte maso z kastrolu a uchovejte v teple. Do šťávy vložte kuličku z másla a mouky a nechte ji přejít varem. Stáhněte plamen, omáčku přelijte přes cedník a zahustěte mletými vlašskými ořechy.
4. Zakápněte směs citronovou šťávou, ještě omáčku krátce povařte a nakonec ji zjemněte žloutkem rozmíchaným se smetanou. Promíchejte, dosolte, prohřejte – ale nevařte, aby se žloutek nesrazil. Ideální přílohou je rýže nebo brambory.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
30. Srpen 2007 18:36