Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Králík na 37 způsobů: skvělé recepty s králičím masem

Králík na 37 způsobů: skvělé recepty s králičím masem
ZDROJ: Apetit

Králičí maso patří mezi nejcennější bílá masa, a i přes jeho celou řadu zdravotních benefitů ho příliš často na talíři nemáme. Co takhle to změnit? Mezi našimi recepty si vyberou zastánci klasiky, moderního vaření i ti, kteří si hlídají figuru. Dáte si králíka na smetaně, pečeného na česneku nebo se špagetami a olivami?

Klasika jako od babičky

Ještě nedávno na každém vesnickém dvorku stála králíkárna plná ušáků, proto není divu, že se pečínka objevovala na stole poměrně často. Chybět nesmí hodně česneku a kmín. Aby maso nebylo vysušené, prošpikujte ho špekem či slaninou nebo ho pečte s bůčkem.

Maso pro dietáře i do dětských příkrmů

Králík má jemnou chuť a téměř žádný tuk, je tedy vhodný pro redukční dietu. Bílé králičí maso je také doporučované lékaři například při obtížích se žlučníkem nebo žaludkem. Můžete ho zařadit do dětských příkrmů, protože má po jehněčím mase nejmenší podíl alergenů ze všech mas.

Husté omáčky

Králík s omáčkou, to je prostě česká klasika. Svíčková, králík na smetaně i na paprice jsou jídla, která servírujeme především při rodinných sešlostech. K omáčce nesmí chybět domácí knedlíky, které můžete připravit raz dva nebo si dát práci s těmi kynutými.

Moderní recepty

Králičí maso má tu výhodu, že ho lze připravit skutečně na mnoho způsobů. Nemusíte se držet pouze osvědčených kombinací s česnekem, cibulí, zeleninou, smetanou nebo vínem. Klidně ho doplňte sušenými rajčaty a bazalkou! Mezi našimi recepty najdete králíka s olivami nebo třeba s artyčoky. Kralík je také součástí původního receptu na paellu.

Polévky

I odřezky a vnitřnosti z králíka můžete využít třeba do králičí verze známého kaldounu. Patří do něj játrové knedlíčky, na které vám ale játra z jednoho králíka stačit nebudou. Přijdete k nim husí nebo kuřecí.

Králičí fašírka

Pokud vás neoslovila králičí pečínka, polévka, ani žádná z klasických omáček, a přesto si chcete na králíkovi pochutnat, pak je tento tip přímo pro vás. Králičí maso se výborně hodí také do mletých pokrmů. Ohromte strávníky domácí vinnou klobásou, jemnou paštikou nebo naprosto bezkonkurenčním rilletes.

Proč si pochutnat na králíkovi?

  • Obsahuje okolo 20 % plnohodnotných bílkovin, které přispívají k obnově a stavbě buněk.
  • Navíc má nízký obsah tuku i cholesterolu.
  • Jeho vysoký podíl polynenasycených mastných kyselin pozitivně ovlivňují činnost srdce, zdraví cév, kloubů, a také správnou funkci mozku.
  • Králík je bohatý na vitamíny skupiny B.

Víte, že…

  • Králík patří mezi nejpozději domestikovaná domácí zvířata? Jejich původní domovina je Pyrenejský poloostrov, odkud se díky námořním plavbám, ale i vojenskému tažení rozšířili do celého světa.
  • Na konci 19. století bylo 12 králíků přivezeno i do australského státu Victoria, kde měli původně sloužit k lovu? Ale od té doby se začali nekontrolovaně množit, a protože na ostrově nemají přirozeného predátora, je jich tam dnes už okolo 600 milionů.

Zdroj info: časopis Apetit

Autor: KatkaVavrova