Nová registrace Zapomenuté heslo

Králík na 37 způsobů: skvělé recepty s králičím masem

Pomalu pečený králík s česnekem, cibulí a bylinkami
Apetit

Králičí maso patří mezi nejcennější bílá masa, a i přes jeho celou řadu zdravotních benefitů ho příliš často na talíři nemáme. Co takhle to změnit? Mezi našimi recepty si vyberou zastánci klasiky, moderního vaření i ti, kteří si hlídají figuru. Dáte si králíka na smetaně, pečeného na česneku nebo se špagetami a olivami?

Klasika jako od babičky

Ještě nedávno na každém vesnickém dvorku stála králíkárna plná ušáků, proto není divu, že se pečínka objevovala na stole poměrně často. Chybět nesmí hodně česneku a kmín. Aby maso nebylo vysušené, prošpikujte ho špekem či slaninou nebo ho pečte s bůčkem.

Maso pro dietáře i do dětských příkrmů

Králík má jemnou chuť a téměř žádný tuk, je tedy vhodný pro redukční dietu. Bílé králičí maso je také doporučované lékaři například při obtížích se žlučníkem nebo žaludkem. Můžete ho zařadit do dětských příkrmů, protože má po jehněčím mase nejmenší podíl alergenů ze všech mas.

Husté omáčky

Králík s omáčkou, to je prostě česká klasika. Svíčková, králík na smetaně i na paprice jsou jídla, která servírujeme především při rodinných sešlostech. K omáčce nesmí chybět domácí knedlíky, které můžete připravit raz dva nebo si dát práci s těmi kynutými.

Králík na paprice

Králík na paprice

< 120 min
4.2(109x)
Přečíst recept

Moderní recepty

Králičí maso má tu výhodu, že ho lze připravit skutečně na mnoho způsobů. Nemusíte se držet pouze osvědčených kombinací s česnekem, cibulí, zeleninou, smetanou nebo vínem. Klidně ho doplňte sušenými rajčaty a bazalkou! Mezi našimi recepty najdete králíka s olivami nebo třeba s artyčoky. Kralík je také součástí původního receptu na paellu.

Špagety s králíkem a olivami

< 60 min
4.1(30x)
Přečíst recept

Polévky

I odřezky a vnitřnosti z králíka můžete využít třeba do králičí verze známého kaldounu. Patří do něj játrové knedlíčky, na které vám ale játra z jednoho králíka stačit nebudou. Přijdete k nim husí nebo kuřecí.

Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky

Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky

> 120 min
4.1(46x)
Přečíst recept

Králičí fašírka

Pokud vás neoslovila králičí pečínka, polévka, ani žádná z klasických omáček, a přesto si chcete na králíkovi pochutnat, pak je tento tip přímo pro vás. Králičí maso se výborně hodí také do mletých pokrmů. Ohromte strávníky domácí vinnou klobásou, jemnou paštikou nebo naprosto bezkonkurenčním rilletes.

Proč si pochutnat na králíkovi?

  • Obsahuje okolo 20 % plnohodnotných bílkovin, které přispívají k obnově a stavbě buněk.
  • Navíc má nízký obsah tuku i cholesterolu.
  • Jeho vysoký podíl polynenasycených mastných kyselin pozitivně ovlivňují činnost srdce, zdraví cév, kloubů, a také správnou funkci mozku.
  • Králík je bohatý na vitamíny skupiny B.

Víte, že…

  • Králík patří mezi nejpozději domestikovaná domácí zvířata? Jejich původní domovina je Pyrenejský poloostrov, odkud se díky námořním plavbám, ale i vojenskému tažení rozšířili do celého světa.
  • Na konci 19. století bylo 12 králíků přivezeno i do australského státu Victoria, kde měli původně sloužit k lovu? Ale od té doby se začali nekontrolovaně množit, a protože na ostrově nemají přirozeného predátora, je jich tam dnes už okolo 600 milionů.

Zdroj info: časopis Apetit

Recepty

Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky
Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky
> 120 min
Králík na česneku
Králík na česneku
< 120 min
Coniglio alla cacciatora (králík po myslivecku)
Coniglio alla cacciatora (králík po myslivecku)
< 120 min
Králík se slaninou
> 60 min
Králík na paprice
Králík na paprice
< 120 min
Králík na černo
Králík na černo
< 120 min
Králík na hořčici
Králík na hořčici
< 75 min
Králík na smetaně à la zajíc podle Viléma Vrabce
Králík na smetaně à la zajíc podle Viléma Vrabce
> 60 min
Králík s ořechovou omáčkou
Králík s ořechovou omáčkou
< 60 min
Králík cibulář
Králík cibulář
< 90 min
Králík na jablkách
Králík na jablkách
> 60 min
Králík Braillon
Králík Braillon
< 90 min
Králík na bílém víně
Králík na bílém víně
> 60 min
Králík na šalvěji a česneku
Králík na šalvěji a česneku
> 120 min
Velikonoční nádivka s králíkem a zeleninou
Velikonoční nádivka s králíkem a zeleninou
> 60 min
Dušený králík
Dušený králík
> 120 min
Králík marinovaný v červeném víně
> 60 min
Králík v balíčku s tymiánem
> 60 min
Králík na bílém víně se zeleninou a olivami
Králík na bílém víně se zeleninou a olivami
> 60 min
Špagety s králíkem a olivami
< 60 min
Ragú z artyčoků s králíkem
Ragú z artyčoků s králíkem
> 60 min
Králík v hrníčku
Králík v hrníčku
> 60 min
Pomalu pečený králík s česnekem, cibulí a bylinkami
Pomalu pečený králík s česnekem, cibulí a bylinkami
> 60 min
Králík na smetaně po německu
Králík na smetaně po německu
> 60 min
Králík načerno s krupicovými noky
Králík načerno s krupicovými noky
> 60 min
Česnekový králík
Česnekový králík
> 60 min
Obalované králičí řízky
Obalované králičí řízky
> 60 min
Dušený králík s hroznovým vínem a olivami
Dušený králík s hroznovým vínem a olivami
> 60 min
Králičí roláda na mléce
> 60 min
Králičí stehna na paprice s máslovým knedlíkem
Králičí stehna na paprice s máslovým knedlíkem
> 60 min
Králičí marinované řízky
Králičí marinované řízky
< 60 min
Králičí roláda s krupetem
Králičí roláda s krupetem
> 60 min
Králičí paštika se švestkovým přelivem
> 60 min
Smažené marinované králičí řízky
Smažené marinované králičí řízky
> 60 min
Vinná klobása s králičím masem
> 60 min
Králičí karbanátky
Králičí karbanátky
> 60 min
Králičí terina
> 60 min
Uzená krkovička a kuřecí paličky nadivoko
Uzená krkovička a kuřecí paličky nadivoko
< 60 min

Sdílet kolekci receptů

Česká klasika Světová kuchyně

Podobné kolekce receptů

Související články