Báječně chutná i s čerstvým chlebem – králík na česneku je ale dokonalý teprve s domácími bramborovými knedlíky, moravským zelím nebo dušeným špenátem. Během doby, co se bude maso péct, zvládnete hravě připravit všechny zmíněné přílohy. Pečený králík se tak stane luxusním nedělním obědem pro celou rodinu.
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C (180 °C v případě horkovzdušné trouby).
Králíka osolte a položte do pekáče. Potřete maso lžící sádla, druhou vložte společně se dvěma oloupanými stroužky česneku a kuličkami pepře do dutiny břišní. Podlijte 1/2 hrnku studené vody a posypte kmínem a solí.
Pekáč přiklopte víkem, nebo použijte alobal a těsně jím nádobu uzavřete. Vložte do trouby a pečte 30 minut.
Po 30 minutách pečení králíka přelijte výpekem, znovu zakryjte, snižte teplotu o 20 °C a pečte dalších 30 minut.
Zbývající stroužky česneku rozetřete se špetkou soli. Pastou potřete maso a dopékejte ještě dalších 30 minut.
Na posledních 15 minut odstraňte alobal. Případně vypněte horkovzdušný oběh, aby se maso nevysušilo.
Upečeného králíka vyjměte z pekáče a odstraňte z břišní dutiny pepř. Rozdělte maso na jednotlivé porce.
Šťávu přeceďte do rendlíku, zaprašte moukou a za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Podávejte s bramborovými knedlíky.
NĚCO NAVÍC
Bramborové knedlíky: Babičky je dělávaly z brambor uvařených den předem. Když budete postupovat dost rychle, aby těsto nestačilo zřídnout, podaří se vám i z horkých brambor: 600 g brambor uvařte ve slupce doměkka, okamžitě oloupejte a prolisujte nebo nastrouhejte. Vpracujte 300 g dětské krupičky, 1 malé vejce a 1/2 lžičky soli. Utvořte dvě šišky a hned je zavařte do velkého hrnce vroucí osolené vody. Za 20 minut budou knedlíky hotové.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Česká kuchyně – maso a spol.(18 receptů )
- Králík na 37 způsobů: skvělé recepty s králičím masem(39 receptů )
Komentáře