Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Králík na česneku
Králík na česneku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Králík na česneku

4.6/5 Počet hodnocení: 85
Do dvou hodin Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 459 kcal
Bílkoviny 25 g
Sacharidy 16 g
Tuky 32 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Báječně chutná i s čerstvým chlebem – králík na česneku je ale dokonalý teprve s domácími bramborovými knedlíky, moravským zelím nebo dušeným špenátem. Během doby, co se bude maso péct, zvládnete hravě připravit všechny zmíněné přílohy. Pečený králík se tak stane luxusním nedělním obědem pro celou rodinu.

Suroviny

sůl
pepř 4 kuličky
česnek 4 stroužky
drcený

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C (180 °C v případě horkovzdušné trouby).

2

Králíka osolte a položte do pekáče. Potřete maso lžící sádla, druhou vložte společně se dvěma oloupanými stroužky česneku a kuličkami pepře do dutiny břišní. Podlijte 1/2 hrnku studené vody a posypte kmínem a solí.

3

Pekáč přiklopte víkem, nebo použijte alobal a těsně jím nádobu uzavřete. Vložte do trouby a pečte 30 minut.

4

Po 30 minutách pečení králíka přelijte výpekem, znovu zakryjte, snižte teplotu o 20 °C a pečte dalších 30 minut.

5

Zbývající stroužky česneku rozetřete se špetkou soli. Pastou potřete maso a dopékejte ještě dalších 30 minut. 

6

Na posledních 15 minut odstraňte alobal. Případně vypněte horkovzdušný oběh, aby se maso nevysušilo.

7

Upečeného králíka vyjměte z pekáče a odstraňte z břišní dutiny pepř. Rozdělte maso na jednotlivé porce.

8

Šťávu přeceďte do rendlíku, zaprašte moukou a za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Podávejte s bramborovými knedlíky.

NĚCO NAVÍC
Bramborové knedlíky:
 Babičky je dělávaly z brambor uvařených den předem. Když budete postupovat dost rychle, aby těsto nestačilo zřídnout, podaří se vám i z horkých brambor: 600 g brambor uvařte ve slupce doměkka, okamžitě oloupejte a prolisujte nebo nastrouhejte. Vpracujte 300 g dětské krupičky, 1 malé vejce a 1/2 lžičky soli. Utvořte dvě šišky a hned je zavařte do velkého hrnce vroucí osolené vody. Za 20 minut budou knedlíky hotové.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/7

Komentáře

20.02.2008 08:14
Recept se nachází v č.7/07, str.30
20.02.2008 11:04
já přidávám do knedlíků ještě polohrubou mouku,půl na půl s krupičkou. Jinak hrozí,že se vám vlivem navaření krupičky knedlíky rozpadnou.

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...