Báječně chutná i s čerstvým chlebem – králík na česneku je ale dokonalý teprve s domácími bramborovými knedlíky.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180.
Králíka opláchněte, osolte a položte do pekáče. Potřete maso lžící sádla, druhou vložte dovnitř společně se dvěma oloupanými stroužky česneku a kuličkami pepře. Podlijte polovinou hrnku studené vody a posypte kmínem a solí.
Pekáč přiklopte druhým, stejně velkým, nebo použijte alobal a těsně jím nádobu uzavřete. Vložte do trouby.
Po půlhodině pečení králíka přelijte výpekem, znovu zakryjte, snižte teplotu o 20 stupňů a pečte další půlhodinu.
Zbývající stroužky česneku rozetřete se špetkou soli. Pastou potřete maso a dopékejte ještě další, třetí půlhodinu.
Na posledních patnáct minut odstraňte alobal a případně vypněte horkovzdušný oběh, aby se maso nevysušilo.
Upečeného králíka vyjměte z pekáče a odstraňte z břišní dutiny pepř. Rozdělte maso na jednotlivé porce.
Šťávu přeceďte do kastrůlku, poprašte moukou a povařte do zhoustnutí.
Bramborové knedlíky dělávaly babičky z brambor uvařených den předem. Když budete postupovat dost rychle, aby těsto nestačilo zřídnout, podaří se vám i z horkých brambor: 600 g brambor uvařte ve slupce doměkka, okamžitě oloupejte a prolisujte nebo nastrouhejte. Vpracujte 300 g dětské krupičky, jedno malé vejce a půl lžičky soli. Utvořte dvě šišky a hned je zavařte do velkého hrnce vroucí osolené vody. Za dvacet minut budou knedlíky hotové.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Česká kuchyně – maso a spol.(18 receptů)
- Králík na 37 způsobů: skvělé recepty s králičím masem(39 receptů)
Komentáře
20.02.2008 08:14
Apetit 7/07
20.02.2008 11:04
knedlíky