Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Francouzské škvarečky

Francouzské škvarky ,rillons‘ a ,rilettes‘ mají prostý původ a vypadají skromně. Labužníci je však už dávno povýšili do šlechtického stavu!

Vydání: 2008/2
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 6 čtvrtlitrových sklenic
Doba přípravy: Do 20 minut
Škvaření: 3-4 hodiny
P
Maso Francouzská

Ingredience

    • 300 g syrového hřbetního sádla, pokrájeného
    • 500 ml suchého bílého vína
    • 2 cibule, pokrájené na plátky
    • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
    • 1 bobkový list či snítka estragonu
    • 1 kg vepřového ramínka nebo plecka, pokrájeného na kostičky
    • 200 g bůčku, pokrájeného na kostičky
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

Sádlo, víno, cibuli, rozmarýn a bobkový list zahřívejte, až se sádlo vyškvaří. Přidejte vepřové a na velmi mírném plameni za častého míchání škvařte ještě tři až čtyři hodiny, aby bylo maso úplně křehké. Pomocí děrované naběračky ho přesuňte do mísy a odstraňte bylinky. Osolte, opepřete, maso co nejvíc rozmělněte vidličkou a rozdělte do nádobek. Zalijte trochou rozpuštěného sádla a nechte ztuhnout.

TIPY

  • Variací na téma škvarečky je mnoho, například co se týče kořenění; místo rozmarýnu se nabízí tymián či domovem vonící kmín. V mnohých špičkových restauracích dnes podávají jemně mleté škvarečky jako chuťovku před zahájením jídla, doplněné různými druhy pečiva.
  • Škvarky po česku, tedy jen ze syrového sádla, si můžete připravit i do zásoby. Dřív čekaly v chladných spížích, dnes je svěřte i mrazáku. Před použitím je znova pomalu rozehřejte na pánvi.
  • Sádlo škvařte pozvolna a postupně je odebírejte. Nesolené sádlo je výborné i na pleť, zejména při kožních alergiích.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pečínka v seně

Dvojitá pečeně na tymiánu a petrželce

Kotletky se šalotkami

Maso po čínsku

Celerová krémová polévka se slaninou

Panenky s javorovým sirupem

REKLAMA

Přidat komentář