Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Smetanovo-houbové gnocchi

Nočky, které se jen rozplývají na jazyku, a lahodná smetanová omáčka s houbami.

Vydání: 2008/3
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Vaření 0:20
Omáčka Italská

Ingredience

    Na gnocchi:

    • 500 g sýra ricotta
    • 50 g strouhaného parmazánu + navíc k podávání
    • 2 vejce, lehce prošlehaná
    • 125 g hladké mouky + trocha na posypání válu
    • sůl, nejlépe mořská, a drcený černý pepř
    • 150 g kozího sýra, rozdrobeného

    Na omáčku:

    • 20 ml olivového oleje
    • 1 malá cibule
    • 300 g drobných hub, třeba žampionů
    • 300 ml smetany na vaření
    • 120 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
    • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
    • mořská sůl a drcený černý pepř

Příprava jídla

Nepřilnavý středně velký rendlík zahřejte na středním ohni. Vlijte olej, vsypte cibuli a opékejte 3 minuty, aby zesklovatěla. Vmíchejte houby a opékejte ještě 5 minut, doměkka. Přidejte smetanu, vývar a tymiánové lístky, osolte a opepřete a 10 minut zvolna vařte do zhoustnutí. Dejte stranou, udržujte v teple.

Všechny přísady na gnocchi dejte do mísy, osolte, opepřete, důkladně promíchejte a zpracujte v těsto. Na mírně pomoučněném válu z něj uválejte čtyři patnácticentimetrové hádky. Pokrájejte je na dvoucentimetrové kousky a ty lehce zmáčkněte vidličkou.

Přiveďte k varu pořádný hrnec osolené vody. Po částech v něm vařte gnocchi doměkka, dvě až tři minuty. Vyjměte děrovanou naběračkou, nechte okapat na cedníku a přemístěte do misek, ve kterých je budete podávat. Přes uvařené gnocchi přelijte houbovou omáčku a posypte sýrem a pepřem.

NĚCO NAVÍC: Gnocchi vařte v prudce vroucí vodě a v několika várkách, aby se neslepily. Jakmile vyplavou k hladině, máte uvařeno. Vyjměte je děrovanou lžící a nechte okapat.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dobromyslové máslo

Základní sýrové gnocchi

Gnocchi s pršutem a se špenátem

Zapékané gnocchi

Bylinkové gnocchi s bazalkovým olejem

Komentáře

Obrazek uzivatele
Omáčka je vynikající, ale poměry ingrediencí doporučovaných na gnocchi mi připadají podivné. 500 gramů ricotty? Dvě vajíčka? A jen 125 g mouky? ... Použila jsem pouze 300 gramů ricotty a přesto bylo těsto velice řídké. Rozhodně nebylo možné z něj cokoliv tvarovat, natož uválet váleček! Musela jsem přidat ještě mnohem více mouky a hrst strouhanky, aby těsto bylo tužší. Jinak jsem předepsaný postup dodržela a výsledek byl moc dobrý.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Barboro, přiznáváme se, že jde o tak letitý recept, že už si nikdo v redakci nepamatuje, jak fungovala jeho příprava. Zatím se nikdo z redakce nedostal k tomu recept znovu uvařit a ověřit. Nicméně tentýž rozpis na noky máme i u dalších receptů a hodnocení uživatelů je dobré, takže předpokládáme, že funguje. Máte pravdu, že poměr suchých a mokrých surovin je hodně posunutý ve prospěch ricotty. V tomto případě hodně záleží na konkrétní ricottě, existuje taková, ze které lze udělat knedlíčky prakticky bez mouky, ale ve většině případů (tedy u značek, které dostanete běžně v samoobsluze) mouku potřebujete. Pokud vám vyhovoval poměr surovin, kde je více mouky, klidně ji přidejte podle potřeby. Jsme rádi, že jinak vám jídlo chutnalo, a děkujeme moc za připomínku. Určitě bude užitečná i pro ostatní. :-)

Přidat komentář