Poznejte jednoduchost a všestrannost italských ricottových nočků a vychutnejte si je v našich pěti báječných receptech. Můžete je připravovat z brambor, batátů i dýně, skvěle chutnají se špenátem, kuřecím nebo sýrovou omáčkou.
Gnocchi (čtěte ňoki) jsou drobné knedlíčky původem z Itálie. Jejich základem bývají ricotta, mouka nebo brambory. Mohou mít tvar obláčků, oválný, diskovitý anebo i mušlovitý a jsou velké tak akorát na sousto.
Suroviny a přísady
Gnocchi jsou zajímavé tím, kolik různých přísad můžete přidat přímo do těsta i později na talíř.
- Tajemství našich lehkých a nadýchaných nočků spočívá v jemném italském sýru ricotta, který se vyrábí ze syrovátky. Pokud nemáte po ruce italskou ani tuzemskou ricottu, použijte tvaroh, nejlépe ve směsi s lučinou.
- Do těsta můžete navíc přidat bylinky, sýry podle chuti anebo strouhanou citronovou kůru. Výsledek pak bude ještě lahodnější!
Příprava
Těsto na základní gnocchi můžete bez obav připravit i den dopředu. Uhněťte těsto a nakrájejte ho. Na tácku či talíři ho přetáhněte fólií a uložte do lednice do doby, než dojde na vaření.
Vaření
Zatímco těsto si můžete připravit hodně dopředu, vaření je naopak nejlepší nechat až na poslední možný okamžik před podáváním. Díky tomu zůstanou nočky nádherně lehké a nadýchané a nebudou mít čas oschnout.
S čím gnocchi podávat
Základní ricottové nočky je možné podávat s rajčatovou nebo smetanovou omáčkou, jaké si připravujete ke špagetám, a také s omáčkou carbonara.
Pět báječných receptů s gnocchi
- Základní sýrové gnocchi
- Smetanovo-houbové gnocchi
- Gnocchi s pršutem a se špenátem
- Zapékané gnocchi
- Bylinkové gnocchi s bazalkovým olejem