Smetanovo-houbové gnocchi

Smetanovo-houbové gnocchi

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3022 kcal
Bílkoviny 169 g
Sacharidy 152 g
Tuky 187 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nočky, které se jen rozplývají na jazyku, a lahodná smetanová omáčka s houbami.

Suroviny

Na gnocchi
ricotta 500 g
parmazán 50 g
strouhaný, + navíc k podávání
vejce 2 ks
lehce prošlehaná
mouka pšeničná hladká 125 g
+ trocha na posypání válu
sůl
nejlépe mořská
pepř
černý drcený
kozí sýr 150 g
rozdrobený
Na omáčku
olivový olej 20 ml
cibule 1 ks
malá
houby 300 g
drobné, třeba žampiony
smetana na vaření 300 ml
vývar kuřecí 120 ml
lze nahradit zeleninovým
tymián 1 PL
čerstvý, lístky
sůl mořská
pepř
drcený černý

Nepřilnavý středně velký rendlík zahřejte na středním ohni. Vlijte olej, vsypte cibuli a opékejte 3 minuty, aby zesklovatěla. Vmíchejte houby a opékejte ještě 5 minut, doměkka. Přidejte smetanu, vývar a tymiánové lístky, osolte a opepřete a 10 minut zvolna vařte do zhoustnutí. Dejte stranou, udržujte v teple.

Všechny přísady na gnocchi dejte do mísy, osolte, opepřete, důkladně promíchejte a zpracujte v těsto. Na mírně pomoučněném válu z něj uválejte čtyři patnácticentimetrové hádky. Pokrájejte je na dvoucentimetrové kousky a ty lehce zmáčkněte vidličkou.

Přiveďte k varu pořádný hrnec osolené vody. Po částech v něm vařte gnocchi doměkka, dvě až tři minuty. Vyjměte děrovanou naběračkou, nechte okapat na cedníku a přemístěte do misek, ve kterých je budete podávat. Přes uvařené gnocchi přelijte houbovou omáčku a posypte sýrem a pepřem.

NĚCO NAVÍC: Gnocchi vařte v prudce vroucí vodě a v několika várkách, aby se neslepily. Jakmile vyplavou k hladině, máte uvařeno. Vyjměte je děrovanou lžící a nechte okapat.

Komentáře

Barbora Šťastná

Omáčka je vynikající, ale poměry ingrediencí doporučovaných na gnocchi mi připadají podivné. 500 gramů ricotty? Dvě vajíčka? A jen 125 g mouky? ... Použila jsem pouze 300 gramů ricotty a přesto bylo těsto velice řídké. Rozhodně nebylo možné z něj cokoliv tvarovat, natož uválet váleček! Musela jsem přidat ještě mnohem více mouky a hrst strouhanky, aby těsto bylo tužší. Jinak jsem předepsaný postup dodržela a výsledek byl moc dobrý.

Lucie Velek

Dobrý den, Barboro, přiznáváme se, že jde o tak letitý recept, že už si nikdo v redakci nepamatuje, jak fungovala jeho příprava. Zatím se nikdo z redakce nedostal k tomu recept znovu uvařit a ověřit. Nicméně tentýž rozpis na noky máme i u dalších receptů a hodnocení uživatelů je dobré, takže předpokládáme, že funguje. Máte pravdu, že poměr suchých a mokrých surovin je hodně posunutý ve prospěch ricotty. V tomto případě hodně záleží na konkrétní ricottě, existuje taková, ze které lze udělat knedlíčky prakticky bez mouky, ale ve většině případů (tedy u značek, které dostanete běžně v samoobsluze) mouku potřebujete. Pokud vám vyhovoval poměr surovin, kde je více mouky, klidně ji přidejte podle potřeby. Jsme rádi, že jinak vám jídlo chutnalo, a děkujeme moc za připomínku. Určitě bude užitečná i pro ostatní. :-)

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit