Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Smetanovo-houbové gnocchi
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 22
Do 45 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3022 kcal
Bílkoviny 169 g
Sacharidy 152 g
Tuky 187 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nočky, které se jen rozplývají na jazyku, a lahodná smetanová omáčka s houbami. Naprostá souhra surovin. Recept na smetanovo-houbové gnocchi vás zachrání v případě, že nemáte příliš času na vaření, a přesto chcete servírovat teplou večeři.

Suroviny

Na gnocchi
ricotta 500 g
strouhaný + navíc k podávání
vejce 2 ks
lehce prošlehaná
+ trocha na posypání válu
sůl mořská
pepř
černý drcený
rozdrobený
Na omáčku
olivový olej 20 ml
malá
houby 300 g
drobné, třeba žampiony
vývar kuřecí 120 ml
lze nahradit zeleninovým
tymián 1 PL
čerstvý, lístky
sůl mořská
pepř
drcený černý

Postup

1

Nepřilnavý středně velký rendlík zahřejte na středním ohni. Vlijte olej, vsypte cibuli a opékejte 3 minuty, aby zesklovatěla. Vmíchejte houby a opékejte ještě 5 minut, doměkka. Přidejte smetanu, vývar a tymiánové lístky, osolte a opepřete a 10 minut zvolna vařte do zhoustnutí. Dejte stranou, udržujte v teple.

2

Všechny přísady na gnocchi dejte do mísy, osolte, opepřete, důkladně promíchejte a zpracujte v těsto. Na mírně pomoučněném válu z něj uválejte čtyři patnácticentimetrové hádky. Pokrájejte je na dvoucentimetrové kousky a ty lehce zmáčkněte vidličkou.

3

Přiveďte k varu pořádný hrnec osolené vody. Po částech v něm vařte gnocchi doměkka, dvě až tři minuty. Vyjměte děrovanou naběračkou, nechte okapat na cedníku a přemístěte do misek, ve kterých je budete podávat. Přes uvařené gnocchi přelijte houbovou omáčku a posypte sýrem a pepřem.

NĚCO NAVÍC: Gnocchi vařte v prudce vroucí vodě a v několika várkách, aby se neslepily. Jakmile vyplavou k hladině, máte uvařeno. Vyjměte je děrovanou lžící a nechte okapat.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/3

Komentáře

06.09.2019 11:04

Omáčka je vynikající, ale poměry ingrediencí doporučovaných na gnocchi mi připadají podivné. 500 gramů ricotty? Dvě vajíčka? A jen 125 g mouky? ... Použila jsem pouze 300 gramů ricotty a přesto bylo těsto velice řídké. Rozhodně nebylo možné z něj cokoliv tvarovat, natož uválet váleček! Musela jsem přidat ještě mnohem více mouky a hrst strouhanky, aby těsto bylo tužší. Jinak jsem předepsaný postup dodržela a výsledek byl moc dobrý.

10.09.2019 10:55

Dobrý den, Barboro, přiznáváme se, že jde o tak letitý recept, že už si nikdo v redakci nepamatuje, jak fungovala jeho příprava. Zatím se nikdo z redakce nedostal k tomu recept znovu uvařit a ověřit. Nicméně tentýž rozpis na noky máme i u dalších receptů a hodnocení uživatelů je dobré, takže předpokládáme, že funguje. Máte pravdu, že poměr suchých a mokrých surovin je hodně posunutý ve prospěch ricotty. V tomto případě hodně záleží na konkrétní ricottě, existuje taková, ze které lze udělat knedlíčky prakticky bez mouky, ale ve většině případů (tedy u značek, které dostanete běžně v samoobsluze) mouku potřebujete. Pokud vám vyhovoval poměr surovin, kde je více mouky, klidně ji přidejte podle potřeby. Jsme rádi, že jinak vám jídlo chutnalo, a děkujeme moc za připomínku. Určitě bude užitečná i pro ostatní. :-)

Apetit magazín