0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Smetanovo-houbové gnocchi

Smetanovo-houbové gnocchi

4.6 / 5. Počet hodnocení: 16
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3022 kcal
Bílkoviny 169 g
Sacharidy 152 g
Tuky 187 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nočky, které se jen rozplývají na jazyku, a lahodná smetanová omáčka s houbami.

Suroviny

Na gnocchi
ricotta 500 g
parmazán 50 g
strouhaný, + navíc k podávání
vejce 2 ks
lehce prošlehaná
mouka pšeničná hladká 125 g
+ trocha na posypání válu
sůl
nejlépe mořská
pepř
černý drcený
kozí sýr 150 g
rozdrobený
Na omáčku
olivový olej 20 ml
cibule 1 ks
malá
houby 300 g
drobné, třeba žampiony
smetana na vaření 300 ml
vývar kuřecí 120 ml
lze nahradit zeleninovým
tymián 1 PL
čerstvý, lístky
sůl mořská
pepř
drcený černý

Postup

1

Nepřilnavý středně velký rendlík zahřejte na středním ohni. Vlijte olej, vsypte cibuli a opékejte 3 minuty, aby zesklovatěla. Vmíchejte houby a opékejte ještě 5 minut, doměkka. Přidejte smetanu, vývar a tymiánové lístky, osolte a opepřete a 10 minut zvolna vařte do zhoustnutí. Dejte stranou, udržujte v teple.

2

Všechny přísady na gnocchi dejte do mísy, osolte, opepřete, důkladně promíchejte a zpracujte v těsto. Na mírně pomoučněném válu z něj uválejte čtyři patnácticentimetrové hádky. Pokrájejte je na dvoucentimetrové kousky a ty lehce zmáčkněte vidličkou.

3

Přiveďte k varu pořádný hrnec osolené vody. Po částech v něm vařte gnocchi doměkka, dvě až tři minuty. Vyjměte děrovanou naběračkou, nechte okapat na cedníku a přemístěte do misek, ve kterých je budete podávat. Přes uvařené gnocchi přelijte houbovou omáčku a posypte sýrem a pepřem.

NĚCO NAVÍC: Gnocchi vařte v prudce vroucí vodě a v několika várkách, aby se neslepily. Jakmile vyplavou k hladině, máte uvařeno. Vyjměte je děrovanou lžící a nechte okapat.

Související články

Škola vaření: gnocchi
  • Tipy a triky

Škola vaření: gnocchi

Poznejte jednoduchost a všestrannost italských ricottových nočků a vychutnejte si je v našich pěti báječných receptech. ...

Komentáře

Barbora Šťastná

Omáčka je vynikající, ale poměry ingrediencí doporučovaných na gnocchi mi připadají podivné. 500 gramů ricotty? Dvě vajíčka? A jen 125 g mouky? ... Použila jsem pouze 300 gramů ricotty a přesto bylo těsto velice řídké. Rozhodně nebylo možné z něj cokoliv tvarovat, natož uválet váleček! Musela jsem přidat ještě mnohem více mouky a hrst strouhanky, aby těsto bylo tužší. Jinak jsem předepsaný postup dodržela a výsledek byl moc dobrý.

Lucie Velek

Dobrý den, Barboro, přiznáváme se, že jde o tak letitý recept, že už si nikdo v redakci nepamatuje, jak fungovala jeho příprava. Zatím se nikdo z redakce nedostal k tomu recept znovu uvařit a ověřit. Nicméně tentýž rozpis na noky máme i u dalších receptů a hodnocení uživatelů je dobré, takže předpokládáme, že funguje. Máte pravdu, že poměr suchých a mokrých surovin je hodně posunutý ve prospěch ricotty. V tomto případě hodně záleží na konkrétní ricottě, existuje taková, ze které lze udělat knedlíčky prakticky bez mouky, ale ve většině případů (tedy u značek, které dostanete běžně v samoobsluze) mouku potřebujete. Pokud vám vyhovoval poměr surovin, kde je více mouky, klidně ji přidejte podle potřeby. Jsme rádi, že jinak vám jídlo chutnalo, a děkujeme moc za připomínku. Určitě bude užitečná i pro ostatní. :-)

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit