Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Chilli con Carne i pro děti

Popis receptu: 
Tento chod je volnou variací na Chilli con Carne, lze ale použít jakékoli luštěniny. Já jsem použila cizrnu s červenou fazolí. Lze ale použí i čočku či hrách. Cizrna je ale jemnější chuti. Místo hovězího je možné použít jakékoli libové mleté maslo. Snažím se všechny recepty uzpůsobovat dle chutí mé rodiny a hlavně vzhledem k mému čtyřletému synovi. Můj muž luštěninová jídla obvykle rád nemá, ale tato variace mu moc chutnala.
Autor: Zuzana Šmídová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    Na luštěniny a omáčku 300g luštěnin - cizrna, fazole... 3 lžíce olivového oleje 5 středních cibulí nebo 3 velké 6 -8 vetších stroužků česneku - dle chuti 1/2 dl balsamica 1/2 dl griotky nebo porta sladká paprika špetka soli 1/2 - 3/4l tomatového džusu na masové kuličky: 500g jemně mletého libového masa - hovězí, vepřové nebo směs, lze přidat i králičí či kuřecí indická masala na maso nebo jiná směs koření bez chilli a glutamátu, lze přidat trochu sladké mleté papriky, lžička soli, pokud již sůl není v koření

Příprava jídla

1. Luštěniny nechte přes noc nabobtnat, v čisté vodě uvařte bez soli v papiňáku do měkka (cca 30min vařit a dalších 30 minut nechat dojít). 2. Maso smíchejte s 3 - 4 stroužky prolisovaného česneku, 2 - 3 lžičkami koření dle toho, jak jste zvyklí kořenít, přidejte trošku soli. Pokud se maso po promíchání nespojuje, přidejte vejce a strouhanku, já jsem vejce ani strouhanku nemusela použít. 3. Cibuli nakrájejte na proužky,dejte na pánev s rozpáleným olivovým olejem a rychle dělejte menší masové kuličky a ihned je přidávejte k cibuli, opatrně vše otáčejte a míchejte tak, aby se kuličky nerozpadly. Po osmažení přidejte 2 - 3 stroužky česneku nakrájené na plátky, chvilku opečte a přidejte balzamiko. Nechte chvilinku probublat a přidejte griotku či porto. Opět za stálého míchání rychle provařte, přidejte sladkou papriku a sůl. Když je cibule pěkně zkaramelizovaná, a změklá, přidejte tomatový džus - množštví dle toho, kolik chcete mít omáčky. Ochutnejte, zda není chuť moc kyselá, lze přidat ještě slzu griotky. Nechte minutku provařit. Nakonec přidejte uvařené luštěniny. Vše ještě 2 minutky provařte a nechte 10 minut přikryté stát, aby se ingredience chuťově spojily. Podávejte s vícezrnným chlebem nebo bagetou a pro dospělé s těžším červeným vínem.
REKLAMA

Přidat komentář