Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Lesklá karotka Vichy

Jarní mrkévce dodá šmrnc trocha zkaramelizovaného cukru. Přesto se nejedná o sladké jídlo, ale o pozoruhodně pikantní chuťovou variaci, která patří do repertoáru klasických francouzských příloh. Bývalo zvykem tuto specialitu, pocházející z lázeňského města Vichy, podlévat během přípravy místo obyčejné vody tamní léčivou minerálkou. Francouzští šéfkuchaři tak činí doposud, protože obsah minerálních solí i chuť čisté vody se na kvalitě výsledku opravdu projeví.

Vydání: 2004/4
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 3-4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT7M
Vaření 0:07
Zelenina Francouzská

Ingredience

    • 6–8 oškrábaných karotek s ponechaným kouskem nati  (množství stačí pro 3–4 osoby   jako příloha)
    • 1/2 hrnku vařící vody  nebo minerálky (místo Vichy zkuste např. Poděbradku)
    • 2 lžíce másla
    • 1 lžíci jemného krupicového cukru (nejlépe hnědého)
    • 1/4 lžičky soli

Příprava jídla

1. Karotky oškrábejte a každé ponechte kousek nati. Můžete je také šikmo nakrájet na silnější plátky.

2. Vložte je do kastrůlku společně s ostatními uvedenými přísadami a vodou a nechte je na mírnějším ohni pod pokličkou provářet asi 7–10 minut, aby změkly, ale zůstaly ještě pevné.

3. Pak odkryjte pokličku a mírným varem odpařte zbytek tekutiny. Cukr začne karamelizovat a může ,prskat‘, proto buďte při míchání opatrní.

Tip Apetitu:
Cukr nemusí vždy zkaramelizovat dohněda, stačí, když karotky potáhne jemným leskem. Na šarmu mrkvičkám dodá i posyp z jemně krájené petrželky. Jako zelený jarní pozdrav působí kousek čerstvé nati, který kořenové zelenině ponecháte.

Kromě minerálky můžete karotce přilepšit lžičkou citronové šťávy nebo lžící bílého vína.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tenhle recept je opravdu úžasný, zamilovala jsem se do něj a několik dnů si mrkvičku užívala. Ale víte, co se stane, když to s karotenem přeženete? Ano, po....te se! A to ať jste kdekoliv, nejde to zastavit. Už vím, proč mají miminka tak moc oranžová hovínka!
Obrazek uzivatele
Proč tam musí být ta nať? Stalo by se hodně, kdybych jí tam nedala?

Přidat komentář