Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Brokolicová polévka s krutony a kozím sýrem

Je hebká, krémová a skvěle vás zahřeje. Jestli chcete, můžete místo kozího sýra použít třeba brynzu nebo sýr typu hermelín.

Vydání: 2005/4
Autor:
Hodnocení:
45 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
PT30M
Vaření 0:30
Polévka

Ingredience

    • 2 silnější plátky chleba, bez kůrky,
    • nakrájeného na kostičky
    • 1 lžíci olivového oleje
    • 1 velkou cibuli, nakrájenou najemno
    • 900 g brokolice
    • 50 g másla
    • špetku nastrouhaného muškátového oříšku
    • 1 l drůbežího nebo zeleninového vývaru
    • 600 ml plnotučného mléka
    • 100 g měkkého kozího sýra, rozdrobeného
    • sůl a pepř na dochucení

     

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Kostičky chleba promíchejte v misce s trochou oleje a soli. Rozestřete je na pečicí plech a pečte zhruba deset minut. Asi v polovině této doby je promíchejte vařečkou, aby zezlátly stejnoměrně.

2. Brokolici nakrájejte, ale kousky růžic a stonků dejte zvlášť. V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibuli a nakrájené stonky brokolice (ke změknutí potřebují delší dobu než růžice). Okořeňte muškátovým oříškem a pět minut smažte. Pak přidejte růžice brokolice, vývar a mléko. Hrnec přikryjte a všechno osm minut vařte, až brokolice změkne.

3. Odlijte čtyři naběračky polévky a ponechte stranou. Zbytek rozmixujte, třeba ponorným tyčovým mixérem, a potom do krému vraťte nerozmixovanou část polévky, která dodá krému hezkou strukturu a zvýrazní její barvu. Osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s krutonky a kousky pikantního sýra. 
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/05, str.60

Přidat komentář