Brokolicová polévka s celerem

Brokolicová polévka s celerem

3.6 / 5. Počet hodnocení: 5
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1014 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 103 g
Tuky 40 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Brokolice a celer nejsou zrovna nejpopulárnější suroviny, zvlášť mezi dětmi. Zkuste je ovšem proměnit v lahodný krém a uvidíte, že zabodujete!

Suroviny

olivový olej 1 PL
+ na pokapání
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
drcené
celer 300 g
oloupaného a nakrájeného na kostky
vývar zeleninový 1.25 l
lze nahradit drůbežím
brokolice 300 g
na drobné růžičky (může být i mražená)
baby špenát 3 hrsti
sůl
pepř
čerstvě mletý
smetana ke šlehání 80 ml
+ k podávání
mikrobyliny na ozdobení (např. šiso a červená řepa)
pečivo
(může být opečené) nebo krutony k podávání

1 V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej, vsypte cibuli a cca 5 minut ji opékejte doměkka, ke konci přidejte česnek. Přidej- te celer a vývar. Přiveďte k varu, přiklopte, zmírněte oheň a vařte 20 minut, aby celer změkl.

2 Vsypte brokolici, částečně přiklopte a vařte 10 minut, aby brokolice změkla. Vsypte špenát. Odstavte. Osolte a opepřete. Rozmixujte dohladka. Pokud jste nemixovali v rendlíku, vraťte polévku do něj. Do polévky vmíchejte smetanu a prohřejte ji (ale nevařte).

3 V miskách či talířích pokapejte olejem a ozdobte smetanou a mikrobylinkami. Podávejte s pečivem či krutony. Dobré je k ní také pesto.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit