
Brokolicová polévka s celerem
Brokolice a celer nejsou zrovna nejpopulárnější suroviny, zvlášť mezi dětmi. Zkuste je ovšem proměnit v lahodný krém a uvidíte, že zabodujete!
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje + na pokapání
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, drcené
- 300 g bulvového celeru, oloupaného a nakrájeného na kostky
- 1,25 litru zeleninového nebo drůbežího vývaru
- 300 g brokolice, na drobné růžičky (může být i mražená)
- 3–4 hrsti baby špenátu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 80 ml smetany ke šlehání + k podávání
- mikrobylinky a výhonky na ozdobení (např. šiso a červená řepa)
- celozrnné pečivo (může být opečené) nebo krutony k podávání
Příprava jídla
1 V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej, vsypte cibuli a cca 5 minut ji opékejte doměkka, ke konci přidejte česnek. Přidej- te celer a vývar. Přiveďte k varu, přiklopte, zmírněte oheň a vařte 20 minut, aby celer změkl.
2 Vsypte brokolici, částečně přiklopte a vařte 10 minut, aby brokolice změkla. Vsypte špenát. Odstavte. Osolte a opepřete. Rozmixujte dohladka. Pokud jste nemixovali v rendlíku, vraťte polévku do něj. Do polévky vmíchejte smetanu a prohřejte ji (ale nevařte).
3 V miskách či talířích pokapejte olejem a ozdobte smetanou a mikrobylinkami. Podávejte s pečivem či krutony. Dobré je k ní také pesto.
Přidat komentář