Brokolicová polévka s celerem

Brokolicová polévka s celerem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 (4)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1014 kcal
Bílkoviny 42 g
Cukr 103 g
Tuky 40 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Brokolice a celer nejsou zrovna nejpopulárnější suroviny, zvlášť mezi dětmi. Zkuste je ovšem proměnit v lahodný krém a uvidíte, že zabodujete!

Suroviny

olivový olej 1 PL
+ na pokapání
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
drcené
celer 300 g
oloupaného a nakrájeného na kostky
vývar zeleninový 1.25 l
lze nahradit drůbežím
brokolice 300 g
na drobné růžičky (může být i mražená)
baby špenát 3 hrsti
sůl
pepř
čerstvě mletý
smetana ke šlehání 80 ml
+ k podávání
mikrobyliny na ozdobení (např. šiso a červená řepa)
pečivo
(může být opečené) nebo krutony k podávání

1 V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej, vsypte cibuli a cca 5 minut ji opékejte doměkka, ke konci přidejte česnek. Přidej- te celer a vývar. Přiveďte k varu, přiklopte, zmírněte oheň a vařte 20 minut, aby celer změkl.

2 Vsypte brokolici, částečně přiklopte a vařte 10 minut, aby brokolice změkla. Vsypte špenát. Odstavte. Osolte a opepřete. Rozmixujte dohladka. Pokud jste nemixovali v rendlíku, vraťte polévku do něj. Do polévky vmíchejte smetanu a prohřejte ji (ale nevařte).

3 V miskách či talířích pokapejte olejem a ozdobte smetanou a mikrobylinkami. Podávejte s pečivem či krutony. Dobré je k ní také pesto.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit