Brokolice a celer nejsou zrovna nejpopulárnější suroviny, zvlášť mezi dětmi. Zkuste je ovšem proměnit v lahodný krém a uvidíte, že zabodujete!
Suroviny
olivový olej
1
PL
+ na pokapání
cibule
1
ks
nakrájená nadrobno
česnek
2
stroužky
drcené
celer
300
g
oloupaného a nakrájeného na kostky
vývar zeleninový
1,25
l
lze nahradit drůbežím
brokolice
300
g
na drobné růžičky (může být i mražená)
baby špenát
3
hrsti
sůl
pepř
čerstvě mletý
smetana ke šlehání
80
ml
+ k podávání
výhonky červené řepy
nebo jiné mikrobyliny na ozdobení (např. šiso a červená řepa)
(může být opečené) nebo krutony k podávání
Postup
1
V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej, vsypte cibuli a cca 5 minut ji opékejte doměkka, ke konci přidejte česnek. Přidej- te celer a vývar. Přiveďte k varu, přiklopte, zmírněte oheň a vařte 20 minut, aby celer změkl.
2
Vsypte brokolici, částečně přiklopte a vařte 10 minut, aby brokolice změkla. Vsypte špenát. Odstavte.
3
Osolte a opepřete. Rozmixujte dohladka. Pokud jste nemixovali v rendlíku, vraťte polévku do něj. Do polévky vmíchejte smetanu a prohřejte ji (ale nevařte).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Brokolicová polévka 12krát jinak a vždy skvěle(12 receptů )
- Proč jíst celer aneb třeskutě dobrá vitamínová bomba za pár korun(59 receptů )