Brokolicová polévka s kadeřávkem

Brokolicová polévka s kadeřávkem

4.2 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1061 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 135 g
Tuky 28 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krémová, výživná a hustá tak, že v ní stojí lžíce.

Suroviny

olivový olej 2 PL
+ na kadeřávek
pórek 2 ks
nakrájené na jemná kolečka
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 4 stroužky
nasekané
brambory 2 ks
větší, nakrájené na kostky
brokolice 1 ks
rozebraná na růžičky, stonek oloupaný a nakrájený na kostky
vývar zeleninový 1.5 l
kadeřávek 100 g
bez tuhých stonků, listy nakrájené + pár listů na chipsy
dýňová semínka
opražená nasucho

1 V hrnci rozehřejte olej, vsypte pórky, osolte, opepřete a na mírném plameni opékejte a sem tam míchejte 10 minut, až pórky změknou. Přidejte česnek, kostky brambor a nakrájený stonek brokolice, promíchejte a chvíli opékejte. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte do změknutí brambor. Vsypte kadeřávek a vařte posledních zhruba 8 minut, aby změkl, ale zachoval si svěží barvu. Na posledních pár minut vaření přidejte růžičky brokolice a uvařte do změknutí. Rozmixujte dohladka.

2 Uchované kadeřávkové listy zbavte tuhých řapíků a natrhejte na větší kusy. V míse je zakapejte olejem, osolte a dobře promíchejte. Pak je rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby rozehřáté na 150°C a pečte asi 25 minut, až zezlátnou a budou křupavé. V průběhu pečení je otočte.

3 Polévku rozdělte do talířů, ozdobte kadeřávkovými chipsy, posypte dýňovými semínky a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Nechcete-li kvůli chipsům zapínat troubu, můžete kadeřávek osmažit na pánvi ve vyšší vrstvě oleje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit