Krémová, výživná a hustá tak, že v ní stojí lžíce.
Suroviny
1 V hrnci rozehřejte olej, vsypte pórky, osolte, opepřete a na mírném plameni opékejte a sem tam míchejte 10 minut, až pórky změknou. Přidejte česnek, kostky brambor a nakrájený stonek brokolice, promíchejte a chvíli opékejte. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte do změknutí brambor. Vsypte kadeřávek a vařte posledních zhruba 8 minut, aby změkl, ale zachoval si svěží barvu. Na posledních pár minut vaření přidejte růžičky brokolice a uvařte do změknutí. Rozmixujte dohladka.
2 Uchované kadeřávkové listy zbavte tuhých řapíků a natrhejte na větší kusy. V míse je zakapejte olejem, osolte a dobře promíchejte. Pak je rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby rozehřáté na 150°C a pečte asi 25 minut, až zezlátnou a budou křupavé. V průběhu pečení je otočte.
3 Polévku rozdělte do talířů, ozdobte kadeřávkovými chipsy, posypte dýňovými semínky a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Nechcete-li kvůli chipsům zapínat troubu, můžete kadeřávek osmažit na pánvi ve vyšší vrstvě oleje.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů)
- Brokolicová polévka 12krát jinak a vždy skvěle(12 receptů)