
Uživatelský
recept
recept
Mleté maso na arabský způsob
Popis receptu:
Mleté maso pečené s kuskusem, provoněné hřebíčkem a posypané cibulkou se skořicí.
Autor: Pavla Vírová
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Ingredience
-
0,5 kila hovězího mletého,
150 g kuskusu,
hřebíček - umletá hrst,
mandle - větší nasekaná hrst,
1 velká cibule,
mletá skořice,
několik stroužků česneku,
bílý jogurt na omáčku
Příprava jídla
Dobře namletý hřebíček, kuskus, mleté maso a nasekané madle pořádně promísím. Není účelem udělat maso a kuskus v poměru 1:1, ale aby směs získala žádanou sytost, musí být na povrchu hmoty kuskus hodně vidět. Přidám sůl.
Ze směsi udělám větší koule, ideálně podle počtu strávníků. Podliji trochou vody a v titanové pánvi dám péct do předehřáté trouby na 180°. Vypékající šťáva se vsákne do kuskusu. Maso je upečené celkem rychle, asi tak dvacet až třicet minut maximálně. Na povrchu vznikne tvrdší kůrka, ale uvnitř je pěkně propečené a měkké.
Na pánvi osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli. Když je hotová, poprášíme ji skořicí.
Na malý kelímek jogurtu dávám 3-4 stroužky, které tam namačkám a přidám sůl.
Na talíř dám masové koule, posypu cibulkou, k tomu se podává jogurtová omáčka. Pokud má někdo chuť, lze podávat s pečivem anebo čerstvou zeleninou.
Mnozí mají tendenci k jídlu přikusovat chléb - ono to opticky vypadá opravdu trochu chudě. Ale zaručuji, že je to dost syté, takže bych přidal maximálně tak čerstvou zeleninu.
Přidat komentář