Suroviny
hovězí maso mleté
½
kg
kuskus
150
g
hřebíček
hrst
umletý
mandle
hrst
nasekaná
cibule
1
ks
velká
skořice
mletá
česnek
několik
bílý jogurt na omáčku
Dobře namletý hřebíček, kuskus, mleté maso a nasekané madle pořádně promísím. Není účelem udělat maso a kuskus v poměru 1:1, ale aby směs získala žádanou sytost, musí být na povrchu hmoty kuskus hodně vidět. Přidám sůl.
Ze směsi udělám větší koule, ideálně podle počtu strávníků. Podliji trochou vody a v titanové pánvi dám péct do předehřáté trouby na 180°. Vypékající šťáva se vsákne do kuskusu. Maso je upečené celkem rychle, asi tak dvacet až třicet minut maximálně. Na povrchu vznikne tvrdší kůrka, ale uvnitř je pěkně propečené a měkké.
Na pánvi osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli. Když je hotová, poprášíme ji skořicí.
Na malý kelímek jogurtu dávám 3-4 stroužky, které tam namačkám a přidám sůl.
Na talíř dám masové koule, posypu cibulkou, k tomu se podává jogurtová omáčka. Pokud má někdo chuť, lze podávat s pečivem anebo čerstvou zeleninou.
Mnozí mají tendenci k jídlu přikusovat chléb - ono to opticky vypadá opravdu trochu chudě. Ale zaručuji, že je to dost syté, takže bych přidal maximálně tak čerstvou zeleninu.