Nadívané telecí hrudí s bramborovou kaší

Nadívané telecí hrudí s bramborovou kaší

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7107 kcal
Bílkoviny 317 g
Cukr 440 g
Tuky 426 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Telecí je v obchodech dostupné po celý rok, byla by škoda jíst ho jen na jaře! Je výborné jako roláda, pečené na másle, obalené jako řízek,“ doporučuje Roman Vaněk.

Suroviny

telecí hrudí 1 kg
bez kosti
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo
na pokladení
vývar hovězí 600 ml
mouka pšeničná hladká 2 ČL
Na nádivku
rohlíky 4 ks
starý
smetana ke šlehání 50 ml
máslo 30 g
rozpuštěné
vejce 3 ks
žloutky, bílky, oddělené
petrželka 2 PL
najemno
sůl
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
citron 0.5 ks
citronová kůra
100 g
dušená vepřová šunka
mrkev 50 g
Na bramborovou kaši
brambory 1 kg
oloupané, typ B / C
sůl
máslo 100 g
rozpuštěné, horké
smetana ke šlehání 300 ml
horká

1 Rohlíky na nádivku nakrájejte na 1cm kostky a nechte proschnout na plechu v troubě rozehřáté na 150°C asi 10 minut. Přesypte do mísy a nechte vychladnout.

2 V jiné míse prošlehejte smetanu, máslo a žloutky. Přidejte petržel, špetku soli, muškátový oříšek a citronovou kůru, prošlehejte a přilijte k rohlíkům. Troubu rozehřejte na 140°C.

3 Šunku a mrkev nakrájejte na malé kostičky. Mrkev zhruba minutu vařte ve vroucí vodě, pak zchlaďte v ledové, osušte a společně se šunkou přidejte k rohlíkům. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a po částech jej vmíchejte do směsi.

4 Pokud máte maso v podobě nízkého šálu, srovnejte ho paličkou na maso na stejnou výšku, dobře osolte a opepřete a pak do vzniklého plátu zabalte nádivku do rolády. Jestliže je maso vyšší, udělejte do něj z boku nožem kapsu, důkladně ho zvenku i uvnitř osolte a opepřete, do kapsy dejte nádivku a uzavřete jehlou, špejlí nebo ji zašijte. Maso vložte do pekáčku a poklaďte plátky másla. Podlijte 200 ml vývaru, zakryjte alobalem a pečte zhruba 1 hodinu. Poté sundejte alobal a pečte ještě další hodinu. Upečené maso vyndejte na prkénko a udržujte v teple pod alobalem.

Mezitím na kaši uvařte brambory v osolené vodě pod pokličkou doměkka. Slijte je a rozšťouchejte. Hrnec s bramborami postavte na nejmenší plamen a metličkou zašlehejte máslo, potom postupně zašlehávejte smetanu, dokud kaše nebude mít ideální konzistenci. Ochutnejte a dosolte.

6 Pekáček s výpekem postavte na sporák, zaprašte moukou a umíchejte jíšku. Zalijte zbylým vývarem, odškrabejte přípečky a důkladně je rozmíchejte. Stáhněte plotnu na minimum a šťávu 20 minut provářejte. Přeceďte a dochuťte solí a pepřem. Potom maso nakrájejte na plátky a podávejte se šťávou a bramborovou kaší. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit