„Telecí je v obchodech dostupné po celý rok, byla by škoda jíst ho jen na jaře! Je výborné jako roláda, pečené na másle, obalené jako řízek,“ doporučuje Roman Vaněk.
Suroviny
1 Rohlíky na nádivku nakrájejte na 1cm kostky a nechte proschnout na plechu v troubě rozehřáté na 150°C asi 10 minut. Přesypte do mísy a nechte vychladnout.
2 V jiné míse prošlehejte smetanu, máslo a žloutky. Přidejte petržel, špetku soli, muškátový oříšek a citronovou kůru, prošlehejte a přilijte k rohlíkům. Troubu rozehřejte na 140°C.
3 Šunku a mrkev nakrájejte na malé kostičky. Mrkev zhruba minutu vařte ve vroucí vodě, pak zchlaďte v ledové, osušte a společně se šunkou přidejte k rohlíkům. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a po částech jej vmíchejte do směsi.
4 Pokud máte maso v podobě nízkého šálu, srovnejte ho paličkou na maso na stejnou výšku, dobře osolte a opepřete a pak do vzniklého plátu zabalte nádivku do rolády. Jestliže je maso vyšší, udělejte do něj z boku nožem kapsu, důkladně ho zvenku i uvnitř osolte a opepřete, do kapsy dejte nádivku a uzavřete jehlou, špejlí nebo ji zašijte. Maso vložte do pekáčku a poklaďte plátky másla. Podlijte 200 ml vývaru, zakryjte alobalem a pečte zhruba 1 hodinu. Poté sundejte alobal a pečte ještě další hodinu. Upečené maso vyndejte na prkénko a udržujte v teple pod alobalem.
5 Mezitím na kaši uvařte brambory v osolené vodě pod pokličkou doměkka. Slijte je a rozšťouchejte. Hrnec s bramborami postavte na nejmenší plamen a metličkou zašlehejte máslo, potom postupně zašlehávejte smetanu, dokud kaše nebude mít ideální konzistenci. Ochutnejte a dosolte.
6 Pekáček s výpekem postavte na sporák, zaprašte moukou a umíchejte jíšku. Zalijte zbylým vývarem, odškrabejte přípečky a důkladně je rozmíchejte. Stáhněte plotnu na minimum a šťávu 20 minut provářejte. Přeceďte a dochuťte solí a pepřem. Potom maso nakrájejte na plátky a podávejte se šťávou a bramborovou kaší.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Velikonoční srdcovky hvězd(5 receptů)