Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nadívané telecí hrudí s bramborovou kaší

„Telecí je v obchodech dostupné po celý rok, byla by škoda jíst ho jen na jaře! Je výborné jako roláda, pečené na másle, obalené jako řízek,“ doporučuje Roman Vaněk.

Vydání: 2019/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT2H
Pečení 2:00
Maso

Ingredience

    • 1 kg telecího hrudí bez kosti
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • máslo na pokladení
    • 600 ml hovězího vývaru
    • 2 lžičky hladké mouky

    NA NÁDIVKU

    • 4 staré rohlíky
    • 50 ml smetany ke šlehání
    • 30 g másla, rozpuštěného
    • 3 vejce, žloutky a bílky oddělené
    • 2 lžíce najemno nakrájené hladkolisté petržele
    • sůl
    • špetka strouhaného muškátového oříšku
    • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
    • 100 g dušené vepřové šunky
    • 50 g mrkve

    NA BRAMBOROVOU KAŠI

    • 1 kg oloupaných brambor (typ B nebo C)
    • sůl
    • 100 g másla, rozpuštěného a horkého
    • 300 ml smetany ke šlehání, horké

Příprava jídla

1 Rohlíky na nádivku nakrájejte na 1cm kostky a nechte proschnout na plechu v troubě rozehřáté na 150°C asi 10 minut. Přesypte do mísy a nechte vychladnout.

2 V jiné míse prošlehejte smetanu, máslo a žloutky. Přidejte petržel, špetku soli, muškátový oříšek a citronovou kůru, prošlehejte a přilijte k rohlíkům. Troubu rozehřejte na 140°C.

3 Šunku a mrkev nakrájejte na malé kostičky. Mrkev zhruba minutu vařte ve vroucí vodě, pak zchlaďte v ledové, osušte a společně se šunkou přidejte k rohlíkům. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a po částech jej vmíchejte do směsi.

4 Pokud máte maso v podobě nízkého šálu, srovnejte ho paličkou na maso na stejnou výšku, dobře osolte a opepřete a pak do vzniklého plátu zabalte nádivku do rolády. Jestliže je maso vyšší, udělejte do něj z boku nožem kapsu, důkladně ho zvenku i uvnitř osolte a opepřete, do kapsy dejte nádivku a uzavřete jehlou, špejlí nebo ji zašijte. Maso vložte do pekáčku a poklaďte plátky másla. Podlijte 200 ml vývaru, zakryjte alobalem a pečte zhruba 1 hodinu. Poté sundejte alobal a pečte ještě další hodinu. Upečené maso vyndejte na prkénko a udržujte v teple pod alobalem.

Mezitím na kaši uvařte brambory v osolené vodě pod pokličkou doměkka. Slijte je a rozšťouchejte. Hrnec s bramborami postavte na nejmenší plamen a metličkou zašlehejte máslo, potom postupně zašlehávejte smetanu, dokud kaše nebude mít ideální konzistenci. Ochutnejte a dosolte.

6 Pekáček s výpekem postavte na sporák, zaprašte moukou a umíchejte jíšku. Zalijte zbylým vývarem, odškrabejte přípečky a důkladně je rozmíchejte. Stáhněte plotnu na minimum a šťávu 20 minut provářejte. Přeceďte a dochuťte solí a pepřem. Potom maso nakrájejte na plátky a podávejte se šťávou a bramborovou kaší. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dušená jehněčí plec, krémový špenát & placky ze škubánků

Fajnový vajíčkový salát

Králičí ragú s mandlovou nádivkou podle Tita Eliáše

Boží milosti podle Florentýny

Velikonoční srdcovky hvězd

REKLAMA

Přidat komentář