Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vařené hovězí žebro s hrachovou kaší

Vařené hovězí žebro s hrachovou kaší

4.3/5 Počet hodnocení: 6
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4303 kcal
Bílkoviny 291 g
Sacharidy 396 g
Tuky 189 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zajímavá kombinace. Hovězí maso výborně chutná s hrachovou kaší ochucenou česnekem.

Suroviny

hovězí žebra 1 kg
mrkev 2 ks
petržel 2 ks
celer ¼ ks
sůl
pepř 5 kuliček
nové koření 5 kuliček
Na hrachovou kaši
hrách 300 g
suchý, loupaný
na plátky
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 1 stroužek
drcený

Postup

1

Hrách den předem namočte do studené vody. Druhý den dejte maso, kořenovou zeleninu, sůl a divoké koření do hrnce, zalijte horkou vodou tak, aby bylo potopené, a uvařte doměkka, aby šlo od kosti, asi 2–3 hodiny.

2

Namočený hrách slijte, zalijte čerstvou vodou a podle návodu na obalu uvařte doměkka. Rozmělněte ponorným mixérem. Kaši můžete naředit vodou slitou z vařeného hrachu, nebo naopak zahustit jíškou připravenou z másla a mouky. Osolte, opepřete a vmíchejte česnek.

3

Vařené hovězí oberte a naporcujte. Podávejte spolu s hrachovou kaší a ozdobte osmaženou cibulkou.

NĚCO NAVÍC
Vařené hovězí je výborné i s vařenými bramborami a fazolkami nakyselo: V páře uvařte 400 g fazolových lusků (mražených či čerstvých) téměř doměkka. Na 2 lžících másla zpěňte 1 lžíci hladké mouky, minutu míchejte, zalijte 100 ml mléka a dobře rozšlehejte. Vložte fazolky, osolte, opepřete a vařte do zhoustnutí. Pokrm zjemněte 100 g zakysané smetany a podle chuti dotáhněte bílým vinným octem a cukrem. Nakonec vmíchejte nasekaný kopr.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/2

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...