Vařené hovězí žebro s hrachovou kaší

Vařené hovězí žebro s hrachovou kaší

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4303 kcal
Bílkoviny 291 g
Cukr 396 g
Tuky 189 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zajímavá kombinace. Hovězí maso výborně chutná s hrachovou kaší ochucenou česnekem.

Suroviny

hovězí žebra 1 kg
mrkev 2 ks
petržel 2 ks
celer 0.25 ks
sůl
bobkový list 2 ks
pepř 5 kuliček
nové koření 5 kuliček
Na hrachovou kaši
hrách 300 g
suchý, loupaný
cibule 1 ks
na plátky
máslo 2 PL
mouka pšeničná hladká 30 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 1 stroužek
drcený

1 Hrách den předem namočte do studené vody. Druhý den dejte maso, kořenovou zeleninu, sůl a divoké koření do hrnce, zalijte horkou vodou tak, aby bylo potopené, a uvařte doměkka, aby šlo od kosti, asi 2–3 hodiny.

2 Namočený hrách slijte, zalijte čerstvou vodou a podle návodu na obalu uvařte doměkka. Rozmělněte ponorným mixérem. Kaši můžete naředit vodou slitou z vařeného hrachu, nebo naopak zahustit jíškou připravenou z másla a mouky. Osolte, opepřete a vmíchejte česnek.

3 Vařené hovězí oberte a naporcujte. Podávejte spolu s hrachovou kaší a ozdobte osmaženou cibulkou.

Něco navíc: Vařené hovězí je výborné i s vařenými bramborami a fazolkami nakyselo: V páře uvařte 400 g fazolových lusků (mražených či čerstvých) téměř doměkka. Na 2 lžících másla zpěňte 1 lžíci hladké mouky, minutu míchejte, zalijte 100 ml mléka a dobře rozšlehejte. Vložte fazolky, osolte, opepřete a vařte do zhoustnutí. Pokrm zjemněte 100 g zakysané smetany a podle chuti dotáhněte bílým vinným octem a cukrem. Nakonec vmíchejte nasekaný kopr.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit