Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Řízečky v bramboráku
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 30
Do 50 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1950 kcal
Bílkoviny 185 g
Sacharidy 138 g
Tuky 60 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Naprosto geniální spojení vepřové panenky a bramborákového těsta představuje nesmrtelnou klasiku, kterou si můžete vychutnat k večeři nebo servírovat jako rodinný oběd. Řízečky v bramboráku stačí doplnit jen lehkým salátem ze zelených lístků. Pokud milujete bramboráky, pak tento recept nesmíte minout.

Suroviny

panenka 700 g
sůl a pepř
rostlinný olej
salát
směs listů na ozdobení (polníček, frisée, červená čekanka)
Na těstíčko
oloupané a nastrouhané na jemno
mléko 100 ml
horké
vejce 2 ks
plus na obalení masa
česnek 5 stroužků
prolisované
majoránka (drhnutá) 1 ČL
salát
lehký zeleninový, k podávání

Postup

1

Maso nakrájené na medailonky lehce naklepejte klouby ruky. Osolte ho, případně nařízněte okraje.

2

Z nastrouhaných brambor slijte přebytečnou tekutinu a trochu je ještě vymačkejte. V míse je zalijte mlékem a promíchejte. Přidejte ostatní přísady na těsto a pomalu přisypávejte mouku, až vznikne hustší, ale stále tekuté těstíčko. Osolte ho a opepřete.

3

Maso obalte v hladké mouce a přebytečnou oklepněte. Maso položte do těstíčka, lžící opatrně navršte trochu na horní stranu a touto stranou řízek vložte do rozpáleného oleje. Nyní na horní stranu dejte další lžíci těstíčka, rozetřete a uhlaďte. Po každé straně opékejte aspoň 8 minut, aby bylo maso propečené. Nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách. Podávejte s lehkým salátem.

NĚCO NAVÍC Hotový řízek můžete krátce zapéct v rozpálené troubě, aby byl opravdu křupavý. Bramborákové těsto lze naplnit nejen masem, ale třeba i olomouckými tvarůžky či hermelínem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

Jak dobře připravit krkovici na gril?
  • Jak na to

Jak dobře připravit krkovici na gril?

Krkovice patří mezi oblíbené kousky vepřového. Platí to i pro grilování. Velkou výhodou tohoto kusu je tuk, kterým je prorostlý. S vepřovou krkovičkou tak snadno získáte šťavnaté a chutné maso, ať už ho připravíte jakkoli.  ...
Broskve, nebo nektarinky?
  • Poradna

Broskve, nebo nektarinky?

Preferujete nektarinku s hladkou lesklou slupkou nebo se raději zakousnete do broskve s jemnými chloupky? Prozradíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl a jak lze broskve a nektarinky zpracovat v kuchyni. ...