Wok s brokolicí a omáčkou z černých fazolí + hovězí steak

Wok s brokolicí a omáčkou z černých fazolí + hovězí steak

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 1 vegetariána a 3 milovníky masa (celkem 4 porce)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4255 kcal
Bílkoviny 276 g
Sacharidy 380 g
Tuky 164 g
Vláknina 95 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Houby šiitake dodají ‚masovou chuť‘ a konzistenci i vegetariánské verzi tohoto pokrmu.

Suroviny

hovězí maso 300 g
roštěná, na nudličky
sójová omáčka 1 PL
česnek 1 stroužek
drcený
sušené houby 6 ks
šitake
1 hrnek
omáčka z černých fazolí
víno rýžové 2 PL
škrob 1 PL
chilli omáčka 2 ČL
rostlinný olej 2 PL
zázvor (čerstvý) 4 ČL
strouhaný
brokolice 900 g
rozebraná na růžičky, měkčí části košťálů oloupané a nakrájené na kousky
kešú 1 hrnek
opražené, nahrubo
rýže dlouhozrnná
k podávání

SPOLEČNÝ ZÁKLAD

1 Promíchejte nakrájené maso, sójovou omáčku a česnek a odložte.

2 Sceďte houby, přičemž 160ml nálevu zachyťte. Odstraňte nožičky a kloboučky nakrájejte na plát- ky. V misce smíchejte odložený nálev s omáčkou z černých fazolí, vínem, škrobem a chilli omáčkou. Míchejte, až se škrob rozpustí, a odložte.

3 Ve woku rozehřejte 1 lžíci oleje a opékejte na něm zázvor 15 sekund, až se rozvoní. Přidejte brokolici, přilijte 60ml vody, přiklopte a duste 3–5 minut doměkka. Vmíchejte připravenou směs z černých fazolí i houby a vařte zhruba 1 minutu, aby omáčka bublala a zhoustla. Vmíchejte kešú a směs přeneste do jiné nádoby.

VEGETARIÁNSKÁ VERZE

4a Čtvrtinu směsi odeberte a podávejte s rýží. 

MASOVÁ VERZE

4b V uvolněném woku rozpalte zbylou lžíci oleje, přidejte maso i s marinádou a zprudka opékejte 45–50 sekund dozlatova. Přimíchejte zbylou bro- kolicovou směs a podávejte s rýží. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/3

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit