0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jablečný koláč s ovesnými vločkami

Jablečný koláč s ovesnými vločkami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6006 kcal
Bílkoviny 123 g
Sacharidy 819 g
Tuky 250 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Těsto
ovesné vločky 3 hrnky
mouka pšeničná celozrnná hladká 2 hrnky
slad 1 hrnek
lze nahradit javorovým sirupem
sůl
rostlinný olej 1 hrnek
Náplň
jablko 800 g
rozinky 1 hrst
lze nahradit brusinkami
skořice
třtinový cukr

Postup

1

Z výše uvedených ingrediencí vypracujeme tužší těsto. Nebude klasicky hladké jako jiná těsta díky ovesným vločkám a bude se možná i mírně trhat. Kdyby ještě nemělo konzistenci těsta, tak přilejeme trošku studené vody. Vyválíme tenký plát a jím vyložíme koláčovou formu. Zbytek těsta nastrouháme na struhadle a později použijeme jako „drobenku“. 

2

Nakrájíme jablka, do rendlíku dáme tak 200 ml vody a necháme ji probublávat. Přidáme jablka, tři lžíce třtinového cukru ( ale pozor, množství cukru se odvíjí od chuti jablek, já měla letní a ty jsou podstatně kyselejší než klasické odrůdy ), rozinky, skořici mletou a necháme to podusit až budou jablka měkká, nikoliv rozvařená. Pokud máte v rendlíku více vody, můžete trochu slít na pozdější výrobu karamelu.

3

Poté si v drtku studené vody rozmícháme vanilkový pudink a přilejeme do jablečné směsi. Mícháme a necháme 2 minuty probublávat. Až směs začne houstnout, můžeme odstavit z ohně a směs nakládat na těsto.

4

Poté na povrch nasypeme „drobenku“. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů a poté pečeme při 180 asi 40 minut. 

5

Drtek slité šťávy z podušených jablek začneme ohřívat ale nepřivedeme k varu. Postupně vsypeme asi tři lžíce třtinového cukru, necháme jej rozpustit a směs probublávat. Je nutné to hlídat, aby se směs nepřipálila

6

Až bude mít karamelovou konzistenci, pomocí lžičky nenaseme na upečený koláč.

Autor: janiczka.p

Obchod Apetit