Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Jablečný koláč

Popis receptu: 
Celozrnná pochoutka z kvalitních surovin, která uspokojí vaše chuťové buňky :-).
Autor: Jana Plíšková
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Těsto: 3 hrnky ovesných vloček ( lepší jsou jemnozrnné, pokud je nemáte, tak ty klasické stačí rozemlít v robotu), 2 hrnky hladké pšeničné celozrnné mouky, 1 hrnek ječmenného sladu ( pokud nemáte, lze použít med nebo javorový sirup (ten je ovšem velice drahý), ale jestli máte pouze med, nedávejte ho celý hrnek ale ¾), špetka soli, 1 hrnek kvalitního rostlinného oleje ( to slovo kvalitní tam není jen tak :-)), Náplň: 800 g jablek (lepší jsou kyselejší odrůdy), hrst rozinek nebo brusinek ( já raději brusinky ), skořice mletá, třtinový cukr

Příprava jídla

1. Z výše uvedených ingrediencí vypracujeme tužší těsto. Nebude klasicky hladké jako jiná těsta díky ovesným vločkám a bude se možná i mírně trhat. Kdyby ještě nemělo konzistenci těsta, tak přilejeme trošku studené vody. Vyválíme tenký plát a jím vyložíme koláčovou formu. Zbytek těsta nastrouháme na struhadle a později použijeme jako „drobenku“. 2. Nakrájíme jablka, do rendlíku dáme tak 200 ml vody a necháme ji probublávat. Přidáme jablka, tři lžíce třtinového cukru ( ale pozor, množství cukru se odvíjí od chuti jablek, já měla letní a ty jsou podstatně kyselejší než klasické odrůdy ), rozinky, skořici mletou a necháme to podusit až budou jablka měkká, nikoliv rozvařená. Pokud máte v rendlíku více vody, můžete trochu slít na pozdější výrobu karamelu. Poté si v drtku studené vody rozmícháme vanilkový pudink a přilejeme do jablečné směsi. Mícháme a necháme 2 minuty probublávat. Až směs začne houstnout, můžeme odstavit z ohně a směs nakládat na těsto. Poté na povrch nasypeme „drobenku“. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů a poté pečeme při 180 asi 40 minut. 3. Drtek slité šťávy z podušených jablek začneme ohřívat ale nepřivedeme k varu. Postupně vsypeme asi tři lžíce třtinového cukru, necháme jej rozpustit a směs probublávat. Je nutné to hlídat, aby se směs nepřipálila Až bude mít karamelovou konzistenci, pomocí lžičky nenaseme na upečený koláč.
REKLAMA

Přidat komentář