Suroviny
Postup
Z výše uvedených ingrediencí vypracujeme tužší těsto. Nebude klasicky hladké jako jiná těsta díky ovesným vločkám a bude se možná i mírně trhat. Kdyby ještě nemělo konzistenci těsta, tak přilejeme trošku studené vody. Vyválíme tenký plát a jím vyložíme koláčovou formu. Zbytek těsta nastrouháme na struhadle a později použijeme jako „drobenku“.
Nakrájíme jablka, do rendlíku dáme tak 200 ml vody a necháme ji probublávat. Přidáme jablka, tři lžíce třtinového cukru ( ale pozor, množství cukru se odvíjí od chuti jablek, já měla letní a ty jsou podstatně kyselejší než klasické odrůdy ), rozinky, skořici mletou a necháme to podusit až budou jablka měkká, nikoliv rozvařená. Pokud máte v rendlíku více vody, můžete trochu slít na pozdější výrobu karamelu.
Poté si v drtku studené vody rozmícháme vanilkový pudink a přilejeme do jablečné směsi. Mícháme a necháme 2 minuty probublávat. Až směs začne houstnout, můžeme odstavit z ohně a směs nakládat na těsto.
Poté na povrch nasypeme „drobenku“. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů a poté pečeme při 180 asi 40 minut.
Drtek slité šťávy z podušených jablek začneme ohřívat ale nepřivedeme k varu. Postupně vsypeme asi tři lžíce třtinového cukru, necháme jej rozpustit a směs probublávat. Je nutné to hlídat, aby se směs nepřipálila
Až bude mít karamelovou konzistenci, pomocí lžičky nenaseme na upečený koláč.