Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šneky s lískooříškovou náplní
Šneky s lískooříškovou náplní
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Šneky s lískooříškovou náplní

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Na 8 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4537 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 408 g
Tuky 266 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynutému těstu bohatému na máslo se říká brioškové a velmi mu svědčí důkladné vypracování a pomalé kynutí v chladu. Na tyto šneky si chvilku počkáte, ale bude to stát za to!

Související recepty

Suroviny

Na těsto
+ na podsypání
sůl ¾ ČL
mléko 165 ml
vejce 1 ks
velikosti L
z vejce velikosti L
povolené a nakrájené na kostičky
rostlinný olej
na vymazání misky
Na náplň
lískooříšková pomazánka s kakaem 300 g
např. Nutella, o pokojové teplotě
lískové oříšky 50 g
nasekané
čokoládové pecičky 50 g
nebo najemno nasekaná čokoláda
rozpuštěné – na potření šneků

Postup

1

Na těsto dejte do mísy od robota mouku, cukr, sůl a droždí a společně zamíchejte. Nasaďte hnětací hák a do mísy přidejte mléko, vejce a žloutek. Na pomalé otáčky hněťte asi 15 minut, až se zformuje hladké těsto. Kousek po kousku začněte přidávat při hnětení do těsta máslo – vždy počkejte, než se předchozí kousek zapracuje. Jakmile se všechno máslo vstřebá, pokračujte v hnětení ještě 10 minut, dokud není těsto dokonale elastické a lesklé.

2

Mísu, v níž bude těsto kynout, zlehka vymažte olejem. Vložte do ní těsto, zakryjte a umístěte
na pomalé kynutí do lednice. Těsto bude kynout minimálně 9 hodin, délka kynutí závisí i na teplotě uvnitř lednice.

3

Pracovní desku posypte troškou mouky a vykynuté těsto vyválejte do obdélníku 35 x 50 cm.

4

Lískooříškovou pomazánku rozehřejte ve vhodné nádobě po dobu 30 vteřin v mikrovlnné troubě, nebo ji nechte povolit nad vodní lázní. Cílem je, aby byla snadno roztíratelná. Pomazánku vyklopte na střed těsta a rozetřete v souvislé vrstvě po celém těstu. Z lískových oříšků oddělte 2 lžíce a dejte stranou, zbytkem posypte spolu s čokoládovými pecičkami potřené těsto.

5

Zatočte těsto po delší straně do těsné rolády a nakrájejte na 8 stejných dílů. Šneky naskládejte do kulaté formy o průměru 23 cm (dobrá je těžší nádoba z litiny, ale můžete využít i dortovou formu) – do středu dejte jeden ukrojený díl těsta a kolem něj volně naskládejte další. Zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout, nebo dokud se šneky nezdvojnásobí.

6

Rozehřejte troubu na 180°C (horkovzdušnou na 160 °C). Pečte 25–30 minut, nebo dokud šneky nezezlátnou. Upečené horké šneky potřete rozpuštěným máslem a posypte zbylými oříšky.

7

Zabalené šneky vydrží několik dní, ale nejchutnější jsou ještě týž den, později těsto vysychá.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

AD
Lahodná podzimní bruschetta

Lahodná podzimní bruschetta

Co pořád vymýšlet k večeři, aby si celá rodina pochutnala? Také vám často hlavou jde tato myšlenka? Pokud ano, mám pro vás tip na lahodnou podzimní bruschettu, která se hodí i jako snack nebo dopolední brunch v italském stylu. ...