Kynutému těstu bohatému na máslo se říká brioškové a velmi mu svědčí důkladné vypracování a pomalé kynutí v chladu. Na tyto šneky si chvilku počkáte, ale bude to stát za to!
Suroviny
Postup
Na těsto dejte do mísy od robota mouku, cukr, sůl a droždí a společně zamíchejte. Nasaďte hnětací hák a do mísy přidejte mléko, vejce a žloutek. Na pomalé otáčky hněťte asi 15 minut, až se zformuje hladké těsto. Kousek po kousku začněte přidávat při hnětení do těsta máslo – vždy počkejte, než se předchozí kousek zapracuje. Jakmile se všechno máslo vstřebá, pokračujte v hnětení ještě 10 minut, dokud není těsto dokonale elastické a lesklé.
Mísu, v níž bude těsto kynout, zlehka vymažte olejem. Vložte do ní těsto, zakryjte a umístěte
na pomalé kynutí do lednice. Těsto bude kynout minimálně 9 hodin, délka kynutí závisí i na teplotě uvnitř lednice.
Pracovní desku posypte troškou mouky a vykynuté těsto vyválejte do obdélníku 35 x 50 cm.
Lískooříškovou pomazánku rozehřejte ve vhodné nádobě po dobu 30 vteřin v mikrovlnné troubě, nebo ji nechte povolit nad vodní lázní. Cílem je, aby byla snadno roztíratelná. Pomazánku vyklopte na střed těsta a rozetřete v souvislé vrstvě po celém těstu. Z lískových oříšků oddělte 2 lžíce a dejte stranou, zbytkem posypte spolu s čokoládovými pecičkami potřené těsto.
Zatočte těsto po delší straně do těsné rolády a nakrájejte na 8 stejných dílů. Šneky naskládejte do kulaté formy o průměru 23 cm (dobrá je těžší nádoba z litiny, ale můžete využít i dortovou formu) – do středu dejte jeden ukrojený díl těsta a kolem něj volně naskládejte další. Zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout, nebo dokud se šneky nezdvojnásobí.
Rozehřejte troubu na 180°C (horkovzdušnou na 160 °C). Pečte 25–30 minut, nebo dokud šneky nezezlátnou. Upečené horké šneky potřete rozpuštěným máslem a posypte zbylými oříšky.
Zabalené šneky vydrží několik dní, ale nejchutnější jsou ještě týž den, později těsto vysychá.
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.