0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šneky s lískooříškovou náplní

Šneky s lískooříškovou náplní
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Šneky s lískooříškovou náplní

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Na 8 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4537 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 408 g
Tuky 266 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynutému těstu bohatému na máslo se říká brioškové a velmi mu svědčí důkladné vypracování a pomalé kynutí v chladu. Na tyto šneky si chvilku počkáte, ale bude to stát za to!

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 340 g
+ na podsypání
krupicový cukr 20 g
sůl 0.75 ČL
droždí 5 g
mléko 165 ml
vejce 1 ks
velikosti L
žloutek 1 ks
z vejce velikosti L
máslo 65 g
povolené a nakrájené na kostičky
rostlinný olej
na vymazání misky
Na náplň
lískooříšková pomazánka s kakaem 300 g
např. Nutella, o pokojové teplotě
lískové oříšky 50 g
nasekané
čokoládové pecičky 50 g
nebo najemno nasekaná čokoláda
máslo 25 g
rozpuštěné – na potření šneků

Postup

1

Na těsto dejte do mísy od robota mouku, cukr, sůl a droždí a společně zamíchejte. Nasaďte hnětací hák a do mísy přidejte mléko, vejce a žloutek. Na pomalé otáčky hněťte asi 15 minut, až se zformuje hladké těsto. Kousek po kousku začněte přidávat při hnětení do těsta máslo – vždy počkejte, než se předchozí kousek zapracuje. Jakmile se všechno máslo vstřebá, pokračujte v hnětení ještě 10 minut, dokud není těsto dokonale elastické a lesklé.

2

Mísu, v níž bude těsto kynout, zlehka vymažte olejem. Vložte do ní těsto, zakryjte a umístěte
na pomalé kynutí do lednice. Těsto bude kynout minimálně 9 hodin, délka kynutí závisí i na teplotě uvnitř lednice.

3

Pracovní desku posypte troškou mouky a vykynuté těsto vyválejte do obdélníku 35 x 50 cm.

4

Lískooříškovou pomazánku rozehřejte ve vhodné nádobě po dobu 30 vteřin v mikrovlnné troubě, nebo ji nechte povolit nad vodní lázní. Cílem je, aby byla snadno roztíratelná. Pomazánku vyklopte na střed těsta a rozetřete v souvislé vrstvě po celém těstu. Z lískových oříšků oddělte 2 lžíce a dejte stranou, zbytkem posypte spolu s čokoládovými pecičkami potřené těsto.

5

Zatočte těsto po delší straně do těsné rolády a nakrájejte na 8 stejných dílů. Šneky naskládejte do kulaté formy o průměru 23 cm (dobrá je těžší nádoba z litiny, ale můžete využít i dortovou formu) – do středu dejte jeden ukrojený díl těsta a kolem něj volně naskládejte další. Zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout, nebo dokud se šneky nezdvojnásobí.

6

Rozehřejte troubu na 180°C (horkovzdušnou na 160 °C). Pečte 25–30 minut, nebo dokud šneky nezezlátnou. Upečené horké šneky potřete rozpuštěným máslem a posypte zbylými oříšky.

7

Zabalené šneky vydrží několik dní, ale nejchutnější jsou ještě týž den, později těsto vysychá.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...
Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...

Obchod Apetit