Borůvková buchta s limetovou polevou

Borůvková buchta s limetovou polevou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Borůvková buchta s limetovou polevou

4.5 / 5. Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7695 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 824 g
Tuky 405 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Borůvky a limety spolu skvěle ladí! Osvěžující buchta nadělá při nedělní odpolední kávě pořádnou parádu. 

Suroviny

máslo 340 g
změklé + na vymazání plechu
třtinový cukr 250 g
vejce 6 ks
mouka pšeničná hladká 440 g
kypřicí prášek do pečiva 4 ČL
vanilkový extrakt 2 ČL
zakysaná smetana 150 g
borůvky 400 g
Na polevu
moučkový cukr 250 g
máslo 2 PL
změklé
limetová šťáva 2 PL
limetová kůra
ze 2-3 limet, nastrouhaná zesterem na nudličky

1 ředehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Plech 25x38 cm s vyšším okrajem vymastěte a vyložte pečicím papírem (i po stranách).

2 Máslo, cukr, vejce, mouku, prášek do pečiva a vanilkový extrakt dejte do mísy. Vařečkou třete 2–3 minuty, až se těsto spojí a zesvětlá; pokud použijete elektrický hnětač, trvá to 1–2 minuty. Potom do těsta vetřete zakysanou smetanu a polovinu borůvek.

 

3 Směs přelijte do formy a uhlaďte do roviny. Posypte zbývajícími borůvkami a pečte 50 minut, dokud buchta pěkně nevyběhne a není na dotyk pevná a pružná. Nechte ji ve formě 10 minut chladnout. Pak moučník vyjměte z formy a nechte dochladnout, nejlépe na drátěné mřížce.

 

4 Na polevu utřete cukr s máslem. Pak přidejte limetovou šťávu, 1 lžíci horké vody a dobře promíchejte. Vychladlý koláč roz- krájejte, potřete polevou a posypte limetovou kůrou.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/5

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit