0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
 Olejové koláče
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7 / 5. Počet hodnocení: 26
Do 30 minut Snadné Na 50–60 koláčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10275 kcal
Bílkoviny 323 g
Sacharidy 893 g
Tuky 666 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdo by neměl rád klasické české koláče? Naučte se je péct ze zdravé celozrnné mouky, můžete si potom dopřát o pár kousků víc!

Suroviny

NA KVÁSEK
mouka pšeničná celozrnná hladká 100 g
droždí 40 g
mléko 100 ml
krupicový cukr špetka
NA TĚSTO
mouka pšeničná celozrnná hladká 700 g
mléko 400 ml
krupicový cukr 100 g
žloutek 4 ks
rostlinný olej 300 ml
+ na potření koláčů
sůl 1 ČL
vanilkový cukr 1 ČL
citronová kůra 1 ks
nastouhaná
NA TVAROHOVOU NÁDIVKU
tvaroh 500 g
tučného či polotučného
krupicový cukr
dle chuti
vanilkový cukr 1 PL
citronová kůra
žloutek 3 ks
NA MAKOVOU NÁDIVKU
mák mletý 200 g
mléko 200 ml
krupicový cukr 5 PL
vanilkový cukr 1 PL
mandlové aroma 3 kapky
nemusí být
vejce 1 ks
NA DOKONČENÍ
rozinky
na ozdobení
mandle
na ozdobení

Postup

1

Ve velké míse smíchejte suroviny na kvásek a nechte ho cca 10 minut vzejít.

2

Ke kvásku přidejte suroviny na těsto a uhněťte těsto. Vložte ho do mísy, zakryjte a nechte vykynout.

3

Mezitím připravte obě nádivky. Na tvarohovou prošlehejte všechny suroviny. Na makovou nádivku povařte mák s mlékem, mandlovou esencí a cukrem. Když je nádivka hotová, stáhněte hrnec z plotny a vmíchejte vejce.

4

Plech vyložte pečicím papírem nebo jej vymažte olejem a vysypte moukou.

5

Z vykynutého těsta odebírejte kousky, tvarujte je do kuličky, tu zploštěte a udělejte do ní důlek (nejlépe to jde dnem skleničky), naplňte jednou z nádivek, ozdobte (makovou mandlí, tvarohovou, rozinkami) a skládejte na plech.

6

Okraje potřete olejem a koláčky pečte při 200 °C dozlatova asi 20-30 minut.

Recept je převzatý z knihy Domácí pekař, Autorka: Klára Hadašová

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč