Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Olejové koláče

Kdo by neměl rád klasické české koláče? Naučte se je péct ze zdravé celozrnné mouky, můžete si potom dopřát o pár kousků víc!

Vydání: 2018/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 50–60 koláčů
Doba přípravy: Do 30 minut
+ kynutí
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    NA KVÁSEK

    • 100 g hladké pšeničné celozrnné mouky
    • 40 g droždí
    • 100 ml mléka
    • špetka krupicového cukru

    NA TĚSTO

    • 700 g hladké pšeničné celozrnné mouky
    • 400 ml mléka
    • 100 g krupicového cukru
    • 4 žloutky
    • 300 ml rostlinného oleje + na potření koláčů
    • 1 lžička soli
    • 1 lžička vanilkového cukru
    • nastouhaná kůra z 1 citronu

    NA TVAROHOVOU NÁDIVKU

    • 500 g tvarohu, tučného či polotučného
    • krupicový cukr podle chuti
    • 1 lžíce vanilkového cukru
    • trocha citronové kůry
    • 3 žloutky

    NA MAKOVOU NÁDIVKU

    • 200 g mletého máku
    • cca 200 ml mléka
    • cca 5 lžic krupicového cukru
    • 1 lžíce vanilkového cukru
    • 3 kapky hořkomandlové esence (nemusí být)
    • 1 vejce

    NA DOKONČENÍ

    • rozinky a mandle na ozdobení

Příprava jídla

1 Ve velké míse smíchejte suroviny na kvásek a nechte ho cca 10 minut vzejít.

2 Ke kvásku přidejte suroviny na těsto a uhněťte těsto. Vložte ho do mísy, zakryjte a nechte vykynout.

3 Mezitím připravte obě nádivky. Na tvarohovou prošlehejte všechny suroviny. Na makovou nádivku povařte mák s mlékem, mandlovou esencí a cukrem. Když je nádivka hotová, stáhněte hrnec z plotny a vmíchejte vejce.

4 Plech vyložte pečicím papírem nebo jej vymažte olejem a vysypte moukou. Z vykynutého těsta odebírejte kousky, tvarujte je do kuličky, tu zploštěte a udělejte do ní důlek (nejlépe to jde dnem skleničky), naplňte jednou z nádivek, ozdobte (makovou mandlí, tvarohovou, rozinkami) a skládejte na plech. Okraje potřete olejem a koláčky pečte při 200 °C dozlatova asi 20-30 minut.

Recept je převzatý z knihy Domácí pekař.
Autorka: Klára Hadašová
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Linecká bábovka s ořechovou náplní

Dýňový koláč

Buchta s karamelovo-ořechovou glazurou

Cuketová buchta s polevou

Přidat komentář