Kdo by neměl rád klasické české koláče? Naučte se je péct ze zdravé celozrnné mouky, můžete si potom dopřát o pár kousků víc!
Suroviny
Postup
Ve velké míse smíchejte suroviny na kvásek a nechte ho cca 10 minut vzejít.
Ke kvásku přidejte suroviny na těsto a uhněťte těsto. Vložte ho do mísy, zakryjte a nechte vykynout.
Mezitím připravte obě nádivky. Na tvarohovou prošlehejte všechny suroviny. Na makovou nádivku povařte mák s mlékem, mandlovou esencí a cukrem. Když je nádivka hotová, stáhněte hrnec z plotny a vmíchejte vejce.
Plech vyložte pečicím papírem nebo jej vymažte olejem a vysypte moukou.
Z vykynutého těsta odebírejte kousky, tvarujte je do kuličky, tu zploštěte a udělejte do ní důlek (nejlépe to jde dnem skleničky), naplňte jednou z nádivek, ozdobte (makovou mandlí, tvarohovou, rozinkami) a skládejte na plech.
Okraje potřete olejem a koláčky pečte při 200 °C dozlatova asi 20-30 minut.