Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Olejové koláče

Kdo by neměl rád klasické české koláče? Naučte se je péct ze zdravé celozrnné mouky, můžete si potom dopřát o pár kousků víc!

Vydání: 2018/10
Autor:
Hodnocení:
12 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 50–60 koláčů
Doba přípravy: Do 30 minut
+ kynutí
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    NA KVÁSEK

    • 100 g hladké pšeničné celozrnné mouky
    • 40 g droždí
    • 100 ml mléka
    • špetka krupicového cukru

    NA TĚSTO

    • 700 g hladké pšeničné celozrnné mouky
    • 400 ml mléka
    • 100 g krupicového cukru
    • 4 žloutky
    • 300 ml rostlinného oleje + na potření koláčů
    • 1 lžička soli
    • 1 lžička vanilkového cukru
    • nastouhaná kůra z 1 citronu

    NA TVAROHOVOU NÁDIVKU

    • 500 g tvarohu, tučného či polotučného
    • krupicový cukr podle chuti
    • 1 lžíce vanilkového cukru
    • trocha citronové kůry
    • 3 žloutky

    NA MAKOVOU NÁDIVKU

    • 200 g mletého máku
    • cca 200 ml mléka
    • cca 5 lžic krupicového cukru
    • 1 lžíce vanilkového cukru
    • 3 kapky hořkomandlové esence (nemusí být)
    • 1 vejce

    NA DOKONČENÍ

    • rozinky a mandle na ozdobení

Příprava jídla

1 Ve velké míse smíchejte suroviny na kvásek a nechte ho cca 10 minut vzejít.

2 Ke kvásku přidejte suroviny na těsto a uhněťte těsto. Vložte ho do mísy, zakryjte a nechte vykynout.

3 Mezitím připravte obě nádivky. Na tvarohovou prošlehejte všechny suroviny. Na makovou nádivku povařte mák s mlékem, mandlovou esencí a cukrem. Když je nádivka hotová, stáhněte hrnec z plotny a vmíchejte vejce.

4 Plech vyložte pečicím papírem nebo jej vymažte olejem a vysypte moukou. Z vykynutého těsta odebírejte kousky, tvarujte je do kuličky, tu zploštěte a udělejte do ní důlek (nejlépe to jde dnem skleničky), naplňte jednou z nádivek, ozdobte (makovou mandlí, tvarohovou, rozinkami) a skládejte na plech. Okraje potřete olejem a koláčky pečte při 200 °C dozlatova asi 20-30 minut.

Recept je převzatý z knihy Domácí pekař.
Autorka: Klára Hadašová
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Linecká bábovka s ořechovou náplní

Dýňový koláč

Buchta s karamelovo-ořechovou glazurou

Cuketová buchta s polevou

Jak na nejlepší kynuté koláče a buchty

REKLAMA

Přidat komentář