Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
 Olejové koláče
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 50
Více než hodinu Snadné Na 50–60 koláčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10238 kcal
Bílkoviny 321 g
Sacharidy 879 g
Tuky 666 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdo by neměl rád klasické české koláče? Naučte se je péct ze zdravé celozrnné mouky, můžete si potom dopřát o pár kousků víc! Olejové kynuté koláče jsou bezvadný recept pro mlsali i ty, kteří mají rádi zdravější dezerty.

Suroviny

NA KVÁSEK
mouka pšeničná celozrnná hladká 100 g
mléko 100 ml
NA TĚSTO
mouka pšeničná celozrnná hladká 700 g
mléko 400 ml
rostlinný olej 300 ml
+ na potření koláčů
sůl 1 ČL
nastouhaná z 1 citronu
NA TVAROHOVOU NÁDIVKU
tvaroh 500 g
tučného či polotučného
NA MAKOVOU NÁDIVKU
mák mletý 200 g
mléko 200 ml
mandlové aroma 3 kapky
nemusí být
vejce 1 ks
NA DOKONČENÍ
na ozdobení
na ozdobení

Postup

1

Ve velké míse smíchejte suroviny na kvásek a nechte ho cca 10 minut vzejít.

2

Ke kvásku přidejte suroviny na těsto a uhněťte těsto. Vložte ho do mísy, zakryjte a nechte vykynout.

3

Mezitím připravte obě nádivky. Na tvarohovou prošlehejte všechny suroviny. Na makovou nádivku povařte mák s mlékem, mandlovou esencí a cukrem. Když je nádivka hotová, stáhněte hrnec z plotny a vmíchejte vejce.

4

Plech vyložte pečicím papírem nebo jej vymažte olejem a vysypte moukou.

5

Z vykynutého těsta odebírejte kousky, tvarujte je do kuličky, tu zploštěte a udělejte do ní důlek (nejlépe to jde dnem skleničky), naplňte jednou z nádivek, ozdobte (makovou mandlí, tvarohovou rozinkami) a skládejte na plech.

6

Okraje potřete olejem a koláčky pečte při 200 °C dozlatova asi 20–30 minut.

Recept je převzatý z knihy Domácí pekař, Autorka: Klára Hadašová

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...