Olejové koláče

Olejové koláče

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Do 30 minut Snadné Na 50–60 koláčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10673 kcal
Bílkoviny 313 g
Cukr 883 g
Tuky 652 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdo by neměl rád klasické české koláče? Naučte se je péct ze zdravé celozrnné mouky, můžete si potom dopřát o pár kousků víc!

Suroviny

NA KVÁSEK
mouka pšeničná celozrnná hladká 100 g
droždí 40 g
mléko 100 ml
krupicový cukr špetka
NA TĚSTO
mouka pšeničná celozrnná hladká 700 g
mléko 400 ml
krupicový cukr 100 g
žloutek 4 ks
rostlinný olej 300 ml
+ na potření koláčů
sůl 1 ČL
vanilkový cukr 1 ČL
citron 1 ks
nastouhaná kůra
NA TVAROHOVOU NÁDIVKU
tvaroh 500 g
tučného či polotučného
krupicový cukr
dle chuti
vanilkový cukr 1 PL
citronová kůra
žloutek 3 ks
NA MAKOVOU NÁDIVKU
mák celý 200 g
mletý
mléko 200 ml
krupicový cukr 5 PL
vanilkový cukr 1 PL

1 Ve velké míse smíchejte suroviny na kvásek a nechte ho cca 10 minut vzejít.

2 Ke kvásku přidejte suroviny na těsto a uhněťte těsto. Vložte ho do mísy, zakryjte a nechte vykynout.

3 Mezitím připravte obě nádivky. Na tvarohovou prošlehejte všechny suroviny. Na makovou nádivku povařte mák s mlékem, mandlovou esencí a cukrem. Když je nádivka hotová, stáhněte hrnec z plotny a vmíchejte vejce.

4 Plech vyložte pečicím papírem nebo jej vymažte olejem a vysypte moukou. Z vykynutého těsta odebírejte kousky, tvarujte je do kuličky, tu zploštěte a udělejte do ní důlek (nejlépe to jde dnem skleničky), naplňte jednou z nádivek, ozdobte (makovou mandlí, tvarohovou, rozinkami) a skládejte na plech. Okraje potřete olejem a koláčky pečte při 200 °C dozlatova asi 20-30 minut.

Recept je převzatý z knihy Domácí pekař.
Autorka: Klára Hadašová

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit