Olejové koláče

Olejové koláče

3.4 / 5. Počet hodnocení: 21
Do 30 minut Snadné Na 50–60 koláčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10673 kcal
Bílkoviny 313 g
Sacharidy 883 g
Tuky 652 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdo by neměl rád klasické české koláče? Naučte se je péct ze zdravé celozrnné mouky, můžete si potom dopřát o pár kousků víc!

Suroviny

NA KVÁSEK
mouka pšeničná celozrnná hladká 100 g
droždí 40 g
mléko 100 ml
krupicový cukr špetka
NA TĚSTO
mouka pšeničná celozrnná hladká 700 g
mléko 400 ml
krupicový cukr 100 g
žloutek 4 ks
rostlinný olej 300 ml
+ na potření koláčů
sůl 1 ČL
vanilkový cukr 1 ČL
citron 1 ks
nastouhaná kůra
NA TVAROHOVOU NÁDIVKU
tvaroh 500 g
tučného či polotučného
krupicový cukr
dle chuti
vanilkový cukr 1 PL
citronová kůra
žloutek 3 ks
NA MAKOVOU NÁDIVKU
mák celý 200 g
mletý
mléko 200 ml
krupicový cukr 5 PL
vanilkový cukr 1 PL

1 Ve velké míse smíchejte suroviny na kvásek a nechte ho cca 10 minut vzejít.

2 Ke kvásku přidejte suroviny na těsto a uhněťte těsto. Vložte ho do mísy, zakryjte a nechte vykynout.

3 Mezitím připravte obě nádivky. Na tvarohovou prošlehejte všechny suroviny. Na makovou nádivku povařte mák s mlékem, mandlovou esencí a cukrem. Když je nádivka hotová, stáhněte hrnec z plotny a vmíchejte vejce.

4 Plech vyložte pečicím papírem nebo jej vymažte olejem a vysypte moukou. Z vykynutého těsta odebírejte kousky, tvarujte je do kuličky, tu zploštěte a udělejte do ní důlek (nejlépe to jde dnem skleničky), naplňte jednou z nádivek, ozdobte (makovou mandlí, tvarohovou, rozinkami) a skládejte na plech. Okraje potřete olejem a koláčky pečte při 200 °C dozlatova asi 20-30 minut.

Recept je převzatý z knihy Domácí pekař.
Autorka: Klára Hadašová

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit