Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Telecí řízek, základní recept

Maršál Radecký by měl radost! Když z Milána do Vídně přivezl recept na smažený řízek, netušil, kolik obměn bude mít. Udělejte si základní řízek, který se dá obměnit mnoha způsoby.
Vydání: 2009/6
Autor:
Hodnocení:
12 (hlasů)
Počet porcí: NA 12 ŘÍZKŮ
Doba přípravy: Do 30 minut
Smažení 8 minut
P
Maso Česká

Ingredience

    • 420 g strouhanky z čerstvého rozmixovaného bílého chleba
    • 4–5 lžic nasekané pažitky
    • 3 lžíce strouhané citronové kůry
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 12 tenkých telecích řízků
    • hladká mouka na obalení
    • 3 vejce, lehce prošlehaná
    • rostlinný olej na smažení

Příprava jídla

1 V míse dobře promíchejte čerstvou strouhanku, pažitku, citronovou kůru, sůl a pepř.

2 Řízky můžete podle potřeby před obalováním trochu naklepat, nejlépe přes mikrotenový sáček, aby se maso nepotrhalo (pokud máte tenké maso, není naklepávání potřeba). Obalte je v mouce, přebytečnou oklepněte. Namočte do vajíčka, pak obalte ve strouhankové směsi, tu dobře přitlačte.

3 Na zmrazení proložte obalené řízky nepřilnavým pečicím papírem a uložte je do mrazuvzdorné plastové krabičky, kterou lze neprodyšně uzavřít.

4 Na smažení rozpalte v pánvi asi centimetr vysokou vrstvu oleje. Rozmrazené řízky smažte minutu po každé straně, až zezlátnou a obal bude křupavý. Vyjměte a na papírové utěrce nechte odsát přebytečný tuk.

ZMRAZENÍ

V mrazničce takto připravené (obalené, ale neusmažené) řízky vydrží až tři měsíce. Pro rozmrazení vyjměte požadovaný počet řízků a položené vedle sebe je v chladničce nechte zcela rozmrazit.

Něco navíc: Stejným způsobem samozřejmě můžete připravit a zamrazit řízky z vepřového nebo kuřecího masa. Přímo maso se nesolí záměrně, aby nepustilo šťávu, ale komu nestačí sůl přidaná do strouhanky, může zariskovat. Zkuste experimentovat s bylinkami přidanými do strouhanky – skvělá je petrželka a tymián.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Telecí balenky na tokajském víně

Milujeme řízky aneb 30 nejlepších receptů!

REKLAMA

Přidat komentář