Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Savojský kuřecí řízek a lehký bramborový salát s rajčaty

Savojský kuřecí řízek a lehký bramborový salát s rajčaty
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Savojský kuřecí řízek a lehký bramborový salát s rajčaty

4.8/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1862 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 181 g
Tuky 55 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Savojské řízky mají pro naši redaktorku Stáňu nádech nostalgie. Patří totiž k jejím chuťovým vzpomínkám z dětství, kdy se tu a tam objevovaly na jídelníčcích restaurací. V kuchařkách je ale hledala marně, snad proto, že se ve skutečnosti jmenují jinak. Metodou pokus–omyl se konečně dobrala receptu, který ji chuťově vrátil v čase. Aby byl nedělní oběd dokonalý, doplňuje ho variace na bramborový salát II. z pětadvacátého vydání Zlaté kuchařky s rozpočty A. Kejřové a M. Kuchařové z roku 1948.

Suroviny

po 150–180 g
sůl
vejce 2 ks
řepkový olej
obyčejný, rafinovaný, na smažení
Na bramborový salát
jablečný ocet
trocha
varný typ A, vydrhnutých
zbavená semínek a nakrájená na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej panenský 2 PL
lze použít i za studena lisovaný řepkový olej, nebo víc, podle chuti
polníček 4 hrsti

Postup

1

Začněte salátem. Cibule nakrájejte nadrobno, nasypejte do misky a zakapejte jablečným octem. Brambory uvařte ve slupce doměkka, pak oloupejte (jakmile se s nimi bude dát pracovat) a nakrájejte na plátky či kostky. V míse je opatrně promíchejte s cibulí a rajčaty. Osolte a opepřete podle chuti, pokapejte olejem, ještě zlehka promíchejte. Zatím odložte.

2

Naklepané a nasolené maso obalte nejdříve v mouce a potom je namočte do vejce důkladně rozšlehaného s mlékem. V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje a osmažte v něm řízky z obou stran dozlatova a aby bylo maso propečené. Pánev přitom můžete na chvíli přiklopit. 

3

Těsně před podáváním zlehka vmíchejte do salátu polníček. 

4

Řízky podávejte se salátem, podle chuti na talíři pokapaným dalším jablečným octem a/nebo panenským olejem. Všechno můžete navrch ještě opepřit.

NĚCO NAVÍC
Řízky je možné rychle osmažit a nechat uvnitř dojít v troubě předehřáté na 180 °C.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč