Savojský kuřecí řízek a lehký bramborový salát s rajčaty

Savojský kuřecí řízek a lehký bramborový salát s rajčaty
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Savojský kuřecí řízek a lehký bramborový salát s rajčaty

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1862 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 181 g
Tuky 55 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

kuřecí prsa 4 ks
po 150–180 g
sůl
mouka pšeničná hladká
na obalování
vejce 2 ks
mléko 2 PL
řepkový olej
obyčejný, rafinovaný, na smažení
Na bramborový salát
cibule červená 2 ks
jablečný ocet
trocha
brambory 750 g
varný typ A, vydrhnutých
rajčata 4 ks
zbavená semínek a nakrájená na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej panenský 2 PL
lze použít i za studena lisovaný řepkový olej, nebo víc, podle chuti
polníček 4 hrsti

Savojské řízky mají pro naši redaktorku Stáňu nádech nostalgie. Patří totiž k jejím chuťovým vzpomínkám z dětství, kdy se tu a tam objevovaly na jídelníčcích restaurací. V kuchařkách je ale hledala marně, snad proto, že se ve skutečnosti jmenují jinak. Metodou pokus–omyl se konečně dobrala receptu, který ji chuťově vrátil v čase. Aby byl nedělní oběd dokonalý, doplňuje ho variace na bramborový salát II. z pětadvacátého vydání Zlaté kuchařky s rozpočty A. Kejřové a M. Kuchařové z roku 1948.

Postup

1

Začněte salátem. Cibule nakrájejte nadrobno, nasypejte do misky a zakapejte jablečným octem. Brambory uvařte ve slupce doměkka, pak oloupejte (jakmile se s nimi bude dát pracovat) a nakrájejte na plátky či kostky. V míse je opatrně promíchejte s cibulí a rajčaty. Osolte a opepřete podle chuti, pokapejte olejem, ještě zlehka promíchejte. Zatím odložte.

2

Naklepané a nasolené maso obalte nejdříve v mouce a potom je namočte do vejce důkladně rozšlehaného s mlékem. V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje a osmažte v něm řízky z obou stran dozlatova a aby bylo maso propečené. Pánev přitom můžete na chvíli přiklopit. 

3

Těsně před podáváním zlehka vmíchejte do salátu polníček. 

4

Řízky podávejte se salátem, podle chuti na talíři pokapaným dalším jablečným octem a/nebo panenským olejem. Všechno můžete navrch ještě opepřit.

NĚCO NAVÍC
Řízky je možné rychle osmažit a nechat uvnitř dojít v troubě předehřáté na 180 °C.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit