Savojský řízek má pro naši redaktorku Stáňu nádech nostalgie. Patří totiž k jejím chuťovým vzpomínkám z dětství, kdy se tu a tam objevovaly na jídelníčcích restaurací. V kuchařkách je ale hledala marně, snad proto, že se ve skutečnosti jmenují jinak. Metodou pokus–omyl se konečně dobrala receptu, který ji chuťově vrátil v čase. Aby byl nedělní oběd dokonalý, doplňuje ho variace na bramborový salát II. z pětadvacátého vydání Zlaté kuchařky s rozpočty A. Kejřové a M. Kuchařové z roku 1948. Teď si savojský řízek podle Stánina receptu můžete usmažit i vy.
Suroviny
Postup
Začněte salátem. Cibule nakrájejte nadrobno, nasypejte do misky a zakapejte jablečným octem. Brambory uvařte ve slupce doměkka, pak oloupejte (jakmile se s nimi bude dát pracovat) a nakrájejte na plátky či kostky. V míse je opatrně promíchejte s cibulí a rajčaty. Osolte a opepřete podle chuti, pokapejte olejem, ještě zlehka promíchejte. Zatím odložte.
Naklepané a nasolené maso obalte nejdříve v mouce a potom je namočte do vejce důkladně rozšlehaného s mlékem. V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje a osmažte v něm řízky z obou stran dozlatova a aby bylo maso propečené. Pánev přitom můžete na chvíli přiklopit.
Těsně před podáváním zlehka vmíchejte do salátu polníček.
Řízky podávejte se salátem, podle chuti na talíři pokapaným dalším jablečným octem a/nebo panenským olejem. Všechno můžete navrch ještě opepřit.
NĚCO NAVÍC
Řízky je možné rychle osmažit a nechat uvnitř dojít v troubě předehřáté na 180 °C.