Maršál Radecký by měl radost! Když z Milána do Vídně přivezl recept na smažený řízek, netušil, kolik obměn bude mít. Udělejte si základní vídeňský řízek z telecího masa, který se dá obměnit mnoha způsoby.
Suroviny
Postup
V míse dobře promíchejte čerstvou strouhanku, pažitku, citronovou kůru, sůl a pepř.
Řízky můžete podle potřeby před obalováním trochu naklepat, nejlépe přes mikrotenový sáček, aby se maso nepotrhalo (pokud máte tenké maso, není naklepávání potřeba). Obalte je v mouce, přebytečnou oklepněte. Namočte do vajíčka, pak obalte ve strouhankové směsi, tu dobře přitlačte.
Na zmrazení proložte obalené řízky nepřilnavým pečicím papírem a uložte je do mrazuvzdorné plastové krabičky, kterou lze neprodyšně uzavřít.
Na smažení rozpalte v pánvi asi centimetr vysokou vrstvu oleje. Rozmrazené řízky smažte minutu po každé straně, až zezlátnou a obal bude křupavý. Vyjměte a na papírové utěrce nechte odsát přebytečný tuk.
ZMRAZENÍ
V mrazničce takto připravené (obalené, ale neusmažené) řízky vydrží až tři měsíce. Pro rozmrazení vyjměte požadovaný počet řízků a položené vedle sebe je v chladničce nechte zcela rozmrazit.
Něco navíc: Stejným způsobem samozřejmě můžete připravit a zamrazit řízky z vepřového nebo kuřecího masa. Přímo maso se nesolí záměrně, aby nepustilo šťávu, ale komu nestačí sůl přidaná do strouhanky, může zariskovat. Zkuste experimentovat s bylinkami přidanými do strouhanky – skvělá je petrželka a tymián.