Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Telecí řízek, základní recept

Telecí řízek, základní recept

4.6/5 Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Velmi snadné NA 12 ŘÍZKŮ

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3644 kcal
Bílkoviny 309 g
Sacharidy 332 g
Tuky 121 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maršál Radecký by měl radost! Když z Milána do Vídně přivezl recept na smažený řízek, netušil, kolik obměn bude mít. Udělejte si základní řízek, který se dá obměnit mnoha způsoby.

Suroviny

strouhanka 420 g
z čerstvého rozmixovaného bílého chleba
pažitka 4 PL
nasekaná
strouhaná
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
telecí řízky tenké
mouka pšeničná hladká
na obal
vejce 3 ks
lehce prošlehaná
rostlinný olej
na smažení

Postup

1

V míse dobře promíchejte čerstvou strouhanku, pažitku, citronovou kůru, sůl a pepř.

2

Řízky můžete podle potřeby před obalováním trochu naklepat, nejlépe přes mikrotenový sáček, aby se maso nepotrhalo (pokud máte tenké maso, není naklepávání potřeba). Obalte je v mouce, přebytečnou oklepněte. Namočte do vajíčka, pak obalte ve strouhankové směsi, tu dobře přitlačte.

3

Na zmrazení proložte obalené řízky nepřilnavým pečicím papírem a uložte je do mrazuvzdorné plastové krabičky, kterou lze neprodyšně uzavřít.

4

Na smažení rozpalte v pánvi asi centimetr vysokou vrstvu oleje. Rozmrazené řízky smažte minutu po každé straně, až zezlátnou a obal bude křupavý. Vyjměte a na papírové utěrce nechte odsát přebytečný tuk.

ZMRAZENÍ

V mrazničce takto připravené (obalené, ale neusmažené) řízky vydrží až tři měsíce. Pro rozmrazení vyjměte požadovaný počet řízků a položené vedle sebe je v chladničce nechte zcela rozmrazit.

Něco navíc: Stejným způsobem samozřejmě můžete připravit a zamrazit řízky z vepřového nebo kuřecího masa. Přímo maso se nesolí záměrně, aby nepustilo šťávu, ale komu nestačí sůl přidaná do strouhanky, může zariskovat. Zkuste experimentovat s bylinkami přidanými do strouhanky – skvělá je petrželka a tymián.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/6

Apetit magazín

Jak uvařit dokonalou rýži basmati, po které nepřiberete
  • Tipy a triky

Jak uvařit dokonalou rýži basmati, po které nepřiberete

Rýže basmati vyniká svými dlouhými zrny a aromatickou chutí, podobně jako rýže jasmínová. Roste v podhůří Himálaje, kde jí místní podmínky dodávají jedinečné aroma. Skvěle doprovodí indické pokrmy, nemusíte se však ostýchat uvařit ji i ke...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč