
Zázvorová šunka s kumquaty
Nechte hosty, ať si sami ukrajují plátky šunky podle své chuti.
Ingredience
- 5 kg uzené kýty ze selete s kostí a kůží
- 1 velká cibule, na tenké plátky
- 5cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaný a nakrájený na plátky
- 5–8 snítek čerstvého tymiánu
- 10 stroužků česneku, neoloupaného
- několik čerstvých bobkových lístků (klidně i celé větvičky) na ozdobení
- 175 g třtinového cukru
- 2,5cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaný a nakrájený na plátky
- 10 kumquatů, pokrájených na plátky a zbavených semen + další na ozdobu
- 1–2 lžíce kandovaného zázvoru, nakrájeného na nudličky
Na krustu
Příprava jídla
1 Vrchní stranu kýty s kůží pokrájejte šikmými řezy tak, abyste vytvořili efekt mřížky. Troubu předehřejte na 180 °C. Na dno většího pekáče dejte pečicí mřížku, na ni položte cibuli, zázvor, tymián a stroužky česneku. Nahoru dejte kýtu a podlijte ji vodou. Maso překryjte alobalem tak, aby pod ním mohl cirkulovat vzduch; měl by nad šunkou vytvořit jakýsi stan. Zároveň ho dobře přimáčkněte k okrajům pekáče. Vložte do trouby a 55 minut šunku prohřívejte.
2 Mezitím si připravte glazuru. Cukr nasypte do kastrůlku, přilijte 100 ml vody a zvolna zahřívejte, aby se rozpustil. Pak přidejte plátky čerstvého zázvoru a nechte probublávat tři až čtyři minuty. Přidejte kumquaty a povařte je pár minut doměkka. Poté je vyndejte a uschovejte, plátky zázvoru vylovte a vyhoďte, a do kastrůlku přidejte nudličky kandovaného zázvoru. Přiveďte k varu, potom snižte plamen a nechte probublávat tři až pět minut, až směs zhoustne a začne mít konzistenci sirupu. Sejměte z ohně.
3 Čistý pekáč vyložte pečicím papírem, lehce ho pokapejte olejem a položte na něj šunku. Potřete ji připravenou glazurou tak, aby nudličky kandovaného zázvoru byly po celé ploše. Navrch rozložte odložené kumquaty a pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 20 minut, až kumquaty zezlátnou. Servírujte s čerstvými přepůlenými kumquaty, ozdobené bobkovými listy a s pečenou zeleninou.
Přidat komentář