0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zázvorová šunka s kumquaty

Zázvorová šunka s kumquaty
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zázvorová šunka s kumquaty

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9280 kcal
Bílkoviny 1072 g
Sacharidy 354 g
Tuky 404 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nechte hosty, ať si sami ukrajují plátky šunky podle své chuti.

Suroviny

kýta 5 kg
uzená ze selete s kostí a kůží
cibule 1 ks
na tenké plátky
zázvor (čerstvý) 5 cm
kousek, na plátky
tymián 8 snítek
čerstvý
česnek 10 stroužků
neoloupaných
bobkový list
několik listů, na ozdobu
Na krustu
třtinový cukr 175 g
zázvor (čerstvý) 2,5 cm
na plátky
10 ks
kumquat, na plátky, bez semen
zázvor kandovaný 1 PL
na nudličky

1 Vrchní stranu kýty s kůží pokrájejte šikmými řezy tak, abyste vytvořili efekt mřížky. Troubu předehřejte na 180 °C. Na dno většího pekáče dejte pečicí mřížku, na ni položte cibuli, zázvor, tymián a stroužky česneku. Nahoru dejte kýtu a podlijte ji vodou. Maso překryjte alobalem tak, aby pod ním mohl cirkulovat vzduch; měl by nad šunkou vytvořit jakýsi stan. Zároveň ho dobře přimáčkněte k okrajům pekáče. Vložte do trouby a 55 minut šunku prohřívejte.

2 Mezitím si připravte glazuru. Cukr nasypte do kastrůlku, přilijte 100 ml vody a zvolna zahřívejte, aby se rozpustil. Pak přidejte plátky čerstvého zázvoru a nechte probublávat tři až čtyři minuty. Přidejte kumquaty a povařte je pár minut doměkka. Poté je vyndejte a uschovejte, plátky zázvoru vylovte a vyhoďte, a do kastrůlku přidejte nudličky kandovaného zázvoru. Přiveďte k varu, potom snižte plamen a nechte probublávat tři až pět minut, až směs zhoustne a začne mít konzistenci sirupu. Sejměte z ohně.

3 Čistý pekáč vyložte pečicím papírem, lehce ho pokapejte olejem a položte na něj šunku. Potřete ji připravenou glazurou tak, aby nudličky kandovaného zázvoru byly po celé ploše. Navrch rozložte odložené kumquaty a pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 20 minut, až kumquaty zezlátnou. Servírujte s čerstvými přepůlenými kumquaty, ozdobené bobkovými listy a s pečenou zeleninou.

 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/1

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč