V jednoduchosti je krása. Šťavnatější a voňavější šunku jste ještě nejedli! Šunka na páře s karotkami a hráškem je nadýchaná a jemná a zelenina je křupavá a sladká. Vše spolu krásně ladí.
Suroviny
Postup
Do kastrolu nalijte jen tolik vody, aby sahala pod děrovanou vložku pařáku, a vhoďte do ní bylinky.
Šunku opláchněte pod studenou vodou, osušte a položte do hrnce na pařák. Přikryjte poklicí, uveďte k varu a vařte přesně 80 minut (viz Něco navíc).
Mezitím omyjte a očistěte zeleninu. Prošlehejte všechny suroviny na omáčku a odložte ji stranou.
Měkkou a prohřátou šunku přendejte na talíř a přikryjte alobalem.
Na pařák vložte zeleninu, případně dolijte trochu vody, a vařte pod poklicí přibližně 10 minut doměkka a dokřupava.
Šunku nakrájejte na plátky, obložte zeleninou a podávejte s hořčičnou omáčkou.
NĚCO NAVÍC
- Doba vaření šunky se řídí její váhou. Na každých 10 g počítejte 1 minutu – takže váží-li šunka 800 g, bude ideálně prohřátá za 80 minut, do 500g šunky se můžete pustit už za 50 minut.
- Anglická hořčice je méně ostrá než dijonská, ale výraznější než plnotučná. Dá se koupit v lahůdkářstvích, třeba u Robertsona (www.robertson.cz).
- Páru můžete aromatizovat libovolnou kombinací bylinek a/nebo koření.