Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šunka na páře s karotkami a hráškem
Šunka na páře s karotkami a hráškem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šunka na páře s karotkami a hráškem

4.6/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1795 kcal
Bílkoviny 170 g
Sacharidy 10 g
Tuky 115 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V jednoduchosti je krása. Šťavnatější a voňavější šunku jste ještě nejedli! Šunka na páře s karotkami a hráškem je nadýchaná a jemná a zelenina je křupavá a sladká. Vše spolu krásně ladí. 

Suroviny

uzená syrová šunka
bylinky 1 svazek
směs tymiánu, rozmarýnu, bobkového listu, petrželky
baby mrkev 1 svazek
mladá karotka celkem 8 ks
hráškové lusky 200 g
mladý cukrový
jarní cibulka 1 svazek
nebo pórek
Na omáčku
olivový olej 4 PL
hořčice anglická 1,5 PL
(viz Něco navíc)
křen 1 PL
jemně nastrouhaný (nemusí být)
petrželka 1 hrst
nasekaná
sůl

Postup

1

Do kastrolu nalijte jen tolik vody, aby sahala pod děrovanou vložku pařáku, a vhoďte do ní bylinky.

    2

    Šunku opláchněte pod studenou vodou, osušte a položte do hrnce na pařák. Přikryjte poklicí, uveďte k varu a vařte přesně 80 minut (viz Něco navíc).

      3

      Mezitím omyjte a očistěte zeleninu. Prošlehejte všechny suroviny na omáčku a odložte ji stranou.

        4

        Měkkou a prohřátou šunku přendejte na talíř a přikryjte alobalem.

          5

          Na pařák vložte zeleninu, případně dolijte trochu vody, a vařte pod poklicí přibližně 10 minut doměkka a dokřupava.

            6

            Šunku nakrájejte na plátky, obložte zeleninou a podávejte s hořčičnou omáčkou.

            NĚCO NAVÍC

            • Doba vaření šunky se řídí její váhou. Na každých 10 g počítejte 1 minutu – takže váží-li šunka 800 g, bude ideálně prohřátá za 80 minut, do 500g šunky se můžete pustit už za 50 minut.
            • Anglická hořčice je méně ostrá než dijonská, ale výraznější než plnotučná. Dá se koupit v lahůdkářstvích, třeba u Robertsona (www.robertson.cz).
            • Páru můžete aromatizovat libovolnou kombinací bylinek a/nebo koření.

            Související články

            Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/5 spolu s mnoha dalšími recepty

            Autor: redakce Apetitu

            Apetit 2011/5

            Apetit magazín