Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

20 nejlepších polévek světa podle CNN: Na seznam se dostal boršč, harira, gumbo, ramen a další cizokrajné delikatesy

20 nejlepších polévek světa podle CNN: Na seznam se dostal boršč, harira, gumbo, ramen a další cizokrajné delikatesy
ZDROJ: Apetit

České rčení, že „polévka je grunt“ patrně platí také pro stanici CNN, která sestavila dvacítku nejoblíbenějších světových polévek. I přesto, že se do výčtu žádná z našich českých stálic nedostala, najdete zde i celou řadu těch, které si podle našich receptů můžete snadno připravit doma.

Banga – Nigerie

Nigerijská banga se připravuje z palmových ořechů. Má červenou barvu, kořeněnou chuť a je poměrně hustá. V Africe je tak populární, že se v tamních obchodech prodávají balíčky už namíchaného koření banga. Směs většinou obsahuje muškátový oříšek, skočec a další vonné listy, jež husté polévce dodávají nezaměnitelnou chuť.

  • Tradičně se přiravuje z čerstvého sumce, ale stejně tak lze použít i jiná sušenou nebo uzenou rybu. Případně ji zcela nahradit hovězím masem.
  • Obvyklou přílohou je „eba“, což je jakýsi knedlík vyrobený z vařící vody a tapiokového škrobu nebo velmi podobný „starch“.

Pho bo – Vietnam

Základem nudlové polévky Pho bo je aromatický vývar, který se dlouhé hodiny vaří se skořicí, badyánem, zázvorem a dalším výrazným kořením. Kromě hovězího masa se používá také slepičí.

  • Podává s rýžovými nudlemi a nasekanými lístky čerstvého koriandru.
  •  Součástí misky je i hovězí maso, a to buď vařené společně s vývarem, nebo plátky sirové falešné svíčkové nakrájeným na velmi tenounké plátky, které se po vhození do polévky „zatáhnou“.

Boršč – Ukrajina

Známou polévku, ve které hraje hlavní roli červená řepa a často ji zdobí kopeček zakysané smetany. Díky své unikátnosti se ukrajinský boršč dostal v roce 2022 na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Bujabéza – Francie

Slavná francouzská rybí polévka je spojením olivového oleje, fenyklu, šafránu, česneku, rajčat a především čerstvých mořských ryb. Od roku 1980 se však pravidla pro přípravu této polévky zpřísnila, podle autorů „Charty Bouillabaisse“ musí tradiční polévka bouillabaisse obsahovat alespoň čtyři druhy mořských tvorů vyjmenovaných na seznamu, který mimo jiné zahrnuje i mořského ďasa a kraba.

Caldo verde – Portugalsko

Caldo verde pochází z provincie Minho a představuje typickou domácí polévku, kterou si můžete objednat i v luxusních restauracích. Základní ingrediencí je najemno nakrájené zelí nebo jiná listová zelenina (kapusta, hořčice), dále brambory, cibule, olivový olej a to vše ochucené cibulí a česnekem.

  • Někdy se do ní pro zvýraznění chutě a vydatnost přidávají plátky choriza.
  • Caldo verde obvykle konzumuje během nejrůznějších událostí, jako jsou svatby a narozeniny.
  • Tradičně se podává v hliněných miskách zvaných „tigela“.

Chorba frik – Alžír, Libye a Tunis

Vydatná severoafrická polévka se připravuje z jehněčího, kuřecího, skopového nebo hovězího masa, zeleniny, koření a jedinečné ingredience zvané „freekeh“. To je druh pšenice, která se sklízí ještě zelená a poté se praží a obrušuje, aby se odstranila vnější slupka.

  • Jemná zrnka absorbují rajčatový vývar a aromatické koření, jejich chuť se prolíná s cizrnou a dušeným masem.
  • Obzvláště oblíbená během posvátného měsíce ramadánu, kdy dodá potřebnou sílu a výživu.
  • Podávejte s měsíčky citronu a kouskem chleba „kesra".

Chupe de camarones – Peru

Krémová polévka z krevet je specialitou horského města Arequipa a jako stvořené pro mrazivé dny v horách. Vedle brambor, kukuřice a krevet do polévky patří také chilli papričky „ají amarillo“. Ty dodají patřičný říz a jemný ovocný nádech. S přihlédnutím k použitým surovinám není divu, že si polévka vysloužila pověst silného afrodiziaka.

Gazpacho – Španělsko

Miska vychlazené zeleninové polévky je ideální pro horké letní dny v Andalusii. Nejklasičtější verze obsahuje rajčata, okurky, česnek, olivový olej a podává se s opečeným bílým pečivem. Pochází z období krátce po objevení Ameriky, kdy se do Evropy dovezly základní suroviny pro její výrobu, tedy rajčata a papriky.

Arašídová polévka – Západní Afrika

Rybí nebo kuřecí maso podušené v husté arašídové polévce je vydatné jídlo typické pro africkou kuchyni. Patřičnou dávku pálivé chuti dodá přiměřená dávka chilli papričky „Scotch bonnet“. Polévka gulášového typu se konzumuje také ve východní Asii, Spojených státech a dalších oblastech po celém světě.

Gumbo – Spojené státy americké

Polévka pocházející z jižní Louisiany je ovlivněna francouzskou, španělskou i západoafrickou kuchyní. Mezi nejoblíbenější verze polévky patří ta s mořskými plody, kuřecím masem a klobásou, ale způsobů, jak tuto jižanskou specialitu vyrobit je mnohem víc.

  • Někteří polévku zahušťují jíškou, jiní do ní přidávají restované plátky africké rostliny „okra“.
  • Významným kořením této polévky jsou listy „sassafras“, nazývané také jako „filé“, které pěstují a sklízejí původní američtí obyvatelé Choctaw.

Harira – Maroko

Když slunce zapadne během ramadánu, mnoho Maročanů přeruší půst horkou miskou tohoto cizrnového guláše. Skořice, zázvor, kurkuma a pepř dodají pikantnímu rajčatovému vývaru, který se vsákne do jemné cizrny, hřejivou chuť. Mimo této vegetariánské verze je polévka oblíbená také s dušeným jehněčím nebo jiným masem.

Kharcho – Gruzie

Základ nejoblíbenějšího gruzínského jídla tvoří silný vývar z pomalu vařeného masa s morkovou kostí a polévka a má výrazně ostrou a nakyslou chuť díky švestkové omáčce zvané „tkemali“. Dále v ní najdete kusy vařeného masa, rýži, rajčatový protlak, vlašské nebo lískové ořechy, česnek a kořenící směs zvanou „chmeli suneli“, kterou tvoří koriandr, pískavice, řecké seno, černý pepř a další.

Hovězí nudlová polévka Lanzhou – Čína

Ruční příprava nudlí „la mian“ pro tuto polévku je samo o sobě umění. Vyrábí se z jemně mleté pšeničné mouky s vysokým obsahem lepku, která činní těsto pružné a lze ho neustále kroutit a vytahovat do požadované tloušťky. Samotnou polévku tvoří prvotřídní hovězí vývar s kousky masa, plátky ředkviček, chilli olej a čerstvé bylinky.

Mohinga – Myanmar

Aromatický rybí vývar s bylinkami zahuštěný rýžovou moukou nebo podávaný s rýžovými nudlemi prodávají pouliční prodavači a stánky u silnic ve větších městech. Mohinga je natolik oblíbená, že si ji místní dávají i k snídani.

Menudo – Mexiko

Dršťky louhované hodiny v pikantním česnekovém vývaru jsou nejlepším lékem na mexickou kocovinu, ale menudo není jen „vyprošťovák“.

  • Menudo se podává i na svatbách a při jiných významných příležitostech, kdy je třeba nasytit desítky hostů. Ať už s pálivým chilli, nebo v jemnější verzi „blanco“.

Moqueca de camarão – Brazílie

Lákadlem této polévky jsou sladké, jemné krevety plovoucí v kokosovém vývaru ochuceným palmovým olejem a rajčaty, které polévce dodávají sytě oranžovou barvu.

  • Tradičně se moqueca de camarão vaří v ručně vyrobené nádobě z černé hlíny a mízy mangrovových stromů, ze které se polévka také servíruje.

Soto ayam – Indonésie

Kuřecí nudlová polévka soto ayam s čerstvou kurkumou, badyánem, skořicí, citronovou trávou a listy limetky se podává s krémovým žloutkem z naměkko vařeného vejce. Navrch patří ještě smažená šalotka, čerstvá limetka a pochopitelně plátky ostrých chilli papriček.

Tom yum goong – Thajsko

Tom yum goong je jen jednou z mnoha verzí polévky tom yum v Thajsku. Tato je obohacena o tučné krevety, které plavou ve velmi silném sladko-kyselém vývaru. Výraznými aromatickými přísadami jsou galangal, citronová tráva, listy limetky a plátky červené chilli papričky zvané „ptačí oko“.

Tonkotsu ramen – Japonsko

Dlouho dušené vepřové kosti dodávají tomuto klasickému ramenu intenzivní chuť. Vývar je zakalený morkem  a tukem. Miska polévky se neobejde bez plátků vepřového bůčku a spleti nudlí, které jsou uprostřed lehce nedovařené. Polévka se jí hůlkami a lžící s plochým dnem.

Yayla çorbasi – Turecko

Vařená rýže nebo ječmen dodává této krémové jogurtové polévce sladkost ze zrn. Má se za to, že během zimy odhání nachlazení a některé turecké nemocnice ji dokonce podávají pacientům, jako lék na zotavenou. Listy nasekané čerstvé máty pomáhají zvýraznit jemnou jogurtovou chuť.

Zdroje informací: CNN, MyActiveKitchen, časopis Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova
Gumbo
Do hodiny
Snadné
Harira
Více než hodinu
Velmi snadné

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč