Španělská kuchyně je provázaná s Portugalskem, Francií a především Latinskou Amerikou, kterou Španělé kolonizovali. Přivezli si odtud fazole, papriky a další suroviny, které se staly součástí tamní gastronomie.
- Španělé milují jídla z jednoho hrnce, ostřejší chutě, ryby a mořské plody, zeleninu všechno druhu (nejvíce pak rajčata a papriky), rýži, fazole a vejce. Jako koření používají mletou papriku, kurkumu, fenykl, šafrán i římský kmín. Mezi oblíbené bylinky patří tymián, oregano či petržel.
Jamón k snídani i na odpolední tapas
Jamón [chamón] je tradiční španělská sušená šunka, která se dělí na dva základní druhy: jamón ibérico a jamón serrano.
- Zatímco jamón ibérico neboli iberská šunka se vyrábí z masa černého prasete, jamón serrano neboli horská šunka se zpracovává z bílého prasete a suší se v horském chladném vzduchu. Doba sušení se pak u všech druhů sušených mas pohybuje v rozmezí 8 – 36 měsíců.
A jak si jamón nejraději vychutnávají španělé? Ideální kombinaci tvoří jamón s opečeným chlebem, který ve Španělsku můžete ochutnat v mnoha podobách od toustového chleba (pan de molde) přes malý pšeničný chléb pečený v peci na dřevu (panecillo) až po krajíc hutného pšeničného chleba (rebanada de pan).
K obědu či večeři jednoznačně paellu
Paella [paejja] je španělské národní jídlo, které můžete ochutnat nejen v restauraci, ale i jako street food na trhu. Základem paelly je rýže (La Bomba, Albufera, Senia).
- Paella byla původně skromným jídlem zemědělců, kteří do ní přidávali vše, co měli po ruce. Například rajčata, cibuli, zelené fazole či hlemýždě. Výjimkou nebylo ani kachní, králičí nebo kuřecí maso.
- Dnes se připravuje na různé způsoby. Do receptů se v průběhu generací dostaly různé druhy mořských plodů, ale i klobásy chorizo.
Další tradiční španělské pokrmy
- Gazpacho [čti gaspačo] – zeleninová polévka, které vévodí rajčatová chuť, podávaná za studena na osvěžení v horkých dnech.
- Tortilla de patatas neboli bramborová tortilla – 2-3 cm vysoká placka připravovaná z vajec, brambor a cibule.
- Calderada de pescado [čti kalderada de peskado] je kotlíkové jídlo připravované z čerstvých ryb, zeleniny a brambor. Jedinečnou chuť tomuto pokrmu dodává šafrán a bobkový list.
- Migas je španělská obdoba knedlíků s vejci. Základem je tortilla, která je natrhaná na kousky a smaží se s vejci a rajčaty. Migas znamená v překladu strouhanka.
- Fabada je španělský fazolový guláš, do kterého patří sušená šunka a klobása.
- Pimientos de Padron jsou smažené zelené papričky.
- Croquetas neboli krokety se ve Španělsku připravují ve tvaru válečku. Jsou z bramborového těsta a uvnitř ukrývají šunku.
Sladké španělské mámení
Španělé si rádi pochutnají na sladkém. Mezi oblíbené dezerty patří křupavé churros, cukrovinka turrón, nebo flan.
- Churros – sladké křupavé tyčinky chuťově připomínají koblížky. Připravují se vytlačením těsta do rozehřáté pánve s olejem. Hotové churros můžete ještě horké obalit v cukru. Podávají se v kornoutku a máčí se v rozehřáté čokoládě.
- Turrón – španělská cukrovinka, která se vzhledem i chutí podobá tureckému medu. Španělé si turrón zpravidla vychutnávají v období Vánoc.
- Flan de la casa – pudinkový dezert z vajec, cukru a mléka.
Vychutnejte si španělské pokrmy v mnoha podobách. Inspiraci najdete v receptech pod tímto článkem.
Zdroje informací: Tasty, Eating Well, BBC, Apetit