Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 799 kcal
Bílkoviny 7 g
Cukr 60 g
Tuky 41 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Na tuto studenou zeleninovou polévku původem ze Španělska má snad každá jižanská rodina svůj recept. Základ ale zůstává, a tím je čerstvá zelenina, nejlépe z vlastní zahrádky. Klíčem k úspěchu jsou hlavně chutná, pěkně vyzrálá rajčata.

Suroviny

Na polévku
rajčata 600 g
šalotka 2 ks
nadrobno
paprika 2 ks
libovol. barva bez jádřinců a nadrobno
okurka 1 ks
střední
česnek 3 stroužky
olivový olej 3 PL
víno červené 100 ml
suché
vinný ocet bílý 2 PL
červený
sůl
pepř
čerstvě mletý černý
cukr
na dochuť
worcesterská omáčka
pár kapek na dochuť
Na ozdobu
chleba bílý 4 plátky
a 2 lžíce olivový olej na opečení
1. Rajčata na vrchu lehce nařízněte do kříže a vložte na 1 až 2 minuty do vařící vody. Potom je vyjměte (snadno to jde děrovanou naběračkou), oloupejte a pokrájejte na drobno.

2. Do mixéru vložte rajčata, šalotku, papriky i oloupaný česnek a rozmixujte na hrubší hmotu. Okurku oloupejte, nakrájejte nadrobno a spolu se zbylými ingrediencemi ji přidejte k rozmixované zelenině. Znovu mixujte dohladka. Podle chuti dolaďte solí, pepřem a cukrem. Takto připravenou polévku přelijte nejlépe do skleněné mísy nebo džbánu, zakryjte a dejte do ledničky pořádně vychladit.

3. Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Chléb nakrájejte na kostičky, nasypte je na plech nebo do skleněné misky, pokapte olivovým olejem a opečte dorůžova (trvá to zhruba 10 minut). Chlebovými krutonky posypte vychlazenou polévku těsně před podáváním.

Obchod Apetit