Na tuto studenou zeleninovou polévku původem ze Španělska má snad každá jižanská rodina svůj recept. Základ ale zůstává, a tím je čerstvá zelenina, nejlépe z vlastní zahrádky. Klíčem k úspěchu jsou hlavně chutná, pěkně vyzrálá rajčata.
Suroviny
Postup
Rajčata na vrchu lehce nařízněte do kříže a vložte na 1 až 2 minuty do vařící vody.
Potom je vyjměte (snadno to jde děrovanou naběračkou), oloupejte a pokrájejte na drobno.
Do mixéru vložte rajčata, šalotku, papriky i oloupaný česnek a rozmixujte na hrubší hmotu.
Okurku oloupejte, nakrájejte nadrobno a spolu se zbylými ingrediencemi ji přidejte k rozmixované zelenině. Znovu mixujte dohladka.
Podle chuti dolaďte solí, pepřem a cukrem. Takto připravenou polévku přelijte nejlépe do skleněné mísy nebo džbánu, zakryjte a dejte do ledničky pořádně vychladit.
Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 °C.
Chléb nakrájejte na kostičky, nasypte je na plech nebo do skleněné misky, pokapte olivovým olejem a opečte dorůžova (trvá to zhruba 10 minut).
Chlebovými krutonky posypte vychlazenou polévku těsně před podáváním.
Komentáře
Anonym
19.07.2015 19:09
Vynikající! Přesně takto
Vynikající! Přesně takto chutnající gazpacho jsem hledala!
Lenka Skácelová
04.08.2017 22:17
Dekuji za recept. Je skvělá!
***
Lenka Skácelová
04.08.2017 11:52
Skvělé! V horku přijde k
Skvělé! V horku přijde k chuti.