Recepty na studené polévky
Toužíte po dokonalém letním osvěžení, které vás zároveň zasytí a můžete si tak trochu odškrtnout i hlavní chod? Se slovem polévka máme zažito spíše teplé jídlo na zahřátí. Jinak je tomu však v parném létě nebo v přímořských oblastech, kde si běžně v restauraci můžete vychlazenou polévku objednat. Pokud vaše letní zahrádka nabízí bohatou úrodu okurek, rajčat, paprik nebo cuket, pak je letní oběd v podobě studené polévky skvělým nápadem, jak s přebytky naložit.
...
Mezi nejznámější studené polévky patří španělské gazpacho, které se dle původního receptu připravuje z velkých masitých rajčat. Studenou rajčatovou polévku najdete v našich receptech jak v původním pojetí, tak v netradiční kombinaci s melounem. A pokud vám přijde, že spojení rajčat a melounu nejde dohromady, tak věřte, že spolu ladí báječně. Populární jsou také okurkové polévky, možností je ale mnohem víc!
- Další oblíbená studená polévka pochází z Balkánského poloostrova. Řeč je o bulharské okurkové polévce tarator, jejíž chuti vévodí vedle salátové okurky a bílý jogurt nebo kefír. Patří do ní také vlašské ořechy, česnek a kopr.
- Závan středomořské dovolené přiinese na vaši zahradu například studená polévka z oliv.
- Studenou svěží letní mixovanou polévku vytvoříte třeba také z pečené červené řepy nebo pečených paprik.
- A gazpacho je příkladem toho, že polévce sluší také ovoce. Zdobit ji můžete dle svých představ a chutí melounem nebo třeba ananasem. Vyzkoušet můžete jeho nejrůznější varianty: rajčatové, zelené nebo dokonce bílé v podobě polévky ajo blanco
Inspirujte se oblíbenými recepty
Studenou polévku připravujte s předstihem, aby se před podáváním stihla dostatečně nachladit. Dokonalé nachlazení skvěle podtrhuje osvěžující ráz ledové polévky. Podívejte se na oblíbené recepty a svěží variace chutí studených polévek.
- Okroška - ruská polévka z brambor, vajec a kopru
- Chlodnik - studená litevská polévka z vařené červené řepy
- Salmorejo - rajčatová polévka, které vévodí římský kmína a je ozdobena plátky parmské šunky
- Sladkou verzi studené polévky představuje melounová polévka s jahodami.
- Přebytky cuket ze zahrady upotřebíte do chlazené cuketové polévky s mátou.
- Slavnou pórkovou vichyssoise je sice potřeba nejprve uvařit, ale podává se také vychlazená.
Studené polévky potěší nejen vaše chuťové buňky, dle kterých můžete vybírat z mnoha kombinací surovin v našich receptech, ale zároveň obohatí vaše tělo o důležité vitaminy.
Právě rajčata, která bývají často první na seznamu surovin v kategorii studených polévek, poskytují tělu spoustu cenných látek. Vedle vitaminů A, B, C, E a kyseliny listové obsahují rajčata důležité antioxidanty, které pomáhají našemu tělu zbavovat se nežádoucích látek. Nezanedbatelné množství zdraví prospěšných látek obsahuje i další zelenina, zvlášť, když se připravuje za studena (a za syrova).
Celý popis