Použít můžete i červená rajčata, gazpacho však nebude tak zářivě zelené.
Suroviny
rajče
100
g
okurka
1
ks
bez semínek, oloupaná, nahrubo
jarní cibulka
3
ks
nahrubo
1
ks
paprička jalapeño bez semínek, nahrubo
paprika zelená
1
ks
menší, bez semínek, nahrubo
řapíkatý celer
2
ks
nahrubo
česnek
1
stroužek
oloupaný
koriandr čerstvý
svazek
celý
2
PL
sherry ocet
olivový olej
3
PL
+ na dokončení
vývar zeleninový
500
ml
studený
baby polníček
50
g
lze nahradit potočnicí, + na ozdobu
sůl
2
ČL
K podávání
prosciutto
6
plátek
4
kulička
burrata natrhnaé
olivový olej
na pokapání
1 Všechny ingredience rozmixujte ve výkonném mixéru (můžete i po částech) a přeceďte přes jemné síto. Dejte alespoň na 2–3 hodiny do lednice.
2 Prosciutto rozložte na plech a pečte 8–10 minut v troubě při 160°C nebo ho opražte na pánvi.
3 Gazpacho dochuťte solí, rozlijte do misek a ozdobte burratou, prosciuttem nalámaným na kousky nebo rozdrobeným, potočnicí či polníčkem a zakápněte olivovým olejem.
NĚCO NAVÍC
Polévku nechte důkladně vychladit a dochucujte ji těsně před podáváním, tedy až poté, co se chutě prolnou a rozleží.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů)
- Rychlé letní polévky(20 receptů)
- Studené polévky, které vás v horku osvěží a posílí vaši imunitu(17 receptů)