Zelené gazpacho s prosciuttem a burratou

Zelené gazpacho s prosciuttem a burratou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2881 kcal
Bílkoviny 278 g
Cukr 53 g
Tuky 185 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Použít můžete i červená rajčata, gazpacho však nebude tak zářivě zelené.

Suroviny

rajčata 100 g
okurka 1 ks
bez semínek, oloupaná, nahrubo
jarní cibulka 3 ks
nahrubo
1 ks
paprička jalapeño bez semínek, nahrubo
paprika zelená 1 ks
menší, bez semínek, nahrubo
řapíkatý celer 2 ks
nahrubo
česnek 1 stroužek
oloupaný
koriandr svazek
celý
2 PL
sherry ocet
olivový olej 3 PL
+ na dokončení
vývar zeleninový 500 ml
studený
baby polníček 50 g
lze nahradit potočnicí, + na ozdobu
sůl 2 ČL
K podávání
prosciutto 6 plátek
4 kulička
burrata natrhnaé
olivový olej
na pokapání

1 Všechny ingredience rozmixujte ve výkonném mixéru (můžete i po částech) a přeceďte přes jemné síto. Dejte alespoň na 2–3 hodiny do lednice.

2 Prosciutto rozložte na plech a pečte 8–10 minut v troubě při 160°C nebo ho opražte na pánvi.

3 Gazpacho dochuťte solí, rozlijte do misek a ozdobte burratou, prosciuttem nalámaným na kousky nebo rozdrobeným, potočnicí či polníčkem a zakápněte olivovým olejem.

NĚCO NAVÍC
Polévku nechte důkladně vychladit a dochucujte ji těsně před podáváním, tedy až poté, co se chutě prolnou a rozleží.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...

Obchod Apetit