Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Živáňská jehla

Nejlepší kousek hovězího, svíčková, je křehký, rychle propečený, a přitom plný šťávy. Nezbytným doprovodem živáňské je slanina nebo špek, které zvýrazní chuť a všechno krásně provoní.

Vydání: 2005/8
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
Marinování: 1 hodina
PT35M
Východoevropská

Ingredience

    • 600 g pravé hovězí svíčkové
    • 2 cibule, nakrájené na klínky
    • 3–4 slovenské papriky, zbavené
    • jádřinců a nakrájené na větší kusy
    • 150 g uzeného špeku nebo anglické slaniny, nakrájené na plátky
    • 150 ml kvalitního oleje
    • sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1. Maso omyjte, osušte a nakrájejte napříč na silnější díly. Vložte je do větší mísy, přidejte všechny ostatní ingredience a promíchejte. Mísu zakryjte fólií a uložte nejméně na hodinu do chladu.

2. Rožeň nebo grilovací jehly potřete olejem a střídavě na ně napichujte svíčkovou, cibuli, papriku a slaninu. Takto připravené špízy zabalte do alobalu a pětadvacet až pětatřicet minut opékejte nad rozpáleným grilem nebo na grilovací mřížce.

3. Hotové špízy opatrně vybalte z alobalu – nejlépe na míse nebo pečicím plechu, abyste se nepřipravili o lahodnou šťávu. Potom všechno stáhněte z jehly na mísu; nejlíp to jde vidličkou, kterou otočíte směrem od sebe. Podávejte s chlebem a s pikantními studenými omáčkami.

Tip Apetitu:
Živáňská se dříve připravovala v jámě vykopané v zemi a na žhavých kamenech. Dnes si vystačíte s alobalem, ale rozhodně využijte krátkou sezonu pravých slovenských paprik. Jsou světle zelené nebo žluté a tenčí, mají jemnou sladkou vůni a někdy umějí i pěkně pálit, což živáňské rozhodně neuškodí.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Grilovaná polenta

Pravý americký hamburger

Grilovaný banán s medem a skořicí

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.8/05, str.35

Přidat komentář