Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Živáňská jehla
Živáňská jehla
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Živáňská jehla

4.9/5 Počet hodnocení: 10
Do 20 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2746 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 33 g
Tuky 227 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší kousek hovězího, svíčková, je křehký, rychle propečený, a přitom plný šťávy. Nezbytným doprovodem živáňské je slanina nebo špek, které zvýrazní chuť a všechno krásně provoní.

Související recepty

Suroviny

na klínky
slovenská, zbavené jádřinců, nakrájená na větší kusy
nebo uzený špek, na plátky
olej 150 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Maso omyjte, osušte a nakrájejte napříč na silnější díly. Vložte je do větší mísy, přidejte všechny ostatní ingredience a promíchejte. Mísu zakryjte fólií a uložte nejméně na hodinu do chladu.

2

Rožeň nebo grilovací jehly potřete olejem a střídavě na ně napichujte svíčkovou, cibuli, papriku a slaninu. Takto připravené špízy zabalte do alobalu a pětadvacet až pětatřicet minut opékejte nad rozpáleným grilem nebo na grilovací mřížce.

3

Hotové špízy opatrně vybalte z alobalu – nejlépe na míse nebo pečicím plechu, abyste se nepřipravili o lahodnou šťávu. Potom všechno stáhněte z jehly na mísu; nejlíp to jde vidličkou, kterou otočíte směrem od sebe. Podávejte s chlebem a s pikantními studenými omáčkami.

Tip Apetitu:
Živáňská se dříve připravovala v jámě vykopané v zemi a na žhavých kamenech. Dnes si vystačíte s alobalem, ale rozhodně využijte krátkou sezonu pravých slovenských paprik. Jsou světle zelené nebo žluté a tenčí, mají jemnou sladkou vůni a někdy umějí i pěkně pálit, což živáňské rozhodně neuškodí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/8

Komentáře

03.09.2007 13:03
Recept se nachází v č.8/05, str.35