Nejlepší kousek hovězího, svíčková, je křehký, rychle propečený, a přitom plný šťávy. Nezbytným doprovodem živáňské je slanina nebo špek, které zvýrazní chuť a všechno krásně provoní.
Suroviny
1 Maso omyjte, osušte a nakrájejte napříč na silnější díly. Vložte je do větší mísy, přidejte všechny ostatní ingredience a promíchejte. Mísu zakryjte fólií a uložte nejméně na hodinu do chladu.
2 Rožeň nebo grilovací jehly potřete olejem a střídavě na ně napichujte svíčkovou, cibuli, papriku a slaninu. Takto připravené špízy zabalte do alobalu a pětadvacet až pětatřicet minut opékejte nad rozpáleným grilem nebo na grilovací mřížce.
3 Hotové špízy opatrně vybalte z alobalu – nejlépe na míse nebo pečicím plechu, abyste se nepřipravili o lahodnou šťávu. Potom všechno stáhněte z jehly na mísu; nejlíp to jde vidličkou, kterou otočíte směrem od sebe. Podávejte s chlebem a s pikantními studenými omáčkami.
Tip Apetitu:
Živáňská se dříve připravovala v jámě vykopané v zemi a na žhavých kamenech. Dnes si vystačíte s alobalem, ale rozhodně využijte krátkou sezonu pravých slovenských paprik. Jsou světle zelené nebo žluté a tenčí, mají jemnou sladkou vůni a někdy umějí i pěkně pálit, což živáňské rozhodně neuškodí.
Komentáře
Anonym
03.09.2007 13:03
Apetit 8/05