0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Svíčková s pečenými knedlíky

Svíčková s pečenými knedlíky

3.7 / 5. Počet hodnocení: 27
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7055 kcal
Bílkoviny 514 g
Sacharidy 630 g
Tuky 255 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Martin Čížek vaří v hotelu Grand Bohemia mistrovskou svíčkovou – a my jsme ho rovnou požádali i o ty nej knedlíky. Odpověděl babiččiným receptem božských parametrů.

Suroviny

svíčková 1,7 kg
nebo zadní hovězí maso z kýty
slanina 200 g
nebo uzený bůček
mrkev 3 ks
celer 1 ks
větší
cibule 3 ks
nové koření 7 kuliček
pepř
černý
bobkový list 2 ks
tymián 1 snítka
rozmarýn 1 snítka
olej 1 PL
na opečení masa
krupicový cukr 2 PL
jablečný ocet 100 ml
zavařené
hořčice 2 PL
vývar 200 ml
Dále potřebujeme
jíška 2 PL
připravená
sůl
pepř
na dochucení
smetana 250 ml
Na kynutý kotouč
droždí 20 g
mléko 250 ml
vlažné
cukr 1 kostka
cukr na kvásek
mouka pšeničná hrubá 400 g
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
Dále
sůl špetka

1 Maso seřízněte ostrým nožem, abyste ho očistili od blan a šlach. Můžete ho ovázat kuchyňským provázkem jako balíček; hovězí získá lepší tvar a bude se péct stejnoměrně. Nejprve ho obtočte smyčkou na jednom konci, pak provázek pravidelně podvlékejte a obtáčejte kolem masa.

 

2 Slaninu nebo bůček nakrájejte na hranolky, do masa udělejte nožem šikmé zářezy. ‚Zakvedlejte‘ nožem, abyste otvory trochu rozšířili, a vtlačte do nich klínky slaniny co možná nejhlouběji. Maso bude díky nim ještě chutnější a šťavnatější – a navíc vypadají na řezu hezky.

 

3 Pro lepší chuť a vůni se svíčková nakládá. Maso položte na drobně nakrájenou zeleninu, rozložte koření, posypte zbylou zeleninou a zalijte vínem. Vše nechte zakryté v chladu minimálně přes noc, ale klidně až tři dny. Hovězí alespoň jednou obraťte, aby stejnoměrně nasáklo vůněmi.

 

4 V silnostěnné pánvi rozpalte trochu tuku. Vyjměte maso z ma-
rinády a se zeleninou a kořením ho zprudka opečte. Odstavte. Pak si připravte základ kynutého kotouče: droždí rozdrobte do části vlažného mléka s cukrem a nechte v teple vzejít; směs začne zhruba do čtvrthodiny ‚pěnit‘.

 

5 Na troše oleje opražte cukr. Vlijte ocet, a až se odpaří, vmíchejte hořčici a lžíci brusinek. Vložte maso a zeleninu s kořením i zbylou marinádu. Podlijte vývarem. Přikryjte a duste v troubě (180 °C) či na mírnějším plameni. Pravá svíčková potřebuje půl až tři čtvrtě hodiny, kýta asi dvě hodiny.

 

6Měkké maso vyjměte, omáčku  zahustěte jíškou a pět minut povařte. Kvásek zpracujte s ostatními surovinami na vláčné těsto a nechte vykynout, aby zhruba zdvojnásobilo objem (trvá to asi padesát minut). Rozdělte na dva díly, rozválejte, stočte jako závin a pečte 20–25 minut při 180 °C.


7 Omáčku rozmixujte se smetanou, dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Aby byla opravdu hedvábná, ještě omáčku přeceďte přes jemný cedník. Vložte maso zbavené provázku a nechte aspoň hodinu odpočívat. Prohřejte a podávejte s plátky knedlíků, brusinkami a citronem.

 

 
Tipy šéfkuchaře:
  • Jako každá komplexní omáčka i svíčková potřebuje odležet, aby se chuť vyrovnala. Základ jí dáváte (kromě marinování) zkaramelizováním cukru a odpařením octa v začátku receptu – to je profesionální postup, který výrazně omezí slazení a dokyselování na závěr a přispěje k hloubce a rovnoměrnosti chuti.
  • Jíška podle šéfkuchaře: prohněťte spolu stejné množství hladké mouky a změklého másla. V kuchyni hotelu Grand Bohemia si ji připravují z kila od každé suroviny, prohnětou na jemnou drobenku a uchovávají v chladu. Na zahuštění pak stačí omáčku nebo polévku posypat drobenkou a krátce povařit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/5

Komentáře

Anonym

Tahle svíčková nemá chybu, nikdy jsem neuměla pořádně svíčkovou, dokud jsem nenašla v časopise tento recept. Je přímo lahůdková

Anonym

Recept se nachází v č.5/07, str.92

Anonym

Recept vypadá lákavě, zaujaly mne ty pečené knedlíky - nemohli byste napsat popis přípravy, hlavně tu fázi pečení. Moc díky Věra z Chebu

Anonym

můžete zveřejni,prosím recept na ty knedlíky.děkuji.

Anonym

Jak se špikuje maso,které se nejdříve ováže provázkem?

Anonym

Knedlík jsem zkusila, je to dobrá veka, na které je znát, že je pečená z hrubé mouky, ale knedlík to není. Jakkoliv hustá omáčka ho okamžitě přemění v blemt. Jako podklad pod chlebíčky to docela jde.

Anonym

omáčka je vynikající, knedlíky jsou jak rohlík - doporučuji normální kynuté hoskové:)

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč