Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Marcipánové košíčky

Jemný marcipán zapečený přímo v těstě se na jazyku jen rozplývá...

Vydání: 2005/3
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Počet porcí: 8-10 košíčků
Doba přípravy: Do hodiny
PT35M
Pečení 0:35
Americká

Ingredience

    • 80 g krupicového cukru
    • 110 g změklého másla + ještě trochu
    • na vymazání formy
    • hrubou mouku na vysypání formy
    • 200 g najemno nastrouhaného marcipánu nebo mandlové hmoty (např. značky Kovandovi, 100 g za cca 43 Kč, k mání v široké prodejní síti)
    • 3 velká vejce pokojové teploty
    • 2 lžíce třešňovice (možno vynechat nebo nahradit jiným aromatickým alkoholem)
    • 1/2 lžičky mandlové tresti (seženete v drogeriích, 20 ml stojí cca 18 Kč)
    • 80 g hladké mouky, přesáté a smíchané s 1/2 lžičky prášku do pečiva
    • moučkový cukr na poprášení dezertu

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Formu
na muffiny důkladně vymastěte a vysypte moukou. (Jednotlivé důlky můžete vyložit papírovými košíčky; ty nevymazávejte ani nevysypávejte.)

2. Máslo s cukrem vymíchejte do pěny; dobře a rychle to jde v robotu. Přidejte mandlovou hmotu a šlehejte dohladka. Vejce přidávejte postupně a pokaždé je pořádně zašlehejte. Přilijte třešňovici a mandlovou esenci. Po částech přimíchejte mouku s práškem do pečiva. Vznikne hustší těsto, asi jako třené.

3. Důkladně promíchané těsto přesuňte do formiček; neplňte je ale až k okraji, protože pečením ,vyběhnou‘. Při chladnutí pak střed dezertu zase trochu propadne.

4. Pečte asi 35 minut, až se utvoří zlatá čepička. Pokud pečete přímo v košíčcích, počítejte s tím, že na nich ulpí trocha těsta; může za to přilnavý marcipán. Vychladlé košíčky můžete poprášit moučkovým cukrem.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/05, str.51

Přidat komentář