4.3 / 5. Počet hodnocení: 39
Více než hodinu Snadné Na 400 g marcipánu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2124 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 208 g
Tuky 106 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na posedlost marcipánem se dřív dalo i zemřít. Kdybyste ho totiž snědli kilo, dostali byste do sebe dostatečnou dávku hořkých mandlí, která by s přehledem stačila k věčnému spánku. Dnes vám bude k jeho výrobě stačit cukr, mandle, bílek a pár kapek esence.

Suroviny

mandle 200 g
loupané, jemně mleté
moučkový cukr 200 g
bílek 1 ks
0.5 bal
hořkomandlová esence (hledejte v hypermarketech u kypřicích prášků apod.)

1 Mandle zakapejte esencí, přidejte většinu bílku a většinu cukru a prohněťte. Pokud se chystáte marcipán barvit, je teď ta pravá chvíle. Barvivo přidávejte po kapkách a vždy mu dejte chvíli času, aby se dokonale spojilo s hmotou (vyplatí se na chvilku odejít a teprve pak případně přidávat).

2 Nyní postupně přidávejte bílek a cukr, až bude mít marcipán požadovanou konzistenci. Nevadí, když nespotřebujete celé množství – v marcipánu je hlavní chuť a struktura mandlí, takže čím víc jich bude v poměru k ostatním surovinám, tím lépe.

3 Hotový marcipán zabalte do potravinářské fólie a ještě do mikrotenového sáčku a nechte ho rozležet v lednici.

NĚCO NAVÍC

Barva – nejlepší je tekuté barvivo. Jestliže máte prášek, nejprve ho rozpusťte v tekutině, nejlépe v bílku, a pak po troškách přidávejte. Počítejte také s tím, že práškové barvivo je slané, takže mírně mění chuť.
Osychání – marcipán má tendenci okorat. Když z něj budete tvarovat třeba figurky, nechte je při pokojové teplotě půl dne oschnout – zpevní tak tvar. Když vám marcipán oschne zcela nezáměrně, spraví to pár kapek vody.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Apetit magazín

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit