Obrácený švestkový koláč s marcipánem

Obrácený švestkový koláč s marcipánem

3.4 / 5. Počet hodnocení: 8
Do 30 minut Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2780 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 284 g
Tuky 166 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mandle a marcipán šťavnaté švestky báječně doplní. Podávejte přelité smetanou.

Suroviny

máslo 25 g
třtinový cukr 25 g
švestky 800 g
pevné, nepřezrálé, odpeckované, přepůlené
100 g
marcipánové hmoty
40 g
mleté mandle
listové těsto 500 g
hotové
hustá smetana k podávání, lze nahradit zakysanou smetanou

1 Předehřejte troubu na 190 ºC. Ve formě na tarte tatin (či koláč) o průměru 28 cm nebo v pánvi se silným dnem a s kovovou rukojetí rozehřejte máslo. Vsypte cukr, přidejte lžíci vody a zahřívejte, až získáte světle hnědý karamel. Sejměte a na dno rozložte švestky řeznou stranou nahoru.

2 Nakrájejte marcipán na kostičky a každou vložte do rozpůlené švestky – do prohlubně po pecce. Poprašte mletými mandlemi. Rozválejte těsto a vykrojte z něj kruh o tři centimetry větší, než je průměr formy na koláč. Překryjte jím švestky a opatrně zahrňte až k okrajům a ke dnu. (Takto připravený koláč můžete nechat v chladničce 24 hodin.) 3 Pečte v troubě 30–35 minut dozlatova. Nechte ve formě deset minut zchladnout, pak zakryjte servírovacím talířem, opatrně obraťte a vyklopte. Část šťávy vám unikne kolem, ale to vůbec nevadí. Podávejte přelité smetanou.

Apetit magazín

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit