Mandle a marcipán šťavnaté švestky báječně doplní. Podávejte přelité smetanou.
1 Předehřejte troubu na 190 ºC. Ve formě na tarte tatin (či koláč) o průměru 28 cm nebo v pánvi se silným dnem a s kovovou rukojetí rozehřejte máslo. Vsypte cukr, přidejte lžíci vody a zahřívejte, až získáte světle hnědý karamel. Sejměte a na dno rozložte švestky řeznou stranou nahoru.
2 Nakrájejte marcipán na kostičky a každou vložte do rozpůlené švestky – do prohlubně po pecce. Poprašte mletými mandlemi. Rozválejte těsto a vykrojte z něj kruh o tři centimetry větší, než je průměr formy na koláč. Překryjte jím švestky a opatrně zahrňte až k okrajům a ke dnu. (Takto připravený koláč můžete nechat v chladničce 24 hodin.)
3 Pečte v troubě 30–35 minut dozlatova. Nechte ve formě deset minut zchladnout, pak zakryjte servírovacím talířem, opatrně obraťte a vyklopte. Část šťávy vám unikne kolem, ale to vůbec nevadí. Podávejte přelité smetanou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Švestky nasladko: chuť babího léta, které neodoláte (42 receptů)
- Švestky 20x jinak aneb nejlepší švestkové recepty(34 receptů)