Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Obrácený švestkový koláč s marcipánem
Obrácený švestkový koláč s marcipánem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Obrácený švestkový koláč s marcipánem

4.1/5 Počet hodnocení: 17
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3515 kcal
Bílkoviny 50 g
Sacharidy 322 g
Tuky 218 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mandle a marcipán šťavnaté švestky báječně doplní. Podávejte přelité smetanou.

Suroviny

třtinový cukr 25 g
pevné, nepřezrálé, odpeckované, přepůlené
marcipánová hmota 100 g
mleté
hotové
hustá, k podávání, lze nahradit zakysanou smetanou

Postup

1

Předehřejte troubu na 190 ºC. Ve formě na tarte tatin (či koláč) o průměru 28 cm nebo v pánvi se silným dnem a s kovovou rukojetí rozehřejte máslo. Vsypte cukr, přidejte lžíci vody a zahřívejte, až získáte světle hnědý karamel. Sejměte a na dno rozložte švestky řeznou stranou nahoru.

2

Nakrájejte marcipán na kostičky a každou vložte do rozpůlené švestky – do prohlubně po pecce. Poprašte mletými mandlemi. Rozválejte těsto a vykrojte z něj kruh o tři centimetry větší, než je průměr formy na koláč. Překryjte jím švestky a opatrně zahrňte až k okrajům a ke dnu. (Takto připravený koláč můžete nechat v chladničce 24 hodin.)

3

Pečte v troubě 30–35 minut dozlatova. Nechte ve formě deset minut zchladnout, pak zakryjte servírovacím talířem, opatrně obraťte a vyklopte. Část šťávy vám unikne kolem, ale to vůbec nevadí. Podávejte přelité smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín