0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Obrácený švestkový koláč s marcipánem

Obrácený švestkový koláč s marcipánem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Obrácený švestkový koláč s marcipánem

3.9/5 Počet hodnocení: 15
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3515 kcal
Bílkoviny 50 g
Sacharidy 322 g
Tuky 218 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mandle a marcipán šťavnaté švestky báječně doplní. Podávejte přelité smetanou.

Suroviny

máslo 25 g
třtinový cukr 25 g
pevné, nepřezrálé, odpeckované, přepůlené
marcipánová hmota 100 g
mleté
listové těsto 500 g
hotové
hustá, k podávání, lze nahradit zakysanou smetanou

1 Předehřejte troubu na 190 ºC. Ve formě na tarte tatin (či koláč) o průměru 28 cm nebo v pánvi se silným dnem a s kovovou rukojetí rozehřejte máslo. Vsypte cukr, přidejte lžíci vody a zahřívejte, až získáte světle hnědý karamel. Sejměte a na dno rozložte švestky řeznou stranou nahoru.

2 Nakrájejte marcipán na kostičky a každou vložte do rozpůlené švestky – do prohlubně po pecce. Poprašte mletými mandlemi. Rozválejte těsto a vykrojte z něj kruh o tři centimetry větší, než je průměr formy na koláč. Překryjte jím švestky a opatrně zahrňte až k okrajům a ke dnu. (Takto připravený koláč můžete nechat v chladničce 24 hodin.)

3 Pečte v troubě 30–35 minut dozlatova. Nechte ve formě deset minut zchladnout, pak zakryjte servírovacím talířem, opatrně obraťte a vyklopte. Část šťávy vám unikne kolem, ale to vůbec nevadí. Podávejte přelité smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč